Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Economic

Firmele de construcţii montaj beneficiază de facilităţi la plata TVA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Firmele de construcţii montaj, precum şi alţi agenţi economici care prestează diverse servicii beneficiază de facilităţi la plata TVA. Potrivit şefului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, în urma modificării Codului Fiscal, de această facilitate beneficiază contribuabilii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum construcţii - montaj, consultanţă, cercetare, expertiză, care emit situaţii de lucrări, rapoarte de lucru sau alte documente în baza cărora se efectuează decontarea lucrărilor.

Ropotă a spus că, potrivit noilor prevederi ale Codului Fiscal, aceste firme vor plăti TVA-ul la bugetul de stat la data acceptării de către beneficiar a situaţiilor de lucrări sau a celorlalte documente menţionate anterior.

„Prin această modificare contribuabilii nu mai sunt obligaţi ca în cazul în care situaţiile de lucrări nu au fost acceptate de către beneficiar într-o perioadă de un  an să colecteze şi să achite la buget TVA-ul aferent”, a declarat directorul DGFP Suceava.

Petrică Ropotă a mai arătat că, potrivit vechilor prevederi ale Codului Fiscal, data decontării era limitată la un an, dată de la care se calculau accesorii formate din dobânzi şi penalităţi de întârziere în cazul neachitării la buget al TVA-ului.

 

Termenul de depunere a două declaraţii a fost unificat

Pe de altă parte, şeful Finanţelor sucevene a arătat că o altă măsură stabilită prin modificarea Codului Fiscal este unificarea termenului de depunere, pe data de 25 a lunii următoare,  a Declaraţiei recapitulative (390) privind livrările/achiziţiile de bunuri/prestările de servicii intracomunitare, cu cea a declaraţiei 300 - Decont de TVA. Petrică Ropotă a declarat că modificarea termenului de depunere a declaraţiei recapitulative 390 are drept scop reducerea deplasărilor contribuabililor la sediul Finanţelor sau a timpului pentru depunerea online.

„De asemenea, prin această măsură contribuabilul are mai mult timp la dispoziţie pentru a întocmi această declaraţie şi de a o corela cu datele din decontul de TVA, având în vedere că datele din decontul de TVA care privesc operaţiunile intracomunitare trebuie să corespundă cu cele înscrise în decontul de TVA”, a spus directorul DGFP Suceava. El a subliniat că modificarea termenului de întocmire şi depunere a Declaraţiei 390 intră în vigoare începând cu declaraţia aferentă lunii august 2011.

Pe de altă parte, Petrică Ropotă atrage atenţia contribuabililor că după modificarea Codului Fiscal dispare sancţiunea cu amendă de 2% din suma totală a achiziţiilor sau livrărilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, după caz, din diferenţele nedeclarate rezultate ca urmare a declaraţiilor incorecte ori incomplete. Astfel, această sancţiune a fost înlocuită cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei în cazul nedepunerii la termen a declaraţiei şi amendă de la 500 la 1.500 de lei pentru depunerea de declaraţii incomplete. De asemenea, nu vor fi sancţionate contravenţional persoanele care corectează declaraţia până la termenul legal de depunere a următoarei declaraţii, în condiţiile în care respectiva declaraţie nu a fost corectată de organul fiscal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele de construcţii montaj beneficiază de facilităţi la plata TVA.
 Vizualizări articol: 1048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Firmele de construcţii montaj beneficiază de facilităţi la plata TVA5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei