Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mai 2012 - Anul XVII, nr. 112 (5017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pe lângă lege

Noian de nereguli descoperit în activitatea primarului din Cornu Luncii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Cornu Luncii este raiul neregulilor comise cu ştiinţa celui care trebuia să aplice legile, respectiv edilul Petru Vodă. Activitatea dezastruoasă pe care primarul din Cornu Luncii a prestat-o ori a acceptat-o din neştiinţă sau incompetenţă a fost scoasă la iveală de reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava. În urma unui control realizat în 2011 şi care a vizat activitatea pentru anul 2010, angajaţii Curţii de Conturi au avut nevoie de 340 de pagini pentru a cuprinde toate probleme descoperite la unitatea administrativă condusă de Petru Vodă. De la păşuni acordate pe ochi frumoşi, la plăţi efectuate fără bază legală ori licitaţii dubioase şi bani cheltuiţi în mod dubios, toate sunt cuprinse în acest raport al Curţii de Conturi. Practic, este o imagine fidelă despre modul cum nu ar trebui condusă o primărie.

 

Peste 700 de hectare de păşuni, date fără acordul Consiliului Local

Unul din punctele pe care reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava l-au notat cu bilă neagră în activitatea primarului Petru Vodă este legat de cele 715 hectare de păşune. Întreaga suprafaţă a fost dată în administrare fără aprobarea Consiliului Local Cornu Luncii şi fără clauze concrete şi explicite privind atribuţiile ce le revin celor care au primit păşunea. Mai exact, s-a constatat că cei din conducerea Primăriei Cornu Luncii nu au desemnat o persoană care să urmărească derularea acestui contract, inclusiv în ceea ce priveşte încasarea subvenţiilor. De asemenea, trebuia numită o comisie de recepţie a produselor achiziţionate, respectiv îngrăşăminte şi adăpători, şi de verificare a lucrărilor de întreţinere efectuate la terenurile date în administrare.

Un alt aspect pe care primarul Petru Vodă l-a trecut cu vederea în mod nejustificat, mai ales că era vorba de bani foarte mulţi, a fost legat de modul de utilizare a subvenţiilor de către administrator şi depunerea documentelor justificative pentru sumele încasate, acte care trebuiau prezentate în raportul anual de informare al Consiliului Local Cornu Luncii.

Ori, nici una din aceste cerinţe nu a fost îndeplinită, ceea ce ridică mari suspiciuni cu privire la destinaţia subvenţiilor încasate pentru cele peste 700 de hectare de păşuni din comună.

 

Haos în situaţia financiară a Primăriei Cornu Luncii

Neregulile de la Primăria Cornu Luncii au fost posibile în primul rând ca urmare a haosului existent în acte. Chiar şi aşa, după multe zile de muncă, reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava au descoperit abateri de la legalitate şi regularitate în privinţa întocmirii situaţiilor financiare şi a înregistrării documentelor în evidenţa contabilă.

Astfel, s-a constatat că nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă bunurile aparţinând domeniului public şi privat al comunei Cornu Luncii, în acest fel putându-se înstrăina oricare dintre acestea fără ca nimeni să afle.

Redevenţele au fost înregistrate eronat în evidenţa contabilă, exemple în acest sens fiind fondul de rulment, lucrările de modernizare a Şcolii Dumbrava sau debitele din despăgubiri civile.

Nu există o concordanţă între sumele înregistrate în evidenţa contabilă analitică, în evidenţa contabilă sintetică şi rapoartele situaţiilor financiare la materialele de natura obiectelor de inventar la Primăria Cornu Luncii.

Având în vedere aceste deficienţe, nu este de mirare că primarul Petru Vodă „a uitat” să anexeze raportul anual de performanţă pentru situaţiile financiare ale anului 2009 pentru programele publice de achiziţii şi investiţii publice.

 

A dat bani pentru lucrări inexistente

La fel de grav este că din fondurile Primăriei Cornu Luncii s-au efectuat plăţi fără ca lucrările decontate să fi fost şi realizate. De exemplu, pentru reabilitarea şi construcţia Şcolii cu clasele I-IV Sasca Mare şi a Şcolii cu clasele I-VIII din Cornu Luncii s-au făcut deconturi pe baza facturilor şi a situaţiilor de lucrări anexate. Interesant este că reprezentanţii primăriei conduse de Petru Vodă nu s-au mai deplasat în teren pentru a verifica dacă lucrările pentru care s-au cerut deconturi erau şi executate. Faptul că s-au dat bani pentru lucrări inexistente a fost observat de reprezentanţii Curţii de Conturi câteva luni mai târziu.

 

Ajutoare sociale, acordate după bunul plac

Şi în ceea ce priveşte ajutoarele sociale acordate persoanelor din comună situaţia nu stă deloc bine. Dintr-un eşantion selectat pentru verificare s-au găsit imediat nereguli. Au fost identificate plăţi nelegale efectuate, ca urmare a nerespectării prevederilor legale privind modul de stabilire a ajutoarelor sociale şi a suspendării plăţii acestora pentru nerespectarea orelor de muncă şi neprezentarea adeverinţelor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.

Nereguli s-au constatat nu doar la capitolul „ajutoare sociale”, ci şi la cel privind „cheltuielile de personal”. Curtea de Conturi a ajuns la concluzia că s-au plătit o serie de sporuri şi drepturi salariale care nu sunt reglementate prin dispoziţii legale, bugetul local fiind astfel prejudiciat. Ca exemplu în acest sens poate fi plata sporului de ecran într-un procent mai mare decât cel prevăzut de lege, dar şi acordarea ilegală a indemnizaţiei de conducere pentru funcţia de administrator financiar, funcţie care nu este inclusă în cele de conducere care pot beneficia de această facilitate.

 

Nemulţumirile sătenilor, trimise la Prefectură

Pe lângă neregulile descoperite de reprezentanţii Curţii de Conturi, plângeri la adresa primarului Petru Vodă au existat şi din partea oamenilor din comună. La începutul acestui an, un grup de 45 de persoane a trimis o adresă la Prefectura Suceava în care reclama bătaia de joc a primarului din Cornu Luncii vizavi de activitatea de deszăpezire. Potrivit oamenilor din Sasca Mare, Păiseni, Şinca şi Sasca Mică, acţiunea de îndepărtare a zăpezii de pe drumurile de acces în aceste sate s-a făcut cu mare întârziere şi deficitar.

„În fiecare an, la presiunile cetăţenilor din satele menţionate, domnul primar îl trimite pe tatăl său să cureţe drumurile de zăpadă, cu o scândură pusă în spatele unui tractor, fiind plătit cu bani grei din taxele şi impozitele noastre, făcând treabă de mântuială. Bătaia de joc a primarului am ajuns să nu o mai putem suporta, de aceea ne adresăm dumneavoastră să veniţi în ajutorul nostru”, era strigătul de disperare al celor 45 de oameni din comuna Cornu Luncii.

 

Un WC de 840 de milioane de lei vechi

O altă investiţie dubioasă gestionată de primarul Petru Vodă este construcţia unei toalete la Şcoala Generală din Păiseni. Lucrările au costat nu mai puţin de 840 de milioane de lei vechi, iar pe timp de iarnă nu poate fi folosită deoarece apa menajeră, în loc să ajungă în fosa septică, se întoarce în şcoală. Tot la capitolul closete, mai trebuie amintit că în primul mandat al lui Petru Vodă s-au făcut alte trei investiţii de acest gen, la şcolile din Sasca Mare, Sasca Mică şi Dumbrava. Preţul a trecut de 1,6 miliarde de lei vechi.

 

O temelie de 3,422 miliarde de lei vechi

„Investiţiile” Primăriei Cornu Luncii au continuat şi în 2010. De această dată, din bugetul local a fost prevăzută suma de 3,422 miliarde de lei vechi pentru ridicarea unui dispensar uman în Cornu Luncii. Un obiectiv lăudabil, dar care s-a transformat într-un fiasco, după ce toţi banii au fost îngropaţi în temelia dispensarului.

Nici alte construcţii nu au fost mai ieftine la Cornu Luncii. Tot în 2010, la Brăieşti, peste pârâul Corlata, a fost construit un pod format din două tuburi. Totul a costat 160 de milioane de lei vechi.

 

Reparaţiile la Căminul Cultural din Cornu Luncii, aproape 8 miliarde de lei vechi

Şi pentru Căminul Cultural din Cornu Luncii s-a cheltuit o avere. Pentru achiziţionarea materialelor necesare reparaţiilor în regie proprie şi a reparaţiilor propriu-zise s-au alocat şi cheltuit 7,75 miliarde de lei vechi. Faptul că la Cornu Luncii totul este extrem de scump a devenit deja o realitate pe care nimeni nu o contestă. Ce-i drept, multă lume se întreabă de ce în alte părţi se poate mai ieftin şi mai bine şi doar la Cornu Luncii nu. Sunt răspunsuri pe care oamenii le aşteaptă de la primarul Petru Vodă.

 

Primarul, amendat de mai multe ori de diferite instituţii ale statului

Pentru neregulile descoperite de-a lungul timpului la Cornu Luncii de diferite instituţii ale statului venite în control, primarul în funcţie a fost sancţionat financiar. Petru Vodă a fost amendat atât de Garda de Mediu, de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, dar şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Toate acestea arată probleme serioase în activitatea Primăriei Cornu Luncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noian de nereguli descoperit în activitatea primarului din Cornu Luncii.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Noian de nereguli descoperit în activitatea primarului din Cornu Luncii4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Verificari trimis de
(17 mai 2012, 11:15:51
Cind se va vericica si la alte primarii rezultatele raportului curtii de conturi.
2.   .... trimis de
(17 mai 2012, 11:24:05
Control desfasurat in 2011 pentru activitatea din 2010 si aparut in presa in 2012 in plina campanie electorala! De ce? Pentru ca primarul este de la PNL! Iar imi este greata de la ziarul vostru care pe zi ce trece miroase tot mai mult a ca-ca!
2.1  RE: .... trimis de
(17 mai 2012, 12:14:33
Esti in eroare! Voda candideaza din partea PDL.
2.2  RE: .... trimis de
(17 mai 2012, 12:41:18
Si Botezatu de la Udesti? Ca si ala era atacat in presa acum cateva zile!
3.   Curios trimis de
(17 mai 2012, 11:32:24
de la o posta se vede lucratura .curios ca aceste lucruri ies la lumina doar in campaniile electorale
4.   Alegeri locale trimis de
(17 mai 2012, 11:47:53
este interesant de verificat sursa de inspiratie a jurnalistului....ca furnicile dupa ploaie ies contracandidatii( mai bine zis, unul dintre ei care nu are somn si nici liniste deorece are un singur tel in viata- acela de a fi PRIMAR)....SPOR LA LUCRU D-LE DIRECTOR!
5.   Nu pot să cred! trimis de
(17 mai 2012, 11:54:40
deci Curtea de Conturi există! oare asta-i singura primărie din judeţ cu belele? iar referitor la publicarea rezultatelor unor constatări aferente anului 2010 tocmai acum, mai ales la adresa unui primar pnl, dă de gândit despre felul cum funcţionează această instituţie condusă la vârf de nea Nicu Văcăroiu! totul băgat sub preş, numai că dosarul devine public când ajunge la Tribunal, nu?
6.   Deloc curios ! trimis de
(17 mai 2012, 12:06:07
daca ati fii informati corect...individul asta (ca nu pot sa-i spui primar!) candideaza din partea ''echipa lui Flutur'' ! recte PD-L !
ca este un incapabil se stie de mult... dar surpriza ...nu are cine sa-l puna la punct. Legile si prieteniile politice din Romanica te scapa cam de orice belea !
Pentru ca a trecut in tabara lui Flutur s-au inchis ochii la nenumarate fraude!
Rog presa...daca aveti chef de un articol de senzatie...sa mergeti sa vedeti o alta ''MARE AFACERE'' care este in desfasurare - digul care se construieste de-a lungul raului Moldova (din Braiesti spre Cornu Luncii...dig construit din balastru tasat) care cica ar trebui sa fereasca satele de viiturile raului! Ar fii interesant sa se afle pe ce banii se contruieste acest proiect...cine plateste banii respectivi, firma constructoare ...daca se respecta un proiect, ca localnici au fost vaduviti de aceste informatii!
Asteptam ca presa (daca intradevar este o presa libera si corecta) sa ne ajute in aflarea acestor necunoscute !
7.   Vinovatul de serviciu trimis de
(17 mai 2012, 13:52:58
90% din faptele incriminatorii ale acestui tovaras primar sunt caracteristice tuturor primariilor romanesti.

doar in romania podurile si podetele costa cat tunelul de sub canalul manecii.
sunt primari ai multor comune din suceava care au SIFONAT MULTE MILIOANE DE EURO `construind' poduri si podete.

de ce fiscul nu aplica zicala: de moarte si de fisc nu scapa nimeni?

banii care au fost sifonati se pot usor recupera prin sechestre,executari si valorificari ale bunurilor personale ale tovarasilor primari ilegali.

trebuie doar sa se dea verde curtii de conturi si serviciilor care ii au clasificati pe categorii de frauda pe acesti prim_ari!

trebuie sa se termine odata cu lacomia,nesimtirea si infatuarea asta ce tinde spre infinit. iar legea sa se aplice...si atat.

8.   Mana Domnului Fron trimis de
(17 mai 2012, 18:43:38
Asta este jocul murdar al lui Fron,candidat PSD , un individ care cauta doar bani,de ce nu se spune ce investitii a facut Petru Voda ??
9.   Da invcestitii! trimis de
(17 mai 2012, 19:55:41
Un dispensar care nu e gata costa numai temelia 3422080000 si restul atat cat e acum 18272920000 . Bravo a stiut ce sa faca cu banii ! La mai multe cheltuieli ca este de unde ! Avem ce am votat ! Si un amanunt Domnul Voda candideaza la PDL iar Domnul Fron USL din partea partidului PNl Sa castige cine e mai bun ! USL
10.   'SFANTUL' FRON...... trimis de
(17 mai 2012, 20:25:06
....mai recent domnul Fron a chemat in ancheta la politie 250 alegatori care au votat chiar cu dansul in 2008 si culmea vin alegerile 2012.....de ce nu-i faceti o vizita si la casa domniei sale ?de ce nu ii aratati ,,casuta ,, acestui patriot ....din mare sustinator PDL e mare USL -ist acum?bravo domnule VODA ai facut lucruri mari in comuna !E pacat...altii muncesc si altii traiesc doar cu reclamatii...rusine celor ce sustineti acest,, domn,, Fron....Domnul Flutur ar trebui sa ia masuri urgente......
11.   .... trimis de
(17 mai 2012, 21:50:50
eu zic ca cel mai bun e ciurla pentru postul de primar...
12.   Casuta lui fron trimis de
(17 mai 2012, 22:20:27
de fiecare data cand zice cineva ceva de voda, acolitii lui incep cu acuzatii la fron, iar daca ati pomenit de casa dumnealui care e mare, poate imi spuneti de ce a costat cat timelia de la dispensar.
iar despre flutur nu vad cu ce ar putea interveni impotriva lui fron, flutur este cumva stapanul nostru? stapanul lui voda si a doanei secretare "sugus" poate.
acest articoseste redactat dupa raportul curtii de conturi pe care a incercat flutur sa il musamalizeze de vreo cateva luni, nu vad ce putere are fron asupra curtii de conturi.
13.   Scenarii electorale trimis de
(19 mai 2012, 22:10:56
Toata viata Fron a improscat cu venin in cei care ii sunt incomozi . La alegerile din 2008 a fost in stare sa se ia chiar si la bataie . Este oribil un asemenea om care tine neaparat sa fie PRIMAR !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei