Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 7 (5214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Opţiuni şcolare

Colegiile „Petru Rareş” şi „Dimitrie Cantemir” sunt în topul preferinţelor viitorilor liceeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) a realizat un studiu în rândul elevilor de clasa VIII-a pentru a identifica liceele şi specializările spre care aceştia doresc să se îndrepte după finalizarea ciclului gimnazial. 6.963 de adolescenţi au răspuns întrebărilor chestionarului, iar dintre aceştia doar 124 s-au arătat nehotărâţi în legătură cu liceul sau profilul pe care ar dori să-l urmeze.

Concluzia raportului întocmit de CJRAE relevă faptul că în topul preferinţelor adolescenţilor rămân liceele teoretice, iar în ceea ce priveşte specializările cele mai râvnite, acestea sunt reprezentate de matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii. În ceea ce priveşte specializările de la filiera tehnologică, cele mai multe opţiuni se îndreaptă spre domeniul mecanic, urmat de domeniul electric. În ceea ce priveşte serviciile, elevii şi-au exprimat interesul pentru domeniile economic şi administrativ,urmate de turism şi alimentaţie publică, dar şi industrie alimentară.

În municipiul Suceava, cei mai mulţi dintre elevii de clasa a VIII-a au declarat că vor, ca după susţinerea examenelor naţionale din această vară, să se îndrepte către Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Aceasta a fost opţiunea a 408 adolescenţi, 118 menţionând specializarea ştiinţe ale naturii din cadrul colegiului, iar 71 preferând  specializarea matematică-informatică.

Vânat de viitorii liceeni este şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, 315 tineri alegând această unitate şcolară pentru a-şi continua studiile. Specializarea turism a fost bifată de 114 elevi, iar pentru economie s-au îndreptat alţi 101.

Podiumul este completat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, 190 de viitori liceeni declarând că vor să urmeze cursurile acestei unităţi, cei mai mulţi (116) alegând specializarea ştiinţe sociale.

Liceul cu Program Sportiv este în vizorul a 192 de tineri, pentru Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” au optat 166 de tineri, iar Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” e o variantă plauzibilă pentru 112 elevi. La coada ierarhiei se poziţionează Colegiul de Informatică „Spiru Haret”, cu doar 72 de opţiuni.

Cât priveşte colegiile tehnice din municipiul Suceava, „voturi” numeroase au cumulat Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”.

 

În Fălticeni, în topul preferinţelor elevilor se află Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”

În Fălticeni, cei mai mulţi viitori liceeni vor să fie admişi la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, numeroşi elevi bifând specializarea turism. În topul preferinţelor respondenţilor urmează Colegiul Naţional „Nicu Gane”, cu 319 voturi, şi Colegiul „Vasile Lovinescu”, cu 277 de voturi.

În Rădăuţi, cei mai mulţi viitorii liceeni (392) au declarat că vor să urmeze cursurile Colegiului Tehnic Rădăuţi, iar în Gura Humorului, cel mai vânat liceu a fost Colegiul „Alexandru cel Bun” (482 de opţiuni).

 

86 de elevi de clasa a VIII-a nu vor să-şi mai continue studiile

Dintre cei 6.963 de elevi chestionaţi, 71 au răspuns că vor să se îndrepte către un liceu dintr-un alt judeţ, iar 86 nu doresc să-şi mai continue studiile.

Analiza efectuată de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională este realizată anual, rezultatele acesteia constituind baza fundamentării cifrei de şcolarizare a liceelor pentru viitorul an şcolar. Cu toate acestea, în fiecare an, admiterile la liceu evidenţiază mari diferenţe între opţiunile elevilor şi planurile de şcolarizate ale unor unităţi şcolare din judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiile „Petru Rareş” şi „Dimitrie Cantemir” sunt în topul preferinţelor viitorilor liceeni.
 Vizualizări articol: 1787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Colegiile „Petru Rareş” şi „Dimitrie Cantemir” sunt în topul preferinţelor viitorilor liceeni4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei