Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 ian 2012 - Anul XVII, nr. 9 (4914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Echipa mobilă

Aproape 400 de copii, ajutaţi la domiciliu, anul trecut, să lupte cu boala şi singurătatea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 400 de copii au fost ajutaţi la domiciliu, anul trecut, să lupte cu boala şi singurătatea. Sprijinul pentru minorii aflaţi în dificultate a venit de la Echipele mobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, cu puncte de lucru la Fălticeni, Gura Humorului şi Siret, care prin intermediul specialiştilor, psihologi, asistenţi sociali, logopezi, kinetoterapeuţi, i-au ajutat pe minori să lupte cu suferinţa şi dorul de părinţi. 150 dintre minori sunt cu dizabilităţi, 165 cu părinţi plecaţi în străinătate, copii care au beneficiat de consultanţă gratuită psihosocială, logopedică şi kinetoterapeutică, pe parcursul anului trecut.
Alţi peste 50 de copii cu tulburări de comportament, unii dintre ei intraţi în sistem prin intermediul Serviciului de Urgenţă, au fost îndrumaţi de specialiştii celor trei echipe mobile din Fălticeni, Gura Humorului şi Siret (dezvoltate prin  proiectul Phare 2006 şi inaugurate în anul 2009) să se integreze mai uşor în familie şi societate.

 

Vulnerabilitatea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate

Poate cei mai vulnerabili minori cu care au lucrat specialiştii echipelor mobile au fost copiii cu părinţi plecaţi în străinătate. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Liviana Enea, ne-a spus că aceşti copii „au beneficiat de consiliere psihologică şi de susţinere în vederea depăşirii problemelor întâmpinate atât în ceea ce priveşte socializarea, comunicarea, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, cât şi în prevenirea şi diminuarea comportamentelor de tip antisocial”. Ea a mai completat că
serviciile de asistenţă socială, psihologică şi kinetoterapeutică în sistem ambulator s-au dovedit a fi imperios necesare, dat fiind incidenţa în creştere a cazurilor de copii aflaţi în dificultate în comunitate, atât în ceea ce-i priveşte pe copiii cu dizabilităţi îngrijiţi în cadrul familiei, cât şi pe cei „rămaşi singuri acasă”.

 

Salvat de Echipa mobilă, de la... grad de handicap

Ştefan este unul dintre beneficiarii Echipei mobile de la Fălticeni, încă din anul 2009. El este în clasa I şi locuieşte cu bunica maternă, care-i ţine şi locul mamei, unic susţinător, plecată de aproximativ trei ani în străinătate. Liviana Enea ne-a explicat că „la preluarea cazului, Ştefan avea întârzieri severe în dezvoltarea limbajului. În prezent, copilul a achiziţionat elementele necesare limbajului conform vârstei şi nu a necesitat încadrare în grad de handicap. Bunica minorului colaborează foarte bine, iar mama naturală, care ţine legătura cu băiatul pe internet, a observat progresele făcute şi este foarte mulţumită de serviciile oferite copilului de către specialiştii echipei mobile”.

 

Părinţii învaţă cum să comunice cu copiii - problemă

Unul dintre obiectivele principale ale Echipei mobile, după cum susţin oamenii care lucrează în acest sistem, este promovarea egalităţii şanselor şi dezvoltarea sentimentului de acceptare şi toleranţă faţă de persoanele cu dizabilităţi, obiectiv realizat prin creşterea accesului comunităţii la informaţii, „conştientizarea populaţiei asupra problematicii acestor categorii de persoane, de copii,  şi transferul de competenţe de la specialişti la familiile beneficiarilor, fie că sunt părinţi, bunici, alte rude care-i au în îngrijire, şi prin ele la întreaga comunitate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 400 de copii, ajutaţi la domiciliu, anul trecut, să lupte cu boala şi singurătatea.
 Vizualizări articol: 1139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 400 de copii, ajutaţi la domiciliu, anul trecut, să lupte cu boala şi singurătatea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei