Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 apr 2012 - Anul XVII, nr. 95 (5000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie

Puşcărie pentru trafic de persoane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumitru Valeriu Oghenciuc, de 46 de ani, din Dumbrăveni, va trebui să stea în puşcărie timp de cinci ani, iar ca titlu de despăgubiri morale va avea de achitat câte 2.000 de lei faţă de patru părţi vătămate. Decizia de ieri mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dumitru Valeriu Oghenciuc, născut şi domiciliat în comuna Dumbrăveni, cu reşedinţa în judeţul Caraş-Severin, a fost dat pe mâna judecătorilor de procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru trafic de persoane.

Potrivit anchetatorilor, faptele pentru care a fost trimis în judecată Oghenciuc s-au petrecut în luna iunie 2007, atunci când a trimis şase persoane spre Italia, şi în aprilie-iulie 2009, când a racolat şi expediat la aceeaşi destinaţie alte şapte persoane.

Toate cele 13 victime, se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată, au ajuns pe mâna unui cetăţean italian, care le-a plasat la diferiţi conaţionali, unde au fost exploatate prin muncă, în zootehnie şi agricultură.

Alias „Romică” sau „Gheaţă”, Oghenciuc racola, potrivit anchetatorilor, persoane dornice să muncească în Italia şi le promitea diverse locuri de muncă, în principal în zootehnie, descriind condiţii avantajoase.

Aşa l-a întâlnit şi pe un bărbat din Liteni, o veche cunoştinţă, căruia i-a spus că are nevoie de doi băieţi dispuşi să lucreze la oi, în Italia, prezentându-i acestuia condiţiile de angajare.

Întrucât oferta prezentată era atrăgătoare, bărbatul a luat legătura cu două rude de-ale sale şi le-a pus în legătură cu Oghenciuc.

Oferta cuprindea salariul de 600 de euro pe lună, transportul până la destinaţie, cazarea şi masa zilnică asigurate. Toate astea în schimbul plăţii unui comision, în două tranşe, 100 de euro la plecare, iar cea de a doua din primul salariu.

La aşa ofertă generoasă, cei doi l-au rugat pe Oghenciuc, se mai arată în actul de sesizare a instanţei, să-i facă rost de o slujbă şi fiicei unuia dintre ei, care avea deja calificarea de ospătar.

Ajunse în Peninsulă, cele trei persoane au rămas şi fără documentele de identitate, care le-au fost luate sub diferite pretexte de aşa-zişii angajatori.

Doi dintre ei, tatăl şi fiica, au ajuns în zona Napoli, unde au fost plasaţi la o stână şi cazaţi într-o rulotă, la un cetăţean italian pe nume Giovani.

Începeau munca la 4 dimineaţă şi terminau seara târziu, având de păstorit, îngrijit şi muls oile.

Cel de-al treilea sucevean trimis de Oghenciuc la muncă în Italia a lucrat trei luni la păstoritul oilor, la un alt cetăţean italian pe nume Fabio.

În 2008, Oghenciuc şi-a stabilit reşedinţa la Caraş-Severin şi împreună cu soţia sa şi-a deschis o firmă de transport, având printre obiectele principale de activitate şi „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” şi „servicii de furnizare şi management a forţei de muncă”.

A dat anunţuri prin ziare şi promitea locuri de muncă cu salarii de 500-600 de euro pe lună, cazare şi masă asigurate, precum şi contracte de muncă încheiate de angajatorul italian.

Pentru serviciul oferit, învinuitul încheia cu clienţii contracte de mediere, solicitând o taxă de 70 de euro pentru procesarea dosarului, iar în varianta acceptării unui loc de muncă, clientul urma să plătească un comision de 500 de euro (250 de euro pentru firma învinuitului şi 250 de euro pentru partea italiană) plătibili după prima lună de muncă sau în două tranşe.

Dumitru Valeriu Oghenciuc, mai susţin anchetatorii, se ocupa de transportul persoanelor racolate până în Italia, le prelua documentele de identitate, iar la destinaţie victimele erau preluate de acelaşi cetăţean italian care a coordonat şi primul lot, cel din 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Puşcărie pentru trafic de persoane.
 Vizualizări articol: 1901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Puşcărie pentru trafic de persoane5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei