Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În baza unei noi legi

Amenzi drastice pentru fumatul în ambulanţe şi transportul pacienţilor şi însoţitorilor fără centură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fumatul în autosanitare se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, indiferent dacă echipajul respectiv face parte din sistemul public sau cel privat, potrivit unei legi intrate în vigoare luni şi prin care se doreşte îmbunătăţirea serviciilor şi produselor cu impact asupra sănătăţii populaţiei, precum şi respectarea normelor legale de igienă şi sănătate publică.

Pentru aceeaşi abatere, unitatea sanitară va plăti o amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. Aceleaşi sancţiuni, între 1.000 şi 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 20.000 de lei pentru cele juridice, vor fi aplicate şi pentru transportul pacienţilor pe targă sau pe scaune fără centură de siguranţă. Amenzile sunt valabile şi în cazul în care personalul de la bordul ambulanţei sau însoţitorii nu sunt asiguraţi cu centurile de siguranţă.

 

Amenzi pentru depăşirea neautorizată a competenţelor de către membrii unui echipaj

Amenzi de la 500 la 1.500 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 15.000 de lei pentru cele juridice pot fi aplicate, de luni, pentru necompletarea sau completarea incorectă a fişei medicale, de către echipajele de pe ambulanţă, dar şi pentru nerespectarea de către directorul medical al unui serviciu de ambulanţă sau de către medicul-şef de la SMURD a dispoziţiilor legale privind monitorizarea modului de lucru al echipajelor, stabilirea situaţiilor în care s-a depăşit competenţa unui echipaj, informarea în scris a dispeceratului, în situaţia în care acesta nu se află în incinta serviciului de ambulanţă, asupra nivelului de clasificare al fiecărui echipaj, precum şi asupra modificărilor survenite asupra clasificării.

Sancţiunile menţionate sunt valabile şi pentru neîndeplinirea de către medicul de gardă a obligaţiilor privind efectuarea gărzilor, dar şi pentru predarea/preluarea pacientului la Urgenţe fără fişa medicală a acestuia, completată de şeful echipajului de la bordul autosanitarei şi semnată de acesta.

 

Pedepsiţi aspru dacă nu poartă uniforma şi echipamentul de protecţie

Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi în cazul în care nu se ţine cont de obligativitatea de a purta uniforma şi echipamentul de protecţie, dar şi dacă personalul din UPU nu este anunţat la timp asupra sosirii ambulanţei, a stării în care se află pacientul critic şi a tratamentului care i s-a aplicat până la momentul respectiv.

Potrivit noii legi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru cele juridice neîndeplinirea de către medicul/asistentul coordonator din cadrul dispeceratului a atribuţiilor care îi revin în privinţa coordonării şi monitorizării activităţii de intervenţie sau nerespectarea protocoalelor şi procedurilor stabilite în privinţa coordonării şi monitorizării activităţii de intervenţie.

Aceleaşi amenzi vor fi date şi în cazul neasigurării triajului apelurilor primite prin sistemul de urgenţă şi nestabilirea priorităţilor. Cu aceeaşi sumă va fi sancţionat şi personalul serviciilor de ambulanţă private care nu respectă condiţiile de acordare a consultaţiilor la domiciliu şi ale activităţilor de transport contractate cu Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate.

 

Sancţiuni dure pentru angajarea de personal neinstruit şi lipsa dotării

Amenzi de la 1.000 până la 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 5.000 la 15.000 de lei pentru cele juridice vor fi date pentru nerespectarea cerinţelor privind formarea personalului şi competenţa necesară pentru fiecare categorie de activitate prestată, angajarea de personal fără certificate de instruire profesională, nerespectarea programului şi turelor de lucru. Sancţiunile sunt valabile şi pentru neasigurarea dotării specifice a compartimentelor şi echipajelor şi neasigurarea dotării cu fax funcţional şi accesibil personalului 24 de ore din 24, la sediile dispeceratelor.

Alte amenzi, între 1.500 şi 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 20.000 de lei, vor fi acordate în cazul neasigurării de către serviciile de ambulanţă a dotării autosanitarelor cu echipamente, materiale sanitare şi medicamente.

 

„Echipajele de pe ambulanţă vor fi mai interesate de respectarea legii, deşi presiunea psihică va fi mai mare”

Ieri, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Suceava, dr. Mihaela Abălaşei, a declarat că noua lege va îmbunătăţi colaborarea cu medicii din spitale şi va scurta timpii de aşteptare a echipajelor la sediile unităţilor spitaliceşti. Pe de altă parte, echipajele de pe ambulanţă vor fi mai interesate de respectarea legii, deşi presiunea psihică va fi mai mare, din cauza amenzilor de multe ori mai mari decât salariile, pe care le riscă pentru orice abatere.

„Din aprilie 2010 şi până acum nu s-a înregistrat nici o abatere pentru care să se fi luat măsuri, dar nu aş putea să garantez că în cazul unui control totul va ieşi perfect. Sper că odată cu apariţia acestor prevederi probabilitatea de a depista nereguli va scădea. Este pentru prima oară când personalul este ameninţat cu amenzi. Până acum aveam la dispoziţie alte măsuri, cum ar fi avertismentul sau reţinerea din salariu a 5, 10 sau 15% pentru o anumită perioadă, o lună, două sau trei, în funcţie de gravitatea abaterii”, a mai spus responsabilul de la SJA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi drastice pentru fumatul în ambulanţe şi transportul pacienţilor şi însoţitorilor fără centură.
 Vizualizări articol: 1123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Amenzi drastice pentru fumatul în ambulanţe şi transportul pacienţilor şi însoţitorilor fără centură3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Foarte tare trimis de
(14 sep 2011, 13:39:02
Habar nu aveam ca se fuma in ambulanta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei