Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2011 - Anul XVI, nr. 157 (4755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tehnologie performantă

Noua staţie de epurare a Sucevei, pusă în funcţiune în prezenţa primarului Ion Lungu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Unul dintre principalele componente ale proiectului ISPA Suceava, staţia de tratare-epurare a apelor uzate, a fost inaugurată ieri, în lunca Sucevei, în prezenţa primarului Ion Lungu, a reprezentanţilor ACET şi a constructorilor.

Practic, de acum înainte, apele uzate colectate din municipiul Suceava sunt supuse mai multor procedee de filtrare, curăţare şi de îndepărtare a componentelor poluatoare, astfel încât, la final, în râul Suceava să fie deversate ape curate, fără efecte negative asupra mediului.

Acest lucru a fost posibil printr-o investiţie de aproximativ 14 milioane de euro, asigurată parţial din fonduri europene, parţial dintr-un împrumut al municipalităţii de la banca germană KFW, dar şi cu o cofinanţare consistentă de la bugetul de stat.

 

Staţia modernă, pusă în funcţiune pe toate componentele

După ce a verificat toate lucrările efectuate la staţia de tratare-epurare şi a văzut cum funcţionează noul flux tehnologic de filtrare a apelor uzate, primarul Sucevei s-a declarat mulţumit de cele realizate: “Mă bucur că am reuşit să ne încadrăm în termen cu punerea în funcţiune a staţiei. Fluxul tehnologic este funcţional. Cele trei componente, cea de apă, de nămol şi cea de gaz, funcţionează corespunzător. Urmează trei luni de probe, dar sunt convins că avem o staţie modernă de tratare-epurare, care corespunde normelor europene. Ştiu foarte bine cum arăta înainte această staţie. Astăzi ea este o bijuterie”, a spus Ion Lungu.

Cel care le-a oferit vizitatorilor turul de onoare al noii staţii de tratare-epurare a fost directorul tehnic al ACET, Mircea Onofreiciuc, care a explicat de ce era necesară această investiţie, cât şi ce aduce ea benefic: “Scopul acestei investiţii a fost încadrarea apelor uzate în limitele de calitate admise de standardele româneşti şi europene. De această investiţie beneficiază atât municipiul Suceava, cât şi localităţile din josul râului Suceava, prin reducerea poluării apelor, solului şi aerului”.

Noua linie tehnologică de tratare a apelor uzate include un canal de măsurare a debitului de intrare cu un senzor ultrasonic, o clădire în care apa este filtrată de impurităţi cu ajutorul mai multor grătare, de dimensiuni diferite, un deznisipator şi un separator de grăsimi, decantoare de colectare a nămolului, un reactor biologic, precum şi alte instalaţii necesare pentru tratarea apei, înainte de eliberarea ei în natură.

 

Centrală pe biogaz, alimentată din fermentarea nămolurilor

Din deşeurile obţinute prin filtrarea apei prin numeroase procedee, întreaga staţie din lunca Sucevei îşi va asigura căldura necesară în timpul iernii, precum şi căldura necesară pentru procesarea nămolurilor.

“Apa uzată adusă aici este îmbogăţită cu oxigen printr-un sistem de aerare, iar bacteriile care colonizează aceste bazine mănâncă substanţa organică existentă în apă, transformând-o în minerale. Astfel, ea nu mai miroase şi nici nu mai poluează. Nămolul care rezultă din tratarea biologică se decantează în decantoarele secundare, fiind supus unui proces de fermentaţie, la 37 de grade Celsius. Astfel se produce biogazul, care este stocat în gazometru”, a precizat Mircea Onofreiciuc.

Din biogazul obţinut prin fermentarea nămolurilor este alimentată o centrală termică, ce asigură necesarul de căldură pentru întreg complexul ACET din lunca Sucevei, inclusiv noua clădire administrativă, construită tot în cadrul proiectului ISPA. 

Primarul Sucevei i-a mulţumit directorului tehnic al firmei Dytras, Javier Sanchez de Cueto, pentru că a venit şi a stat în Suceava luni de zile, impulsionând lucrările care erau mult rămase în urmă şi salvând această componentă a proiectului ISPA, responsabilului de proiect, Ion Postolache, conducerii ACET, care s-a implicat mult în acest program, de la aplicarea pentru finanţare până la finalizarea sa, dar şi firmei subcontractoare ACI AG, care a efectuat multe dintre clădirile noii staţii de epurare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua staţie de epurare a Sucevei, pusă în funcţiune în prezenţa primarului Ion Lungu.
 Vizualizări articol: 2344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Noua staţie de epurare a Sucevei, pusă în funcţiune în prezenţa primarului Ion Lungu5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 6 iul 2011, 11:07:24
Incontinenţa verbală te trădează , a dreq treabă
Secunda în care gândeşti e când mesteci îmbucătura
Copilu’ ţi-e manelist , fetiţa’i deja o snoabă
Iar cel mai fidel prieten ţi’e ( de muuult ) băutura

Creierul ţi’e înnecat într-o tocană de endorfine
Da’ nu-i nimic, mahmureala’i de la igrasie ( îţi spui )
Se mulează de minune ( pe stomacu’ gol ) : să trăiţi bine !
É mama mamii mă-si ... grea-i viaţa săracului !

Ai puţine spitale da’ muuulte biserici .. te du , dară !
Tarafu’ portocaliu îţi alăptează neuronu’
Nu poţi zbura ? închide ochii şi dă din aripioară
Să fii ( barem) jupân în ochii tăi , c’aşa-i românu’ loser
1.1  RE: * trimis de
( 6 iul 2011, 11:19:51
hmm...cu asta nu prea ai nimerit-o...cel mai bine e sa nu te fortezi....una,max doua pe zi....stii ...calitatea conteaza nu cantitatea
1.2  RE: * trimis de
( 6 iul 2011, 12:37:58
@Cipianu, se prea poate ca tu sa fii axat pe forma si mai putin pe fond, ca romanul de rand. Poate de asta ti se pare ca nu prea a nimerit-o.
1.3  RE: * trimis de
( 6 iul 2011, 15:08:01
posibil,d-le....posibil....am imbatranit si apreciez parca mai mult formele...oricum nu am avut niciodata rabdare sa citesc pana la capat vreo chestie de asta a lui abcdar...azi am reusit sa citesc 2...cred ca ultimele...nu ca nu ar fi reusite cat de cat unele...dar sunt atatea poezii adevarate de citit in lumea asta si cum poeziile necesita mai multa concentrare fata de proza....
1.4  RE: * trimis de
( 6 iul 2011, 19:59:16
Eu nu apreciez versurile lui ABCDAR pt. valoarea lor literara, ci pt. substratul si ironia fina pe care le contin. Personal, nici nu le-as numi poezii. Mai degraba "revolta versificata". happy in fine, fiecare cu opinia lui. Mie imi plac.
1.5  RE: * trimis de
( 7 iul 2011, 08:20:38
ia-l acasă, spală-l, vezi că e flămând şi gol. încuie uşa şi scoate siguranţele de la tablou. apoi pune-ţi de un cenaclu în doi până în 2020. ps. vezi dacă scoate flameuri politice dă-i apă de la chiuvetă!
2.   Interesant... trimis de
( 6 iul 2011, 14:41:16
Statie de epurare chimico-biologica???....statii de epurare chimico-biologice au produs catastrofe ecologice....
Probabil cei din Suceava nu au auzit de osmoza inversa-alfa active...etc......si cu atat mai putin de programul de conservare a apei...care ar fi putut evita construirea unor noi cladiri pentru potabilizarea sau epurarea apei deversate... si s-ar fi putut salva fondurile alocate...
P.S. MERN...TACIS...Suceava face parte din categoria terrae ignotae...!
2.1  RE: Interesant... trimis de
( 6 iul 2011, 14:51:45
P.S. art se subintelege...
2.2  RE: Interesant... trimis de
( 6 iul 2011, 15:17:25
... in viziunea ministrului...de fapt adj.pron.neh...asa da...
3.   Ceva scos cu forcepsul. trimis de
( 6 iul 2011, 15:09:59
Eu zic sa lasati lunile astea de probe in iarna, la - 15, -25 grade si atunci pot sa va felicit. Sper sa nu umble sucevenii cu olita sub pat. O zi buna!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei