Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2011 - Anul XVI, nr. 157 (4755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De frica amenzilor

Tot mai puţine concedii medicale acordate bolnavilor de doctorii suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La un an de la modificările legislative prin care Ministerul Sănătăţii a înăsprit condiţiile de acordare a concediilor medicale, numărul sucevenilor care beneficiază de concedii medicale continuă să se menţină scăzut. Restricţiile impuse doctorilor în acordarea concediilor medicale, odată cu intrarea în vigoare, la 17 mai 2010, a noilor norme, şi-au atins scopul, acela de a reduce numărul persoanelor cărora li se eliberează astfel de documente.

Faptul că medicii de familie, cei din ambulatoriul de specialitate şi din spitale acordă tot mai puţine certificate medicale reiese şi dintr-o situaţie întocmită recent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, instituţie care controlează corectitudinea doctorilor în eliberarea concediilor medicale.

Evidenţele CAS arată că numărul sucevenilor care beneficiază de concedii medicale s-a redus în 2010 faţă de 2009, iar trendul descendent se menţine şi în primele cinci luni ale anului 2011.

 

Numărul concediilor medicale eliberate, mai mic cu 34%

Astfel, în luna ianuarie a acestui an, au fost eliberate 2.966 de certificate medicale, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, când au fost eliberate 4.090 de certificate medicale, scăderea fiind de 27%. În luna februarie 2011, au fost eliberate 3.407 certificate medicale, comparativ cu luna februarie 2010, când au fost eliberate 4.420 de certificate medicale, scăderea fiind de 23%. În luna martie 2011, au fost eliberate 3.602 certificate medicale, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, când au fost eliberate 4.430 de certificate medicale, scăderea fiind de 19%. Şi în aprilie s-a înregistrat o scădere de 21%, de la 3.638 de certificate în 2010, la 2.875 de certificate în anul acesta. În luna mai, scăderea a fost de 4%, de la 3.251 de certificate medicale eliberate în 2010, la 3.126 certificate eliberate în mai 2011.

„Ca urmare a noului sistem de acordare a concediilor medicale, introdus de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în luna mai 2010, numărul documentelor de acest tip eliberate de medicii de familie, medicii din ambulatoriul de specialitate şi cei din spitale în anul 2010 a scăzut cu 34% faţă de anul 2009”, a precizat, ieri, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean.

 

Şase medici sancţionaţi de CAS, în primele şase luni ale lui 2011

În timp ce bolnavii sunt nemulţumiţi de faptul că nu li se mai acordă concedii medicale, doctorii se plâng de sancţiunile mari pe care le riscă din primăvara anului trecut. Medicii spun că amenzile care li se pot aplica din 17 mai 2010 sunt foarte mari, chiar dacă eroarea este una minoră, legată de un simplu viciu de completare, motiv pentru care, uneori, preferă să nu mai elibereze concedii medicale, chiar dacă este vorba de probleme reale de sănătate, care ar justifica eliberarea lor.

Potrivit evidenţelor Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, în primele şase luni ale acestui an, şase medici din judeţ au fost sancţionaţi din cauza unor deficienţe legate de modul de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical.

Datele transmise de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, arată că, în perioada ianuarie-iunie 2011, au fost aplicate cinci avertismente şi o amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru nerespectarea unor prevederi legale cu privire la acordarea concediilor medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai puţine concedii medicale acordate bolnavilor de doctorii suceveni.
 Vizualizări articol: 1174 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Tot mai puţine concedii medicale acordate bolnavilor de doctorii suceveni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei