Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iul 2012 - Anul XVII, nr. 165 (5070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Memorie şi identitate

Demers pentru întocmirea unor ghiduri turistice ale cimitirelor din perimetrul bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cu câteva zile în urmă, a revenit la Suceava, din Germania, pentru a-şi continua documentarea, Nicole Rieskamp, care lucrează la o teză de doctorat în domeniul etnologiei, cu tema ”Practici ale înmormântării în Bucovina, pornind de la exemplul minorităţii germane”, lucrare pe care o va susţine la Universitatea din Hamburg.

 

„Cimitirul nu este numai un loc al doliului, ci şi unul al rememorării”

La începutul acestui an, semnalam faptul că Nicole Rieskamp (fostă Frohling), care a activat cu câţiva ani în urmă ca asistent cultural IFA (Institutul pentru Relaţii Externe - Stuttgart) în cadrul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) - Forumul Regional Bucovina, s-a interesat şi s-a documentat la faţa locului, vizitând mai multe cimitire din judeţul Suceava, asupra mormintelor etnicilor germani din partea sudică a Bucovinei, cercetând totodată obiceiurile şi ceremoniile funerare care s-au păstrat în această zonă.

Nicole Rieskamp, care a constatat că multe monumente funerare se află în paragină şi dispar treptat din cimitire (manifestându-şi îngrijorarea şi subliniind faptul că „cimitirul nu este numai un loc al doliului, ci şi unul al rememorării”) este totodată preocupată de păstrarea şi conservarea memoriei germanilor în perimetrul bucovinean.

 

Monumente funerare cu valoare artistică

Dacă în privinţa mormintelor şi operelor comemorative de război există o lege care stipulează faptul că acestea sunt considerate „aşezăminte culturale” şi vizează conservarea acestora (Legea nr. 379/2003 cu modificările şi actualizările ulterioare) situaţia monumentelor funerare civile (care sunt mult mai vechi şi prezintă interes identitar-genealogic pentru descendenţii etnicilor germani bucovineni) este mai puţin reglementată.

Nicole Rieskamp, care încearcă acum să identifice surse şi izvoare de documentare pentru teza de doctorat (lucrare la care îl are ca îndrumător pe prof. univ. Norbert Fischer), a remarcat o serie de monumente funerare cu valoare artistică, atrăgând atenţia că, în cimitirul „Pacea” de la Suceava, există câteva monumente care sunt decorate cu statui pe care nu le-a mai văzut în alte zone.

 

Nu există ghiduri turistice ale cimitirelor

Ea s-a arătat mirată însă de faptul că nu există ghiduri turistice ale cimitirelor. „În Germania - spune ea - şi în alte ţări europene, în oraşe mai mici ca Suceava, există astfel de ghiduri turistice scrise chiar de istorici de artă”.

„În Bucovina - subliniază ea - poate fi remarcată prezenţa unor vizitatori care vin aici tocmai pentru a căuta urmele strămoşilor lor. Toate drumurile acestor oameni duc în primul rând la cimitir. Aşadar, cimitirele se prezintă şi ca un soi de atracţie pentru turişti, atracţie ce nu ar trebui subestimată”.

În acest sens, Nicole Rieskamp, care, pe parcursul acestei săptămâni va merge prin mai multe localităţi ale judeţului în care există cimitire ale etnicilor germani, va încerca să ia legătura cu autorităţile locale pentru a le sugera întocmirea unor astfel de ghiduri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demers pentru întocmirea unor ghiduri turistice ale cimitirelor din perimetrul bucovinean.
 Vizualizări articol: 863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Demers pentru întocmirea unor ghiduri turistice ale cimitirelor din perimetrul bucovinean5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei