Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iun 2011 - Anul XVI, nr. 142 (4740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O zi oscilantă

Cine stă în arest şi cine pleacă acasă în dosarul contrabandei de ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Dintre cele 33 de persoane reţinute joi de procurorii DIICOT Suceava, doar o parte au primit mandate de arestare. Primul „lot”, numărând 12 persoane, a apărut în faţa instanţei de judecată în noaptea de joi spre vineri. Verdictul s-a dat vineri dimineaţă, la ora 6.00, după ce judecătorul de caz a avut nevoie de trei ore de deliberări. Soluţia a fost „fifty-fifty”, şase inculpaţi fiind arestaţi, iar şase fiind lăsaţi să plece acasă cu obligaţia de a respecta anumite condiţii.

Au fost emise mandate de arestare pentru Gheorghe Cotos, zis „George”, Andrei Ioan Tutula, zis „Andruşca”, Ilie Cârciu, zis „Ilie a lu Jelea”, toţi trei din Straja, Rodica Mandici, din Vicovu de Sus, Petru Marocico, zis „Zaridon”, din Brodina şi Cătălin Vasilică Anghelina, din Gălăneşti.

Mai norocoşi s-au dovedit Ilie Petru Cotos şi Viorel Adrian Cotos, fraţii lui Gheorghe Cotos. Cei doi au primit interdicţia de a părăsi ţara, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul lui Ion Cotos, zis „Ionică” şi Ilie Cotos, toţi din Straja. Tot interdicţie de a părăsi ţara au şi Lorin Constantin Cornea, din Suceava şi Ionuţ Pisariuc, din Vicovu de Sus.

În aceeaşi şedinţă de judecată au mai existat patru propuneri de arestare preventivă. Trei dintre ele s-au judecat ieri după-amiază, iar cea de-a patra va fi analizată luni. Aşa se face că alte trei persoane au primit mandate de arestare în lipsă. Este vorba de Daniel Pătrăucean, din Straja, precum şi doi cetăţeni ucraineni, respectiv Mykola Frunza şi Illia Gavrylovych.

Al doilea lot, în care se aflau şi doi dintre presupuşii lideri ai grupării, a fost lăsat în libertate în integralitate. Persoanele propuse pentru arestare şi care au plecat acasă sunt: Radu Gheorghian, din Rădăuţi, fraţii Cătălin Petrică Vlonga şi Alin Cezar Vlonga, din Rădăuţi, Ioan Zanfirache, din Fântânele, Silviu Petru Harasimiuc şi Florin Scripcariuc, ambii din Siret, Rareş Sergiu Onoi, din Suceava, Arcadie Antemie, din Marginea, Marius Cătălin Boboc, din Rădăuţi şi Vasile Emanuel Apetrei, din Bălineşti-Grămeşti.

Al treilea lot a fost cu ghinion, şi toţi cei 11 inculpaţi au fost arestaţi. Este vorba de fraţii Valentin şi Iulian Ilie Chira, Constantin Coca zis “Fabian” sau „Nicodim”, Constantin Schipor zis „Iuri”, toţi din Vicovu de Sus, Lucian Romeo Belţic din Salcea, Ion Gruia zis „Nelu” din Budeşti Călăraşi, Ioan Păsăilă, Vasile Breabăn, ambii din Bivolărie, Vicovu de Sus, Vasile Cârciu zis “Pisoiu” şi fraţii Vasile Ştirban şi Petru Ştirban, zis “Păsăroi”, toţi trei din Straja.

 

Unii ironici, alţii nervoşi

Începute încă din noaptea de joi spre vineri, şedinţele de judecată în care s-au discutat propunerile procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava privind arestarea a 33 de persoane reţinute sub acuzaţia de constituire de grup organizat şi contrabandă cu ţigări au continuat şi ieri după amiază. Căldura şi tensiunea s-au făcut simţite atât printre rudele şi prietenii care au venit să le ridice moralul oamenilor cu cătuşe pe mâini, cât şi printre inculpaţii reţinuţi 24 de ore. Deloc fericiţi să se vadă fotografiaţi şi filmaţi, aceştia fie au dorit să fie ironici, fie au început să înjure.

Întrebat pentru ce a fost reţinut, Vasile Emanuel Apetrei, consilierul local din Grămeşti, a replicat: „Pentru că suntem băieţi buni”. Un alt inculpat a suportat mai greu celebritatea şi a întrebat ameninţător: „De ce filmezi, mă căcatule, în ... mă-tii”. Au fost liniştiţi imediat de agenţii de la arestul Poliţiei Suceava şi de mascaţii care i-au însoţit până la sala de judecată a Tribunalului, unde s-a dezbătut propunerea de arestare preventivă.

 

„Este o acţiune în forţă care dă bine la televizor”

Dacă procurorii DIICOT Suceava cred că probele din dosar sunt suficiente pentru a-i incrimina pe cei 33 de oameni propuşi pentru arestare preventivă, avocaţii acestora au o cu totul altă opinie.

„Toate infracţiunile reţinute în sarcina clienţilor pe care-i reprezint sunt mai vechi de un an de zile, iar dacă în acest interval nu au mai comis alte fapte, cum poate Parchetul să invoce în această propunere de arestare preventivă motivul pericolului social? În plus, la acea vreme erau prevederi legale care între timp s-au modificat”, a spus avocatul Traian Andronachi, care-i reprezintă pe şapte dintre inculpaţii propuşi de DIICOT Suceava pentru arestare.

Şi Marius Rădăcină, apărătorul a zece dintre inculpaţii duşi ieri în faţa instanţei de judecată, este de părere că totul reprezintă o acţiune pentru public.

„Sunt nişte frânturi de probe, în sensul că nu se ştie cantitatea de ţigări transportată, nu se ştie marca acestora şi nici de unde până unde au fost plimbate. Totul se bazează pe convorbirile telefonice, interpretate într-un singur sens de DIICOT Suceava. Este o acţiune în forţă care dă bine la televizor, dar vom vedea ce rămâne la urmă”, a opinat avocatul Marius Rădăcină.

 

60 audiaţi, 33 reţinuţi

Arestările de ieri sunt urmarea acţiunilor de joi dimineaţă din mai multe zone ale judeţului Suceava, dar şi din Botoşani, Constanţa şi Bucureşti. În urma celor peste 100 de percheziţii, la sediul DIICOT Suceava au fost aduse pentru audieri 60 de persoane, dintre acestea 33 primind ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore.

Anchetatorii spun că mai mulţi cetăţeni români şi ucraineni au constituit o grupare care avea ca scop obţinerea de bani prin contrabandă cu ţigări.

„Au introdus ilegal pe teritoriul României, peste frontiera verde sau prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret, cantităţi însemnate de ţigarete provenind din Republica Moldova şi Ucraina”, au arătat într-un comunicat de presă cei de la DIICOT.

Ţigările ajungeau la magazine din oraşul Roman şi comunele limitrofe, printre care şi la societatea soţiei unui poliţist din cadrul IPJ Neamţ, acesta din urmă anunţând de fiecare dată când erau organizate controale. Reţeaua anihilată joi a fost monitorizată de la începutul anului trecut.

În urma percheziţiilor de joi au fost identificate şi ridicate următoarele bunuri: 31.329 de pachete de ţigări, 20.000 de euro, 119.612 lei, 5.010 grivne, 218 telefoane mobile, 104 cartele SIM româneşti şi două ucrainene, o sabie artizanală, 38 hard disk-uri şi laptop-uri, 35 de chingi folosite la transportul baxurilor de ţigarete, zece autoturisme şi un pistol din categoria celor neletale.

 

Jandarmul, poliţistul comunitar şi consilierul local

Printre cei reţinuţi şi propuşi spre arestare s-au numărat şi un jandarm, Adrian Vasile Breabăn, din Vicovu de Sus, un poliţist comunitar, Florin Scripcariuc, din Siret, şi un consilier local din Grămeşti, Vasile Emanuel Apetrei. Potrivit anchetatorilor, fiecare dintre ei avea un rol bine determinat în cadrul grupării. Spre exemplu, jandarmul asigura traseele pe care se făceau transporturile cu ţigări de contrabandă în zona sa de competenţă, dar se ocupa efectiv şi de transportul tutunului trecut ilegal peste fâşia verde.

Sarcina poliţistului comunitar din Siret era aceea de a vinde ţigări aduse de la moldoveni ori ucraineni.

Consilierul local din Grămeşti este la a doua reţinere în decurs de numai două săptămâni. El este acuzat că transporta ţigări de contrabandă către Roman, dar şi pentru faptul că era antemergător pentru transporturile respective, asigurând astfel protecţie faţă de eventuale controale în trafic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine stă în arest şi cine pleacă acasă în dosarul contrabandei de ţigări.
 Vizualizări articol: 3071 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Cine stă în arest şi cine pleacă acasă în dosarul contrabandei de ţigări5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Olee trimis de
(18 iun 2011, 11:05:41
bravo omnu consilier. se vede clar ca stiti ca nu are ce va face si va permiteti glume in program. felicitarile mele statului roman e unic in lumea asta mica
2.   Pardon trimis de
(18 iun 2011, 11:06:41
bravo domnu consilierbig grin
3.   And justice fol all trimis de
(19 iun 2011, 11:01:17
astia-s niste mizgaliti, despre greii din contrabanda haideti sa parlim pe mail la justicesv@yahoo.com
4.   Rusine mare trimis de
(19 iun 2011, 17:52:50
lasatii ma sa faca si ei bani ca nu fura de la nimeni in pisicii masii....altii ca fura milioane de £ di judet nu le faeti nimica gura voastra de nesimtiti ce sunteti ......rusine mare RUSINE MARE RUSINE MARE
5.   CIRC IEFTIN! trimis de
(20 iun 2011, 11:13:23
Desfăşurari impresionante de forţe,mascaţi,urlete,ban mulţi cheltuiţi fără folos cu rezultate mai mult decât modeste. Contrabandiştii se laudă că, ştiau despre faptul că vor fi "călcaţi,"ba mai mult i-au aşteptat pe procurori si mascaţi cu cafele. Aş fi curios să ştiu cât a costat onor M.A.I această penibila punere în scenă?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei