Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 nov 2012 - Anul XVII, nr. 270 (5175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Scarlatină în mai multe grădiniţe şi şcoli generale din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După apariţia focarelor de meningită şi rujeolă, izbucnite la începutul anului şi care n-au fost stinse nici în momentul de faţă, unităţile de învăţământ sucevene se confruntă acum cu o altă boală contagioasă greu de ţinut sub control. Este vorba de scarlatină, o afecţiune ce se extinde cu uşurinţă în rândul copiilor din grădiniţele şi şcolile generale din judeţ. Scarlatina s-a răspândit în unităţile de învăţământ şi din cauza medicilor din ambulatoriile de specialitate, pediatrie şi boli infecţioase, care tratează aceste cazuri, dar nu le internează şi nici nu le raportează după cum cere legea. Aşa acuză responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care spun că, în asemenea condiţii, nu pot face prevenţie în vederea limitării numărului de îmbolnăviri.

Statisticile întocmite la nivelul DSP arată că, în 2012, în judeţ au fost înregistrate 79 de cazuri de scarlatină. Responsabilii instituţiei precizează că, în realitate, numărul copiilor bolnavi este mai mare, dar aceştia nu sunt luaţi în evidenţele oficiale. Şi asta, pentru că, de obicei, pediatrii şi medicii infecţionişti diagnostichează cazurile şi le izolează la domiciliu, deşi ar trebui să le trateze în spital.

 

„Spitalizarea este obligatorie pentru o perioadă de cel puţin şapte zile”

„Spitalizarea este obligatorie pentru o perioadă de cel puţin şapte zile. Se acceptă tratamentul la domiciliu doar cu avizul medicului epidemiolog, dacă minorul are o încăpere separată, iar în casă nu mai sunt alţi copii, care ar risca să se îmbolnăvească”, explică reprezentanţii DSP.

Responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică le reamintesc medicilor că scarlatina este o afecţiune cu raportare obligatorie şi le cer să anunţe toate cazurile pe care le depistează, pentru ca în focare să se poată face profilaxie. „Din păcate, pe noi nu ne anunţă medicii, aşa cum este normal, ci conducerea unităţilor de învăţământ, alertată de părinţi”, precizează responsabilii DSP.

Măsurile care se iau în astfel de situaţii pentru limitarea numărului de îmbolnăviri constau în recoltarea de la toţi colegii de clasă şi de grupă a copiilor bolnavi, precum şi de la contacţii familiali, de exudate faringiene. Totodată, în colectivităţile frecventate de copiii cu scarlatină se face dezinfecţie. Aceasta nu se efectuează doar în spaţii, ci şi în cazul obiectelor posibil contaminate, inclusiv jucăriile. În acest sens, reprezentanţii DSP recomandă renunţarea la jucăriile de pluş, care sunt mai dificil de curăţat şi ascund un număr mai mare de microbi.

 

Cazuri de scarlatină în grădiniţele „Gulliver” şi „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava

Printre ultimele unităţi de învăţământ în care a fost semnalată scarlatina se regăsesc grădiniţele „Gulliver” şi „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava, Şcoala Generală Nr. 4 din municipiul Suceava şi Şcoala „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc.

Scarlatina este o boală frecventă, mai ales la copiii şcolari şi de grădiniţă. Este produsă de streptococul hemolitic, microbul găsindu-se în nasul şi în gâtul bolnavilor de scarlatină, al convalescenţilor netrataţi cu penicilină, al bolnavilor cu angine streptococice şi al purtătorilor sănătoşi.

De cele mai multe ori boala se ia direct de la un copil bolnav sau un purtător sănătos şi poate declanşa o epidemie ce poate cuprinde o mare parte din membrii unei colectivităţi. De aceea, orice bolnav de scarlatină se izolează la domiciliu - dacă sunt condiţii corespunzătoare - sau se internează într-o secţie de boli contagioase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scarlatină în mai multe grădiniţe şi şcoli generale din judeţ.
 Vizualizări articol: 2136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scarlatină în mai multe grădiniţe şi şcoli generale din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ! trimis de
(17 nov 2012, 15:37:29
CU-CU!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei