Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 nov 2012 - Anul XVII, nr. 270 (5175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Mândru că-s român!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt mişcat, zguduit, încremenit în uimire şi admiraţie: avem, în sfârşit, locul I în lume la fotbal! Nu la joc, ci la urlat. Ilie Dobre a stabilit un nou record mondial, izbutind „cea mai lungă descriere a unui gol” validată de World Record Academy: 31 de secunde fără respiraţie. Trebuie să fim mândri: după cum ne spune însuşi recordmanul, „portughezii şi spaniolii mai comentează (sic!) mult golurile, dar sunt departe de aşa performanţe.” Opinia mea, de cârcotaş care a practicat aceeaşi meserie în tinereţe şi, nu-i aşa, n-are cum accepta din pur conservatorism astfel de inovaţii revoluţionare, este că totul e-o prostie cât casa şi n-are nimic comun cu  gazetăria radiofonică.

World Record Academy înregistrează tot soiul de performanţe măreţe; recordul lui Dobre este încadrat de cea mai mare ceaşcă de cafea (13.000 de litri la Londra), purtarea pe nas a 11 laviţe în balans (70 kg, Li Hongxiao,  China), spargerea a 65 de nuci de cocos într-un minut (Kebab Swain), cel mai lung platou cu brânză diversă (1.122 kg, Anglia), vopsirea părului în verde, alb şi orange la 62 de persoane într-o singură zi (frizerul Bennett, Irlanda), precum şi multe alte răsunătoare performanţe mondiale. Cum se ştie, Dobre a fost cald apreciat şi de preşedintele nostru, Băsescu, fiind decorat cu Ordinul „Pentru Merit”, care recompensează servicii importante: „apărarea intereselor supreme ale ţării, dezvoltarea economiei naţionale, rezultate în domeniul ştiinţei, artei şi culturii”... Potrivit crainicului, „aici este adevărata meserie” (în nesfârşit urlet supramodulat).

Ne luăm îngăduinţa să apreciem total pe dos inedita performanţă, încadrabilă mai  degrabă într-o lumpen–prestaţie gazetărească, câtă vreme maxima emisie vocală nu marchează şi o maximă performanţă în teren. Altfel spus, golul marcat englezilor din foarfecă de Ibrahimovici ar merita, poate, o astfel  de celebrare unică şi exaltată (comentatorii de la faţa locului, netalentaţi şi neperformanţi, au făcut-o entuziast, dar fără să-şi dea poalele peste cap). Când ţipi din toţi bojocii dacă marchează Chiajna al şaptelea gol, nu mai există nici o justificare faptică, de conţinut, ci-i o buriceală primitivă de copil... nu mai zic cum.

În motivarea recordului se vorbeşte despre „cea mai lungă descriere a unui gol”. Despre ce vorbim? Care „descriere”? Care „comentare”? Descrierea presupune „expunere, înfăţişare, redare, zugrăvire, descripţie”, înseamnă „a prezenta ceva în cuvinte”. Intempestivul crainic, având şi o bază de articulaţie avariată, care nu-i permite să ducă inteligibil frazele până la capăt (mai ţineţi minte bancul cu bâlbâitul refuzat la concursul de crainici fiindcă nu era membru de partid?) înlocuieşte relatarea faptică a momentului de vârf cu un urlet şi atât. Împrejurarea că, astfel, câştigă un concurs desigur, emoţionează.

Plină lumea de concursuri! În Franţa există o competiţie pentru imitat strigătul lui Tarzan (sunt sigur că Dobre n-ar avea concurent!). În Anglia, un concurs asemănător: de lătrat. L-a câştigat Daz, un ciobănesc care a atins performanţa de 108 decibeli. La Trie-sur-Baise (Franţa) se desfăşoară de ani buni o competiţie de imitat grohăitul purceilor. De, oameni care nu prea au  ce face şi se distrează cum pot. Transmisia sportivă nu-i simplă distracţie de moft, iar dramatismul ori, dimpotrivă, lipsa de interes a cutărei faze nu se poate trata otova, cu acelaşi ţipăt ridicol, de junglă în platou. „Aici este vorba de pasiune pentru sport şi, mai ales, pentru transmisiunile directe – afirmă senin Dobre – pentru că aici este adevărata meserie”. I-auzi! Ei bine, exact aici nu-i. Meseria comentatorului este să înfăţişeze obiectiv, în cuvinte, ceea ce radio-ascultătorul nu vede, să-l facă părtaş la tensiunea jocului (ori, dimpotrivă, la lipsa de nerv a disputei), să aprecieze, să descrie, să emită judecăţi de ordin tehnico-tactic, nu să pândească tot meciul golul fatidic care-i permite satisfacţia de a urla la nesfârşit pentru marcarea unor ridicole recorduri.

Bieţii comentatori sud-americani – afirmă acelaşi mare performer – nu izbutesc, neajutoraţii, decât „să anunţe un gol la 13-14 secunde”. Ca să vezi! Amărâţii şi retardaţii sunt tocmai cei de la care a deprins Dobre ţipătul lui Tarzan, dar, după cum se vede, i-a depăşit viguros şi irevocabil. Nu contează că peste ocean este alt public, cu alte deprinderi, alt nivel cultural, meciurile au altă temperatură a interesului etc., etc. Şi uite, sud-americanii nu performează nici pe jumătate cât recordul lui Dobre.

Sunt mândru că sunt român!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mândru că-s român!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Mândru că-s român!5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Banc trimis de
(17 nov 2012, 12:11:54
la un meci de fotbal comentat pentru radio de Ilie Dobre, la un moment dat, capitanul echipei gazda se opreste din joc in dreptul cabinei comentatorului, pune mainile in sold si zice:Ba, nea Ilie, nu ne mai alerga asa repede, ca nu ne putem tine dupa matale...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei