Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 4 (5211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aşteptare

Plata restanţelor salariale către profesorii suceveni se va face „cu ţârâita” şi în 2013

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariaţii din învăţământul preuniversitar sucevean care şi-au câştigat o serie de drepturi salariale în instanţă, având ca argument prevederile Legii 221/2008, primesc “cu ţârâita” banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să-i dea acestora. Plata acestor datorii se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016. Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni.

În 2012, profesorii care au hotărâri judecătoreşti irevocabile, executorii şi definitive au primit 5% din totalul datoriilor. Nemulţumirea a survenit din faptul că aceşti 5% au fost defalcaţi în patru tranşe semestriale a câte 1,25%.

Scenariul va fi asemănător şi în 2013, ţinând cont că dascălii suceveni vor primi doar 10% din banii ce li se cuvin. Nici de această dată plata nu se va face într-o singură tranşă, ci în patru tranşe semestriale a câte 2,5%.

“Vom întreprinde o serie de demersuri pentru ca plata celor 10% să se facă doar în două tranşe, şi nu în patru, pentru ca profesorii să înţeleagă ceva din aceşti bani. Anul trecut au fost şcoli care au reuşit să facă acest lucru, şi astfel profesorii au primit sume ceva mai consistente”, a explicat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar “Spiru Haret”.

În cazul în care se va respecta procentul de 2,5, profesorii cu vechime şi grad didactic I pot primi sume ce depăşesc câteva sute de lei, asta în vreme ce cadrele didactice debutante sau suplinitorii vor primi la finele fiecărui trimestru sume chiar de ordinul zecilor de lei.

 

Doar profesorii din Suceava şi Botoşani primesc aceste restanţe

“Faţă de alte judeţe din ţară, Suceava este fruntaşă în aplicarea Legii 221/2008. Profesorii din Suceava şi circa jumătate din cadrele didactice din Botoşani primesc aceste drepturi salariale restante. Cât priveşte restituirea acestora în 2013, aşteptăm să se publice în Monitorul Oficial Legea bugetului, pentru a vedea exact modul de plată a datoriilor sau dacă mai apar alte schimbări”, a precizat Gheorghe Şorodoc, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar “Bucovina” Rădăuţi. Conform acestuia, pentru recuperarea datoriilor, în 2014 şi 2015 se va restitui 25% din suma restantă, iar în 2016 se va restitui 35% din sumă.

Legea 221/2008 prevede o creştere salarială pentru profesori de circa 33% din venituri. După promulgarea legii, au urmat alte ordonanţe emise de Guvern pentru a întârzia punerea în aplicare a prevederilor Legii 221, toate declarate neconstituţionale. Pentru că nu şi-au primit banii, profesorii au deschis mii de procese în toată ţara, iar neplata salariilor conform Legii 221 a generat o serie de proteste, inclusiv la Suceava, în prima parte a anului 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plata restanţelor salariale către profesorii suceveni se va face „cu ţârâita” şi în 2013.
 Vizualizări articol: 1153 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Plata restanţelor salariale către profesorii suceveni se va face „cu ţârâita” şi în 20134.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei