Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 ian 2012 - Anul XVII, nr. 9 (4914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avocatul Poporului susţine că filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, ieri, la Alba Iulia, că filmarea şoferilor opriţi în trafic pentru diferite abateri de către poliţiştii rutieri este ilegală şi încalcă protecţia imaginii persoanei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a spus că nu contestă ideea de a folosi astfel de camere de către Poliţia Rutieră, însă şoferul oprit în trafic ar trebui să-şi dea acordul pentru a fi filmat.
El a adăugat că fiecare cetăţean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituţia Românii, dar şi de legislaţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal.
Avocatul Poporului a precizat că poliţistul care opreşte în trafic o persoană ar trebui nu doar să o informeze că este filmată şi înregistrată, ci să îi ceară şi acordul pentru acest lucru.
Întrebat dacă înregistrarea convorbirilor telefonice de către departamentele de relaţii cu publicul ale unor companii de telefonie mobilă este legală, Gheorghe Iancu a răspuns că nici această practică nu este corectă deoarece acordul persoanei înregistrate ar trebui să fie "expres şi echivoc".
El a afirmat că vocea sau vorbirea este un element de identificare şi orice persoană are dreptul şi la protecţia acestui element.
Avocatul Poporului a spus că operatorii de telefonie mobilă ar trebui să lase persoanei posibilitatea de a permite sau nu să fie înregistrată convorbirea pe care o poartă cu angajaţii companiei când a sunat la departamentul de relaţii clienţi.
"Este absolut clar ilegal. Este o întrebare pusă şmechereşte prin care ţi se cere acordul. Acordul persoanei trebuie să fie expres şi echivoc", a spus Iancu.
Potrivit sursei citate, în momentul de faţă persoana care nu doreşte să îi fie înregistrată convorbirea cu reprezentantul firmei de telefonie mobilă are doar posibilitatea de a nu purta această convorbire.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, s-a aflat, ieri, la Alba Iulia, unde a avut întâlniri cu prefectul de Alba, Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, dar şi cu directorii unor instituţii publice din judeţ.
Discuţiile dintre poliţişti şi şoferii opriţi în trafic pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor fi înregistrate audio-video şi vor fi folosite ca probe în cazul în care contravenţiile sunt contestate în instanţă, sistemele fiind montate pe zece maşini ale Poliţiei Rutiere aflate pe A1 şi DN7.
Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat, în 29 decembrie 2011, că sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor şoferilor, vor înregistra şi discuţia dintre aceştia şi poliţişti au fost montate pe zece maşini.
"În momentul în care un şofer contravenient este oprit i se va comunica faptul că abaterea a fost înregistrată, iar discuţia între contravenient şi poliţist este înregistrată audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care poliţistul pune în funcţiune sistemele luminoase şi acustice, automat camera să intre în funcţiune şi să rămână în funcţiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentaţiei şi înmânării documentelor legale către contravenient. Toată discuţia dintre poliţist şi contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliţiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acţiune, înregistrează până la 300 de metri", preciza comisarul şef Lucian Diniţă.
El spunea că proiectul vizează montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Poliţiei, până în prezent fiind instalate zece camere pe maşinile Poliţiei Rutiere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocatul Poporului susţine că filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Avocatul Poporului susţine că filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum sa fie ilegal trimis de
(13 ian 2012, 11:59:56
asa ceva e strigator la cer sa nu poti filma betiile si nerespectarea legii Eu unul as propune sa se filmeze toate operatiunile fara intrerupere inca de la intrarea in schimb si sa fie in direct cu un monitor de la i.p.j sa se vada daca nu au nevoie de ajutor politistii Doar celor ce cunosc si incalca legea nu le convine RUSINE LOR
2.   Pe naiba trimis de
(13 ian 2012, 12:14:17
in tara asta tot ce e bun,la un moment dat devine ilegal,neconstitutional si asa mai departe,dar ma intreb,e constitutional ca cei din conducere sa faca ce vor ei cu banii contribuabililor,si sa comita abuz in serviciu?
3.   Avocatul poporului sa ne apere de alte atrocitati trimis de
(13 ian 2012, 12:27:30
daca tot se pronunta acest av al poporului,sa se preocupe si in cazuri mult mai grave in care avem de suferit.Sa filmeze politia nonstop pe derbedeii cu masini de anglia care habar nu au sa conduca si mai ales in judetul sv.asta-i culmea.
4.   Proiectoare ceata, xenoane aftermarket, etc trimis de
(13 ian 2012, 12:58:57
Ar trebui filmat tot: de la cei care merg cu proiectoarele de ceata in orice moment al zilei sau al noptii pana la cei care si-au montat becuri xenon pe faruri fara lupa(carora faza scurta le bate mai puternic decat cea lunga) sau cei care parcheaza pe trotuar astfel incat pietonul e nrvoit sa circule pe carosabil. Odata filmati, nu ar avea ce sa mai faca, decat sa plateasca amenda (asa s-ar aduna sume importante la politie)
5.   Avocatul poporului trimis de
(13 ian 2012, 13:38:55
AVOCATUL POPORULUI A FOST EL FILMAT SI DAT LA TV, CAND IN CALITATE DE PROF UNIVERSITAR COMITEA ILEGALITATI SI VORBEA URAT CU STUDENTII. DE ASTA FACE ALERGIE. E FOARTE LEGAL SA SE FILMEZE TOATE OPERATIUNILE POLITIEI PT A SE PUNE EVENTUAL LA DISPOZITIA JUSTITIEI. ASTFEL SE ELIMINA SI CORUPTIA DIN PARTEA POLITISTILOR SI ULTRAJUL SAU TENTATIVELE DE CORUPERE DIN PARTEA CETATENILOR.....ILEGAL AR FI DACA FILMARILE RESPECTIVE S-AR PREZENTA TOATE LA TV.
6.   Mijloace ilegale, in dotarea politiei! trimis de
(13 ian 2012, 14:49:13
Pentru prinderea vitezomanilor care folosesc detectoare de radar, politistii au pus la punct o metoda mai putin legala.

„Smecheria" consta in montarea unui banal intrerupator pe cablul dintre radar si antena. Intrerupatorul este pornit in apropierea autoturismului vizat, astfel incat detectorul il avertizeaza prea tarziu pe sofer de prezenta radarului.

Politistii stiu ca "ingineria" este ilegala. Un ordin al directorului Politiei Rutiere interzice montarea de dispozitive care sa modifice caracteristicile prevazute de constructorul aparatului.

Sursa aici: ☭  

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei