Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mar 2012 - Anul XVII, nr. 56 (4961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici oficiale

84 de asistenţi medicali au plecat anul trecut peste graniţă, la lucru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

84 de asistenţi medicali au ales anul trecut să profeseze peste hotare, cu forme legale, arată datele contabilizate de filiala judeţeană a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). În 2012, alte zece cadre medii au optat pentru slujbe din străinătate, indică evidenţele aceleiaşi organizaţii.

60% dintre cei care, anul trecut, au plecat să muncească peste graniţă sunt proaspeţi absolvenţi ai şcolilor postliceale de profil din judeţ, care au făcut acest demers din cauza situaţiei existente la nivelul unităţilor spitaliceşti, unde nu se pot face angajări.  În 2012, patru dintre asistenţii medicali care au ales să-şi practice meseria în străinătate sunt oameni cu experienţă, restul fiind absolvenţi din 2010 sau 2011 care nu şi-au găsit de lucru în Suceava şi au decis să-şi încerce norocul în altă parte.

Elena Cozmanciuc, preşedinta OAMGMAMRSuceava, a declarat: „Avem forţă de muncă în domeniu, dar nu şi disponibilitate din partea angajatorilor. Tinerii absolvenţi se înregistrează la noi şi apoi îşi întocmesc actele necesare pentru alte ţări din Europa. Multe dintre firmele care le intermediază plecarea nu le mai cer şi experienţă. Oamenii cu vechime în muncă se decid mai greu din cauza familiei”.

Destinaţia favorită a asistenţilor medicali este Italia, topul preferinţelor fiind completat de ţări ca Anglia, Belgia, Spania, Franţa, Germania şi Austria, ultimele două mai puţin căutate din cauza dificultăţilor legate de limbă.

 

Salarii mai mari

Cadrele medii îşi fac bagajele pentru Europamotivate şi de lefurile satisfăcătoare şi condiţiile optime de lucru.

În Suceava, majoritatea cadrelor medii care lucrează la cabinetele medicilor de familie au salariul minim pe economie. În spitalele din judeţ, un asistent medical câştigă în medie 1.200 - 1.500 lei pe lună, în timp ce în spitalele din afara graniţei salariile pornesc de la 1.000 – 1.500 de euro. 

„În străinătate sunt alte trepte de promovare. În Italia, de exemplu, asistenţii medicali încep cu supravegherea şi îngrijirile de bază ale bolnavului, administrarea tratamentelor orale. Ulterior, după anumite examene, pot face şi celelalte lucruri. Şi acolo se munceşte din greu, dar există o motivaţie financiară”, explică Elena Cozmanciuc.

Exodul asistenţilor medicali adânceşte criza de personal din sistemul sanitar, specializările cele mai deficitare fiind terapia intensivă, urgenţa şi chirurgia. „Pentru cadrele medii rămase este greu să-şi facă turele, să primească zile libere. Nu există secţie care să nu se confrunte cu lipsa de personal. Sperăm ca din aprilie o parte din posturi să fie deblocate, aşa cum se aude”, punctează Elena Cozmanciuc.

 

Plecări ilegale

La OAMGMAMR – filiala Suceava sunt înscrişi circa 3.000 de membri.

Printre actele de care au nevoie cei care doresc să profeseze în străinătate se numără certificatul de membru OAMGMAMR şi adeverinţa „de bună purtare”, care demonstrează că n-au avut abateri de la codul de etică şi deontologie profesională în ultimii cinci ani.

Numărul celor care optează pentru joburile de peste graniţă este în realitate mult mai mare. O evidenţă clară nu poate fi ţinută, însă, decât în cazul celor care vor să muncească cu forme legale şi care au nevoie de documente eliberate de OAMGMAMR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 84 de asistenţi medicali au plecat anul trecut peste graniţă, la lucru.
 Vizualizări articol: 1144 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
84 de asistenţi medicali au plecat anul trecut peste graniţă, la lucru5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei