Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 feb 2012 - Anul XVII, nr. 47 (4952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Escrocii prosperă

Suceveni înşelaţi unul după altul, prin telefon, cu monede din aur şi bilete de călătorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Escrocii încep să găsească din ce în ce mai multe victime în Suceava. Este o constatare tristă, dar reală, patru fapte de înşelăciune fiind reclamate poliţiei în interval de doar trei zile. Modurile de operare au fost diferite, însă au avut în comun aceeaşi idee: autorii, indivizi cu o oarecare abilitate, au profitat din plin de neatenţia ori de naivitatea victimelor, în general oameni în vârstă.

Seria înşelăciunilor a început joi, victima fiind o bătrână în vârstă de 66 de ani, care se afla la Spitalul Judeţean Suceava. După cum am relatat şi în ediţia de sâmbătă a ziarului nostru, femeia, Eugenia J., din comuna Dărmăneşti, a fost acostată de un bărbat necunoscut, în vârstă de circa 50-60 de ani, care a intrat în vorbă cu ea şi a întrebat-o de unde este şi ce pensie are.
Necunoscutul s-a recomandat a fi „şef la pensii” şi i-a explicat că o poate ajuta să primească mai mulţi bani. Pentru acest lucru, i-a mai spus respectivul, trebuie să-i dea suma de 200 de lei, reprezentând chipurile o taxă, iar răspunsul cu mărirea pensiei îl va primi peste câteva zile, acasă.
Bătrâna i-a dat necunoscutului 190 de lei, banii pe care îi avea la ea, după care s-a dus la consultul pentru care venise la spital. În momentul în care le-a povestit cadrelor medicale ce noroc a dat peste ea, bătrâna a fost avertizată că a fost înşelată, ulterior fiind sesizată poliţia. Având în vedere acest mod de operare şi semnalmentele autorului, poliţiştii sunt convinşi că individul a mai comis cel puţin două fapte de acest gen, tot în zona Spitalului Judeţean.

 

Telefonul care i-a luat minţile unei femei

Din păcate, a doua zi, vineri, poliţia a fost sesizată despre o nouă faptă de înşelăciune. În jurul orei 15.00, Verginia A., în vârstă de 62 de ani, din municipiul Suceava, a relatat că pe 21 februarie a fost dusă în eroare de un individ, care a abordat-o prin telefon şi a convins-o că a câştigat un premiu de 3.000 de euro. Bărbatul i-a spus că este angajat al firmei de telefonie mobilă cu care are contract şi a fost desemnată câştigătoarea unui premiu de fidelitate. Pentru ca povestea să fie cât mai veridică, bătrâna a fost apelată de pe alte numere de telefon, de alte persoane, care i-au confirmat şi ele că a câştigat premiul de 3.000 de euro. În momentul în care s-a convins că femeia a intrat în jocul său, individul care a abordat-o iniţial a sunat din nou şi i-a explicat victimei că pentru a intra în posesia premiului trebuie să achite o serie de comisioane. Mai exact, să cumpere cartele telefonice şi să comunice codurile de reîncărcare. Femeia l-a ascultat întocmai, cumpărând cartele în valoare de nu mai puţin de 5.000 de lei.

 

După ce a cumpărat cartele, i-a trimis şi bani escrocului   

Incredibil, în ziua următoare, bătrâna de 62 de ani a continuat în aceeaşi notă, trimiţând suma de 400 de euro, printr-un serviciu de curierat, în aşteptarea premiului pe care credea că l-a câştigat.
Ulterior, toţi cei care au apelat-o şi-au închis telefoanele, victima dându-şi seama că a fost înşelată şi anunţând poliţia abia vineri, 24 februarie.  
Anchetatorii de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de înşelăciune.
Acest mod de operare este unul care a mai făcut numeroase victime în Suceava, în general autorii fiind indivizi din penitenciare.    

 

Au vândut două monede din metal galben cu 5.000 de lei

Sâmbătă, pe 25 februarie, alte două cazuri de înşelăciune au fost reclamate poliţiei. Ştefan C., un bărbat în vârstă de 63 de ani, tot din Suceava, a sesizat că pe 17 februarie a dat nu mai puţin de 5.000 de lei pe două monede din metal galben, fără nici o valoare.
Victima a relatat cum s-a întâlnit cu doi bărbaţi, unul de aproximativ 40 de ani şi unul de 20 de ani, care i-au oferit spre vânzare două monede din aur, care au fost verificate la un specialist şi erau autentice. După ce s-a convins că este vorba de aur veritabil, victima i-a dat necunoscutului 1.000 de euro şi 250 de lei, plecând bucuroasă acasă, convinsă că a făcut o afacere bună. Doar că ţeparul din acest caz a avut pregătite şi două falsuri, care imitau monedele din aur, falsuri pe care le-a dat bărbatului de 63 de ani. Victima şi-a dat seama că a fost înşelată abia după ce, câteva zile mai târziu, a mers la un alt bijutier, care a constatat că cele două monede sunt false.

 

Ţeapa cu biletele de transport

Tot sâmbătă, şi Nicolai B., un bărbat în vârstă de 63 de ani, din Izvoarele Sucevei, a depus o reclamaţie la poliţie, concubina sa fiind victima unei înşelăciuni. În dimineaţa aceleiaşi zile, doi indivizi au venit la domiciliul lui Nicolai B., unde se afla doar concubina sa, spunând că vor să cumpere bilete de călătorie pentru pensionari. Femeia le-a prezentat 20 de bilete, negociind un preţ de 30 de lei pe bucată. În timp ce număra biletele, unul dintre ţepari şi-a schimbat brusc atitudinea, spunând că oferă un preţ mai mic şi apoi că nu mai face tranzacţia, după care, pe fondul discuţiei aprinse, a aruncat biletele pe jos, în holul locuinţei victimei. Cei doi necunoscuţi au plecat imediat, femeia recuperând de pe jos cele 20 de bilete. Când proprietarul, Nicolai B., s-a întors acasă şi a verificat biletele, şi-a dat seama că 16 din cele 20 erau doar nişte copii xerox. În momentul în care au numărat biletele, cei doi necunoscuţi le-a schimbat cu copiile xerox, pe care le-au aruncat apoi pe jos.
În toate aceste cazuri poliţiştii nu au reuşit încă să dea de urma autorilor. De altfel, în general, la faptele de acest gen, autorii sunt greu de depistat, iar dacă sunt până la urmă prinşi, recuperarea prejudiciului este şi mai greu de realizat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni înşelaţi unul după altul, prin telefon, cu monede din aur şi bilete de călătorie.
 Vizualizări articol: 4854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Suceveni înşelaţi unul după altul, prin telefon, cu monede din aur şi bilete de călătorie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Străduiești, bănuiești, prostești... trimis de
(27 feb 2012, 11:07:33
Un individ, mai corolat, așea, s-o apucat într-o zi de… muncă.
S-a gândit el că cea mai profitabilă ocupație este să-i bănuiască pe oameni (adică să le ia banii!)
A luat niște sticluțe goale și le-a umplut cu apă de la chiuvetă.
După care a început să se preumble pe stradă (adică se străduia!) acostând trecătorii:
„VÂND LEAC CONTRA PROSTIEI”
Trecătorii, fiind ocupați cu dobândirea pâinii, l-au „recompensat” așa cum trebuie:
„Du-te deqului, de aici!”, „Pleacă-n aia mă-tii de nemernic!”
După nouă încercări nereușite apare un a zecelea – fazanul – care să întrebe interesat de ofertă:
„CÂT COSTĂ?”

Morala: Fazani au fost, fazani sunt încă/ Și-or fi în neamul românesc!
1.1  RE: Străduiești, bănuiești, prostești... trimis de
(27 feb 2012, 11:14:05
proşti au fost mereu sub soare
şi-o pâclă de jmekeri EI au "dezvoltat"
acu' pe bune, o fi vreo vină,oare
ŞI la cel ce-a fost "întrebat" ..şi-a dat ?

1.2  RE: Străduiești, bănuiești, prostești... trimis de
(27 feb 2012, 11:22:56
„Prostia și domnia se plătește”
(o vorbă veche, din străbuci grăiește.)
Dar de-ar fi fost fazanul mai cetit,
Ar bănui că poate-i „bănuit!”
2.   Romania=sursa inepuizabila de apa, aer si fraieri trimis de
(27 feb 2012, 11:37:42
Dorinta de imbogatire "peste noapte" a unor indivizi naivi este atat de mare incat refuza sa gandeasca macar o secunda inainte de a face unele prostii mai mari ca ei. E trist ca din povesta "Ursul pacalit de vulpe" (pe care nu cred ca este vreun roman pe care sa n-o fi citit) unii n-au tras nici o concluzie. Mai ales ca la varsta celor prostiti ar trebui sa fie bunici si s-o fi citit destul de recent nepotilor...
3.   C-asa-i in tenis(hi) trimis de
(27 feb 2012, 11:39:22
Pai nu v-am spus ca mama proshtilor este mereu gravida si tot la doua minute fata cate un prostan? Intrucat, dupa cum se vede, toate persoanele pacalite au varsta de peste 60 de ani, am sa propun o lege in parlament prin care astfel de oameni sa fie inchisi in case ca sa nu se mai plimbe liberi, la cheremul smecherilor, si sa li se confiste telefoanele mobile pentru a nu fi contactate. Astfel, nemaiavand "clienti". teparii vor da faliment iar mama proshtilor va muri de ciuda!
4.   Egalite? trimis de
(27 feb 2012, 12:12:38
Iar viziunea generală despre societate a fazanului este egală cu cea a lui Bogdan Aurescu? (de ex.)
Opțiunea electorală a geriatricilor ce au nevoie de doică este EGALĂ cu opțiunea profesorului Nicolae Zamfir de la Măgurele?
Haida de!
5.   Tare trimis de
(27 feb 2012, 14:29:08
Nu inteleg cum in ziua de azi mai pot fi pacaliti asa de usor oamenii.Faza cu telefonul a fost si la tv si tot prinde.Am si eu doua mesaje cum ca am castigat o gramada de bani ,am fost si sunata de la "firma de telefonie" (tzepari) sa tastez niste coduri si sa spun seria la buletin,dar eu cred ca e la mintea cocosului sa raspunzi la asa ceva...
Pacat ca oamenii inca nu inteleg ca mesajele sunt tzepe,iar cei care vand sau cumpara incearca sa te pacaleasca
6.   Nici nu e de mirare.... trimis de
(27 feb 2012, 17:15:35
....explicatia e simpla...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei