Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2012 - Anul XVII, nr. 277 (5182)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Anchetă

Angajaţi de la casa de copii Solca, complicii traficanților de prostituate minore?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În dosarul minorelor de la Centrul de plasament „Mihail şi Gavril” din oraşul Solca ce au ajuns traficate de o grupare de proxeneţi, mai multe dintre victime le-au povestit anchetatorilor că uşa insituţiei care ar fi trebuit să le ofere protecţie le era mai tot timpul deschisă traficanţilor, care erau în relaţii de prietenie cu o parte dintre angajații centrului.

Aşa cum vă arătam şi în ediţia trecută, potrivit anchetatorilor, indivizii care exploatau sexual minorele din centru le scoteau pe fete cu uşurinţă din centru.

„Pentru a scoate o minoră din centru era suficient ca traficanţii să aibă asupra lor un act de identitate, să pretindă că sunt rude apropiate (de regulă văr sau unchi), iar minora să confirme acest aspect”, susţin surse din rândul anchetatorilor.

Dacă, în ediţia de sâmbătă, v-am prezentat povestea tristă a Mihaelei, adolescenta de 15 ani care a ajuns din centrul de la Solca prostituată în parcările de pe A2 – Autostrada Soarelui, astăzi vă arătăm drama Georgianei, o minoră tot de 15 ani, care a fost obligată cu cuţitul la gât să se prostitueze, iar la un moment dat, într-o seară, proxeneții au obligat-o să facă sex într-o casă cu nu mai puţin de 18 indivizi.

 

Abuzată sexual de la vârsta de 10 ani de concubinul mamei

Când Georgiana avea 1 an, părinţii ei au divorţat, iar copila a rămas în grija bunicii.

Când avea 10 ani, Georgiana a ajuns la mama sa, în judeţul Vrancea, pentru că bunica a plecat să lucreze în Italia. La acea vârstă, minora a fost victima unei tentative de viol comise de concubinul mamei sale.

Nu a spus nimănui nimic, însă după câteva luni s-a întors acasă, la bunica ei.

În toamna anului trecut, Georgiana s-a împrietenit cu un tânăr de etnie romă care a păcălit-o că vrea o relaţie cu ea, însă a dus-o într-o casă unde a fost obligată să întreţină relaţii sexuale cu mai mulţi bărbaţi.

Nu i-a povestit nimic bunicii, de teama reacţiei acesteia, şi a intrat într-un joc periculos. Pentru că nepoata îi pleca tot mai des de acasă şi lipsea nejustificat, bunica a hotărât să o interneze în centrul de plasament de la Solca.

 

Proxeneţii le-au făcut orar săptămânal prostituatelor minore

A ajuns la casa de copii de la Solca în decembrie 2011, instituţie care, avea să afle la scurt timp pe propria piele, era de fapt un acoperiş pentru prostituate minore.

Printr-o altă minoră din centru a cunoscut patru tineri din oraşul Solca, ştiind numele a doar doi dintre ei, Lucian Hojbotă şi Andrei Timingeriu.

„În scurt timp şi-a dat seama că tinerii respectivi, având legături cu pedagogii din centru, obişnuiau să le scoată în oraş, în mod constant, pe câteva din elevele minore internate, respectiv: S.F., care avea vârsta de 15 ani, M.F., de 13 ani, R.M., de 16 ani, şi H.A., de 17 ani, pe care le traficau prin obligare şi determinare la practicarea prostituţiei în folosul lor exclusiv”, susţin anchetatorii, care arată cum, pentru că nu le puteau scoate pe minore din centru în aceeaşi zi, proxeneţii le-au făcut program pe zile.

Georgiana, de exemplu, era scoasă din centru, împreună cu o altă minoră, de regulă în zilele de sâmbătă, în jurul orlor 15.00-16.00, fiind adusă înapoi duminică dimineaţă.

 

Ameninţată cu moartea, cu cuţitul la gât, să se prostitueze

Adolescenta le-aspus procurorilor DIICOT că a refuzat să se prostitueze şi le-a povestit prima experienţă pe care a avut-o cu traficanţii.

A fost scoasă din centru de Lucian Hojbotă şi, împreună cu Florin Lupan, a dus-o la o casă din municipiul Suceava, unde erau mai mulţi bărbaţi cu care a fost obligată să întreţină relaţii sexuale.

Georgiana menţionează că a spus de la început că nu face aşa ceva, moment în care Lucian Hojbotă i-a pus un cuţit la gât şi a ameninţat-o că o va omorî. Minora susţine că, la întoarcerea în centrul de plasament, a încercat să-i spună pedagogului de serviciu ce s-a întâmplat, însă acesta nu a crezut-o. Din acest motiv, a doua oară când a fost căutată de proxeneți la centru, i-a fost frică să refuze, simțind că nimeni nu o va ajuta în cazul în care s-ar opune.

Georgiana a arătat că Lucian Hojbotă venea aproape în fiecare zi la şcoală, de unde o lua şi o ducea în diferite localități (Solca, Suceava, Botoşani), unde era obligată să întrețină relații sexuale contra cost cu diferiți clienți găsiți de acesta.

 

Sex cu 18 bărbaţi într-o casă părăsită

Într-o după-amiază, le-a spus minora anchetatorilor, a fost dusă de mai mulţi proxeneţi într-o casă părăsită dintr-un sat din apropierea municipiului Botoşani, unde a fost obligată să facă sex cu nu mai puţin de 18 bărbaţi.

Georgiana le-a povestit anchetatorilor că a fost traficată şi de Andrei Timingeriu (în prezent plecat în Italia), care - le-a declarat minora anchetatorilor - „obişnuia să vină des în centrul de plasament, având relaţii apropiate cu o mare parte dintre pedagogi”.

Îţi aminteşte minora că, într-o zi, Andrei Timingeriu a venit la centru însoţit de un alt bărbat, rămas neidentificat, şi a dus-o până în localitatea Frasin, unde a fost obligată să facă sex în maşină cu şase tineri.

Georgiana, se arată în actele înaintate instanţei de judecată, a fost exploatată sexual şi de doi fraţi din Solca, Ioan Mirăuţă şi Mihai Lucian Mirăuţă, care au dus-o la locuinţa lor, au determinat-o să întreţină relaţii sexuale cu ei şi ulterior cu alţi zece bărbaţi, chemaţi special în locuinţa celor doi fraţi.

 

Cinci suspecţi arestaţi până în prezent

La sfârşitul săptămânii trecute, au fost arestate cinci persoane acuzate în acest dosar: Traian Ferari (52 de ani), din satul Poieni Solca, frații Marcel Lupan (22 de ani) şi Florin Lupan (19 ani), din orașul Solca, Mădălina Dana Toma (18 ani), din municipiul Slobozia, județul Ialomița, şi Fabian Toader (24 de ani), din comuna Dragalina, județul Călărași.

Numărul persoanelor puse sub învinuire în acest dosar este mult mai mare, iar cel mai probabil în perioada următoare vor urma şi alte arestări.

Cercetările sunt continuate de ofiţeri şi procurori din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate.

Rămâne de văzut dacă anchetatorii vor stabili ce legături existau între proxeneţi şi angajaţi ai centrului de plasament şi dacă aceştia din urmă vor fi puşi sub acuzare.

 

Directorul centrului: “Eu nu am auzit de nici o fată care s-ar prostitua pe bani”

Şeful centrului de plasament de la Solca, Eugen Besenei, respinge practic acuzaţiile anchetatorilor, bazate pe declaraţiile victimelor, potrivit cărora proxeneţii aveau acces la orice oră în instituţie.

„În momentul în care se intră în cămin, se intră doar pe bază de buletin, şi doar părinţii şi rudele de grad I. Nu cred treburile astea, pentru că nu se poate. Am avut fete care au fugit, unele au plecat direct de la şcoală, altele au sărit pe geam. E greu să le supraveghezi. Legislaţia este permisivă şi nu există nici un mijloc de coerciţie. Când dispar, anunţăm poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Avem aici la centru aproximativ 20 de fete şi 15 băieţi. Eu nu am auzit de nici o fată care s-ar prostitua pe bani. Avem trei educatori pe schimb şi doi paznici”, a declarat, ieri, Eugen Besenei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţi de la casa de copii Solca, complicii traficanților de prostituate minore?.
 Vizualizări articol: 4777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 5 voturi
Angajaţi de la casa de copii Solca, complicii traficanților de prostituate minore?2.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PACAT-MARE PIERDERE! trimis de
(26 nov 2012, 19:26:11
Vai, oare unde o sa mai serveasca masa cea de toate zilele pe pleasca domnii militieni din orasul Solca. Asa se intampla cand sotiile domnilor politisti sunt angajate fara studi (8 clase sau 10 la FF) la casa de copii Solca.
In spatele doamnelor pedagoge stau faimosii si mandrii, dornici de munca in combaterea infractionalitati , sotii lor, domnii politisti de la Solca, care intradevar veneau zilnic la casa de copii Solca, la papica nicidecum sa faca investigatii , meniurile cele de toate zilele orbeau depistarea infractorilor proxeneti.
Pai daca intr-un orasel cu doua stradute,1000 locuitorii si o tolpa de politistii care se calca pe piciore n-au interes in slujba cetateanului ce sa mai zicem de alte lucrurii!
Cine nu stie in Solca unde servesc masa politistii . Pranzu e la casa de copii iar cina la Hanul Solca, achitat de soferii opriti in trafic.
RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei