Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iun 2011 - Anul XVI, nr. 140 (4738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suceava

Medicii din spitale, în alertă din cauza bacteriei ucigaşe transmise prin consumul de legume crude

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsuri în spitalele din judeţ, din cauza epidemiei cauzate de o formă virulentă a bacteriei E.coli, care a provocat până în prezent moartea a 36 de persoane în Europa, majoritatea din Germania. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis spitalelor adrese prin care a informat asupra riscului de îmbolnăvire şi le-a cerut medicilor să fie atenţi la cazurile de persoane cu diaree cu sânge (specifică infecţiei cu tulpina agresivă a E.coli), care au călătorit cu două săptămâni înainte de apariţia simptomelor în Germania, au consumat produse aduse de vizitatori din această ţară sau au venit în contact direct cu persoane la care boala a fost confirmată.

„Toate suspiciunile de boală vor fi raportate de medici la DSP, unde se vor lucra şi probele recoltate de la pacienţi”, a spus directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Pascal.  

Epidemia enterohemoragică (cauzată de forma virulentă a bacteriei E.coli) este cea mai gravă de acest tip înregistrată până în prezent. Potrivit celui mai recent bilanţ, bacteria a ucis 35 de oameni în Germania şi o persoană în Suedia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat până acum 3.255 de îmbolnăviri confirmate sau suspectate în 16 ţări, majoritatea în Germania.

 

Cum pot fi prevenite îmbolnăvirile

Autorităţile au recomandat populaţiei să evite consumul de legume proaspete (castraveţi, roşii şi salată verde) în zonele afectată până ce sursa de infecţie va fi identificată. În ciuda numeroaselor măsuri de precauţie luate de guvernanţi, consumatorii pot fi expuşi la agenţii infecţioşi prin hrana contaminată, în special cea crudă sau insuficient preparată termic. Potrivit dr. Cătălina Pascal, populaţia poate reduce riscul de îmbolnăvire în propria casă prin respectarea unor reguli simple de igienă şi manipulare a alimentelor.

Astfel, alimentele crude vor fi gătite complet, deoarece prepararea termică, la o temperatură de cel puţin 70 grade Celsius, va distruge agenţii patogeni. Fructele sau legumele nefierte nu ar trebui să fie consumate, cu excepţia cazului în care pot fi curăţate. Laptele care nu a fost pasteurizat ar trebui să fie fiert înainte de utilizare.Mâncarea gătită ar trebui să fie consumată imediat, fiindcă atunci când mâncarea gătită se răceşte la temperatura camerei bacteriile încep să se înmulţească (cu cât se aşteaptă mai mult, riscul de îmbolnăvire este mai mare). Alimentele trebuie să fie proaspăt preparate şi numai pentru o masă, pe cât posibil.

În cazul în care produsele alimentare trebuie să fie pregătite în avans, sau în cazul în care există resturi, acestea ar trebui să fie păstrate la rece, adică sub 5 grade Celsius (în frigider sau într-o cutie frigorifica) sau la cald, adică la peste 60 grade Celsius.

 

Reguli de igienă personală a mâinilor

Alimentele gătite care au fost depozitate trebuie să fie bine reîncălzite înainte de a fi consumate, adică la cel puţin 70 grade Celsius. Alte recomandări vizează evitarea contactului dintre alimentele crude şi alimentele gătite şi alegerea alimentelor procesate, pentru mai multă siguranţă. Printre sfaturi se numără şi spălarea mâinilor în mod repetat - înainte de pregătirea, servirea sau consumul de alimente şi mai ales după folosirea toaletei, latrinei, schimbarea scutecelor unui copil sau atingerea animalelor.

După prepararea alimentelor crude, în special a celor de origine animală, mâinile ar trebui spălate din nou înainte de manipularea mâncării. Toate alimentele vor fi păstrate în spaţiicurăţate meticulos.

Medicii mai recomandă consumul de apă doar din surse sigure sau fiartă în prealabil, precum şi achiziţionarea de alimente din locuri autorizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii din spitale, în alertă din cauza bacteriei ucigaşe transmise prin consumul de legume crude.
 Vizualizări articol: 1279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii din spitale, în alertă din cauza bacteriei ucigaşe transmise prin consumul de legume crude0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei