Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mai 2012 - Anul XVII, nr. 112 (5017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii dependenţi pot face tratament complet în Scoţia, în lipsa serviciilor rezidenţiale din ţară

Joi, 17 Mai 2012 (14:28:52)

Românii dependenţi care vor să urmeze un tratament complet pentru adicţii pot apela la serviciile unui spital din Scoţia, pentru că România nu are niciun serviciu de tip rezidenţial care să ofere toată gama de terapii necesară, însă costurile depăşesc 20.000 de euro.

Castel Craig Hospital din Scoţia, cel mai mare spital pentru dependenţi din Europa, cu 27 de terapeuţi şi o capacitate de 110 paturi, a încheiat un parteneriat cu o clinică privată din România pentru a putea oferi tratament complet persoanelor cu tulburări din spectrul adicţiei.

Rupert Wolfe Murray, reprezentantul în România al spitalului, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia a mai încheiat un astfel de parteneriat doar cu Olanda, unde tratarea dependenţei este decontată aproape integral prin sistemul de asigurări.

"România este a doua ţară, după Olanda, în care Castel Craig intervine. În România, serviciile pentru dependenţi sunt cel mai puţin dezvoltate din Uniunea Europeană, mai ales partea rezidenţială", a spus Rupert Wolfe Murray.

Acesta a precizat că deşi în spitale se asigură partea de dezintoxicare, nu sunt dezvoltate serviciile de suport, extrem de importante în tratamentul adicţiei, iar situaţia celor afectaţi de dependenţe, dar şi a familiilor acestora este una extrem de dificilă, pe de o parte din cauza numărul insuficient de profesionişti specializaţi cu adevărat în tratamentul dependenţelor, iar pe de altă parte din cauza condiţiilor precare cu care se confruntă pacienţii internaţi în spitalele sau centrele de tratament şi de recuperare din România.

Reprezentantul spitalului scoţian a precizat că terapia completă presupune detoxifiere, tratament psihiatric şi tratament complementar, aceasta fiind recomandată cel puţin o lună, intensiv în regim rezidenţial. La fel de importantă în tratamentul adicţiei este şi scoaterea pacientului din mediul lui, precum şi terapia cu familia, Rupert Wolfe Murray precizând că şi membrii familiei sunt afectaţi.

"Implicarea familiei în tratamentul pacientului este vitală pentru menţinerea rezultatelor pe termen lung. Apelând la consiliere, membrii familiei pot înţelege care sunt aspectele specifice dependenţei, cu ce se confruntă persoana afectată, dar şi cum pot să o ajute când se întoarce acasă şi ce pot să facă atât pentru aceasta cât şi pentru ei înşişi", a precizat Rupert Wolfe Murray.

Spitalul scoţian abordează toate aspectele care ajută la recuperarea fizică şi psihică a pacienţilor: terapie individuală şi de grup, medicaţie, terapie cu oxigen sub presiune, alimentaţie, sport, relaxare, terapie prin artă, acestea fiind necesare pentru reechilibrarea persoanei afectate de dependenţă, dar şi pentru formarea unei imagini de sine pozitivă, absolut necesară în procesul de recuperare.

Costurile unui tratament complet, care presupune evaluarea în clinica din România şi trimiterea pacientului în spitalul scoţian pentru intervenţie specializată, se ridică la 21.000 de euro. Prima etapă, care presupune tratament medical şi dezintoxicarea, costă 15.000 de euro, iar cea de-a doua etapă, când se lucrează cu pacientul la nivel psihologic, 6.000 de euro.

Psihiatrul Gabriel Cicu, reprezentantul clinicii din România, a declarat că se încearcă tranferarea în România a acestor servicii, însă acest lucru este puţin probabil în prezent, din cauza costurilor mari şi a numărului mare de specialişti pe care le necesită astfel de comunităţi.

Rupert Wolfe Murray a precizat că astfel de centre sunt puţine chiar şi în Marea Britanie, pentru că sunt foarte costisitoare, în ultimii ani chiar şi acolo fiind închise câteva.

Gabriel Cicu a adăugat că la nivelul populaţiei româneşti există o nevoie majoră de intervenţie, numărul celor care suferă tulburări din spectrul adicţiei fiind semnificativ.

Gabriel Cicu a mai precizat că, până în prezent, doi pacienţi români au apelat deja la serviciile Castle Craig Hospital, instituţie care înregistrează o rată de succes de 60 la sută, în timp ce media europeană este de doar 20 - 30 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii dependenţi pot face tratament complet în Scoţia, în lipsa serviciilor rezidenţiale din ţară.
 Vizualizări articol: 726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii dependenţi pot face tratament complet în Scoţia, în lipsa serviciilor rezidenţiale din ţară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei