Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Propunere legislativă

Imnul naţional, intonat obligatoriu lunea în şcoli

Imnul naţional va fi intonat obligatoriu în fiecare zi de luni în toate sălile de clasă din învăţământul primar şi gimnazial, iar drapelul va fi arborat permanent deasupra tablei de scris din clase, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat şi iniţiate de deputatul PDL Maria Stavrositu.

Propunerea legislativă a fost depusă pe 8 septembrie la Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Prin această propunere legislativă se modifică două articole ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Astfel, se modifică articolul 2, litera b), care în noua formă prevede că drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, "precum şi în fiecare sală de clasă din învăţământul primar şi gimnazial, deasupra tablei de scris".

De asemenea, se modifică articolul 10 litera g), care prevedea că imnul naţional al României se intonează la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale şi care devine "imnul naţional al României se intonează obligatoriu, în fiecare zi de luni, în toate sălile de clasă din învăţământul primar şi gimnazial".

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă "creează cadrul legal necesar conştientizării de către elevi a importanţei simbolurilor naţionale în afirmarea identităţii ţării noastre prin expunerea şi folosirea acestora în mod continuu într-un cadru instituţional".

 

Imnul, intonat la festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar

În 10 septembrie, la Şcoala de vară a UNPR, preşedintele Traian Băsescu a spus că a văzut o "penibilă întâmplare când la tine acasă nu se cântă imnul corect", afirmând, în acest context, că trebuie să existe o iniţiativă ca în fiecare clasă să fie un tricolor, iar la începutul orelor să se cânte imnul, cum era când a făcut el liceul.

Duminică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că a cerut inspectorilor şcolari generali ca la festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar din toate unităţile de învăţământ să fie intonat imnul naţional, cel puţin cele patru strofe obligatorii.

Interpretul Marcel Pavel a cântat într-o variantă modificată imnul naţional, în debutul partidei România-Franţa, renunţând la versurile "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!", el explicând că a fost alegerea sa, agreată şi de FRF.

Contactat de MEDIAFAX, cântăreţul Marcel Pavel a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul astfel şi a discutat cu cei de la FRF în acest sens, aceştia fiind de acord cu opţiunea sa. Cântăreţul a precizat că timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute şi a fost chiar depăşit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul naţional, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă - "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!" - au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă "Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!", acestea constituind un refren.

"Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat", a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare.

"N-a deranjat pe nimeni, decât presa (...). (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Atmosfera a fost excelentă", a mai spus cântăreţul, declarându-se încă o dată onorat să cânte pentru echipa naţională pe noul stadion. "Nu mă interesează politica. Să n-aud de politică", a mai adăugat el.

Anterior, într-o declaraţie citată de gandul.info, Marcel Pavel afirmase: "Se interpreta politic dacă spuneam asta. (...) Mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cântat cu Traian". Conform aceleiaşi surse, primarul Sorin Oprescu a declarat că interpretul "avea emoţii, că e om, nu e robot".

Prefectura Capitalei i-a amendat pe cântăreţul Marcel Pavel şi FRF pentru aceste modificări aduse imnului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imnul naţional, intonat obligatoriu lunea în şcoli.
 Vizualizări articol: 2288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Imnul naţional, intonat obligatoriu lunea în şcoli5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(14 sep 2011, 11:07:17
Gâlgâind de iubire pentru naţiune
Pentru simbol , steag şi imn naţional
Vine caricatura de Funeriu şi ne spune :
Să se uziteze zilnic şi obligatoriu ... oficial !

Munţii de gunoaie nu-i vede nimeni
Nici stilul românesc de .. a fi meltean
Funebrule , ştii cu cine/ce semeni ?
Cu un chip îngrămădit într-un borcan

Suntem subiect de râs pentru .. civilizaţie
Să cântăm imnu’ zilnic , asta ne mai rămâne
Să percutăm la fiece elucubraţie
Nu ,, deşteaptă-te ’’ ci ,, somn uşor ’’ .. române !
1.1  RE: * trimis de
(14 sep 2011, 12:53:27
esti prost ca mata! in primul rand nu Funeriu a propus treaba asta, in al doilea rand, cred ca nici nu stii 2 versuri din imn, dar prostii debitezi la toate articolele.
1.2  RE: * trimis de
(14 sep 2011, 12:57:23
în schimb tu eşti unic de prost . E ca şi cum ai spune că Guvernul României e condus de E.Boc
1.3  RE: * trimis de
(15 sep 2011, 08:12:55
ABCEDARU-le Condamni prostia dar te intreb : Cu nebunia cum stai? Numai un nebun poate persista in ideile lui. Nu ai nici bun simt, nici rusine. Ti se spune mereu sa ne lasi cu tampeniile tale, dar tu tot mai insistent ne bruiezi, ne stresezi.Publica domnule o carte si lasa-ne pe noi. Insa pana la pubicare fa o vizita pe la Socola ,poate ramai un timp acolo, sedere placuta!
2.   Foarte bine! trimis de
(14 sep 2011, 11:25:35
ar fi o treaba foarte misto sa-i vedem pe ungurii din HR si CV cantand in fiecare luni imnul Romaniei ....ABCDAR mananci  ☭  ca de obicei....mizeria in care traim nu este din cauza intonarii imnului in clasele de curs ci se datoreaza noua inclusiv tie ca suntem nepasatori si acceptam toate mizeriile din partea clasei politice...si a lipsei asa zisului SPIRIT CIVIC. multa bafta dl poieata...
2.1  RE: Foarte bine! trimis de
(14 sep 2011, 12:04:12
la noi ( se pare) prostia e direct proporţională cu mizeria ( de toate tipurile ) . nu intenţionaz să-ţi tot repet că treci pe roşu' ( fiindcă nu ştii rostul semaforului ) dar , încă , n-ai primit amendă ,băi minte antigravitaţională
2.2  RE: Foarte bine! trimis de
(14 sep 2011, 13:26:30
Abcdare..esti fara punct de sprijin. Orbitezi in lumea ta si crezi ca tot ce avortezi pe gura sau minte sunt versuri.
Sa revenim la subiect, a canta imnul e ceva normal,ati aborda drapel in fata casei sau la geam ,idem.Cine e impotriva si de ce?
3.   E chiar ok! trimis de
(14 sep 2011, 15:55:14
Chiar alaltaieri, am auzit in jurul amiezii in parcul din spatele blocului, niste copilasi care cantau imnul national, si mi s-a parut chiar frumos, nu e o imagine care o vezi in fiecare zi! Si mai e si chestia ca se va canta si in scolile unguresti, in fiecare luni, macar asa sa se trezeasca sau sa isi aminteasca ca totusi sunt in Romania!
4.   Pt.D.ABCDAR trimis de
(14 sep 2011, 20:52:51
mai omule am si eu o curiozitate!tu stii articolele care se vor scrie in ziar cu o zi inainte si stai noaptea si scrii numai tampeniii?cum apare ziarul pe net,cum apari si tu ca raia cu un comentariu de prost gust.dute ma baiatule si le publica in alta parte.scrie o carte cu ce visezi si public-o,semneaz-o ABCDAR,sa vedem cine o cumpara!!!!!!!!!!!!!
5.   Mai lasane cu versurile trimis de
(14 sep 2011, 21:22:52
Cele mai proaste versuri pe care le-am citit pina acum ,te rog scrie unde vrei si lasane in pace .Multumesc anticipat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei