Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 nov 2012 - Anul XVII, nr. 270 (5175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta îi răspunde lui Băsescu, acuzându-l de dezinformare şi cerându-i să se oprească din campanie

Duminică, 18 Noiembrie 2012 (16:34:58)

Premierul Victor Ponta îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu de dezinformare şi îi cere în mod imperativ să se oprească din campania electorală și să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul național al ţării.

Punctul de vedere al primului-ministru a fost transmis de Guvern printr-un comunicat ca urmare a poziției Administrației Prezidențiale referitoare la declarații ale premierului.

Într-un comunicat transmis anterior de purtătorul de cuvânt al şefului statului se arată că preşedintele Traian Băsescu face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană şi instituţiile sale în jocul politic electoral intern şi acuză "iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politicieni".

Administraţia Prezidenţială a transmis astfl o serie de precizări "referitor la declaraţiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanţi ai unor instituţii publice, şi politicieni români le-au exprimat în ultimele zile, inclusiv la declaraţia prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de sâmbătă, 17 noiembrie a.c., de la Bistrița («Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI şi DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori» - conform agenţiei de ştiri Mediafax)".

În replică, Guvernul a transmis la rândul său un comunicat în care arată că primul-ministru nu intenţionează să intre într-o dispută electorală cu președintele României, "fiind evident interesul acestuia din urmă de a se implica în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind în acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte", dar doreşte să prezinte o serie de precizări. Astfel, premierul Ponta consideră că președintele României trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care și-a asumat-o prin prezența pe care o va avea la Consiliul European şi să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție, pentru a apăra interesele cetățenilor români, lăsând deoparte preocupările electorale.

El arată că România este îndreptăţită să primească un buget mai consistent, iar preşedintele României are responsabilitatea de a lupta pentru acest lucru.

Politica de coeziune și Politica Agricolă Comună sunt considerate, potrivit premierului, elemente fundamentale ale Uniunii Europene, iar susținerea acestora este consonantă cu valorile Uniunii Europene, ăi alte țări considerând că un nou buget trebuie să susțină astfel de elemente, iar cel mai recent exemplu în acest sens venind de la premierul Spaniei, membru al familiei politice la care și PDL este afiliat.

"Președintele României trebuie să înțeleagă, totodată, că, dacă este vorba de iresponsabilitate, nimic nu este mai lipsit de responsabilitate din partea unui om politic decât să afirme repetat că țara pe care o conduce ”nu este un stat de drept”, doar pentru a ascunde că cetățenii nu îl mai doresc și nu îl mai recunosc drept reprezentat legitim al lor", adaugă Ponta.

El susţine totodată că președintele României dezinformează din motive electorale, deoarece referirile sale, ca prim-ministru, la ANI și DNA au fost făcute într-un context în care s-a precizat că românii au ales să fie parte a proiectului european și pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricolă Comună.

Primul ministru, se arată în comunicat, a precizat ca în Uniunea Europeană "am intrat ca și alte țări pentru că UE presupune coeziune și o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenții de trei ori mai mici decât cel francez și spaniol despre ce vorbim", este citatul premierului prezentat în comunicat.

Tot în comunicat este prezentat în detaliu şi un alt citat al premierului, respectiv: "Eu vreau să mai vorbesc totuşi şi despre fundamentul intrării noastre în UE. Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA. Am înţeles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca şi alte ţări, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru că UE presupune coeziune şi presupune dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subvenţii. Asta înseamnă că o să mâncăm produse din celelalte ţări. Dacă pe Fondul de coeziune care înseamnă drumuri, care înseamnă alimentări cu apă, care înseamnă toate celelalte programe sectoriale şi regionale, avem mai puţin decât tţăile bogate, nu o să avem niciodată vreo şosea sau o autostradă ca în celelalte ţări. Deci principiul coeziunii şi al solidarităţii este unul fundamental al UE".

În comunicat este precizat că Guvernul susține propunerile formulate pentru viitorul exercițiu bugetar al UE de către președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European, iar primul-ministru speră că președintele va face totul pentru a apăra interesul țării la Consiliul European, și îl asigură de întreg sprijinul Executivului în acest sens.

"Aceasta este poziția oficială a Guvernului legitim al României și a majorității parlamentare care îl susține. Îi cerem în mod imperativ președintelui României să se oprească din campania electorală și să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul nostru național", se mai arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puţin pentru România, "400 de euro mai puţin pentru fiecare român", iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune şi 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puţin decât ceea ce a propus CE", a spus Ponta.

"Înseamnă 400 de euro mai puţin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE", a susţinut premierul.

Ponta a mai spus că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă "glume de doi bani", să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

"Îmi doresc ca preşedintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naţionale", a mai susţinut Ponta.

"Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA, noi am intrat ca şi alte ţări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune şi presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţie de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI şi DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins şi eu cred că domnul preşedinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populaţie un sentiment anti-european", a mai afirmat Ponta.

Preşedinţia a reacţionat printr-un comunicat în care a arătat că preşedintele Băsescu "regretă în mod profund iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politicieni români, care pun interesul lor electoral şi personal mai presus de interesul național".

De asemenea, în comunicat se precizează că preşedintele "le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziţia ţării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, şi care afectează grav imaginea României în plan internaţional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori".

Şeful statului consideră că "cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbţie a fondurilor europene şi invită instituţiile responsabile să facă toate demersurile pentru a creşte nivelul de absorbţie, iar reprezentanţilor Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanţare care se află, în prezent, în situația de pre-suspendare", se mai arată în comunicat.

"Președintele României, domnul Traian Băsescu, face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană şi instituțiile sale în jocul politic electoral intern", menţionează comunicatul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, ironic, că, de la anunţul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toţi liderii statelor contributoare "s-au băgat sub birouri", menţionând că "nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles".

"Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii. V-aş aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile şi două nopţi în care, până la urmă, România a obţinut un buget pe care nu reuşeşte să îl cheltuiască", a spus el.

Preşedintele Băsescu a mai declarat că nu poţi să te duci la contributori şi să spui: "Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta îi răspunde lui Băsescu, acuzându-l de dezinformare şi cerându-i să se oprească din campanie.
 Vizualizări articol: 987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ponta îi răspunde lui Băsescu, acuzându-l de dezinformare şi cerându-i să se oprească din campanie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei