Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iun 2011 - Anul XVI, nr. 140 (4738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baconschi: Ambasadorul Ungariei va fi convocat la MAE după declaraţiile vicepremierului ungar

Joi, 16 Iunie 2011 (16:46:51)

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti va fi convocat la Ministerul român al Afacerilor Externe, după ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României ar modifica harta etnică, relatează RFI, citându-l pe ministrul Teodor Baconschi.

Potrivit RFI, Teodor Baconschi cere Ungariei să revină la un ton normal şi să înceteze cu declaraţiile "deplasate".

"Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a declarat Baconschi.

RFI precizează că Teodor Baconschi îl va convoca pe ambasadorul Ungariei la MAE, cerând de asemenea Budapestei "să revină la un ton normal".

"Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal",
a spus şeful diplomaţiei române.

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos".

"Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", subliniază Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, "realitatea" Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, adaugă vicepremierul ungar.

Conform lui Semjen, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi: Ambasadorul Ungariei va fi convocat la MAE după declaraţiile vicepremierului ungar.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Baconschi: Ambasadorul Ungariei va fi convocat la MAE după declaraţiile vicepremierului ungar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Unde da-i si unde crapă... trimis de
(16 iun 2011, 21:07:06
Intortocheate mai sunt căile Domnului...Dacă majoritatea romănilor nu sunt de acord cu aşa zisă regionalizare ...ghicind din prima că se ascunde la mijloc ceva interese politice , ceva interese economice meschine , afaceri necurate etc-- aflu că şi liderii UDMR nu sunt de acord .Mă mir, in primul rând pt că ăştia au căutat -o "cu lumânarea" .Vor" REGIONALIZARE " de când s-au născut ca şi partid pe criterii etnice ( deşi in alte ţări legea nu permite acest lucru -aşa că prea de tot şi-au luat-o in cap ).Auzi domnule ei vor regionalizare dar nu din asta in care intra 8 judeţe - că le modifica lor harta etnică.Vor ca Tinutul Secuiesc să fie format doar din cele trei judete : MURES,HARGHITA SI COVASNA ...Şi vor să aibă şi un fel de reprezentanţă juridică de sine stătătoare... Si " la un caz, pac la Razboiul!" dacă intersul o cere candva ... Să se poată "UNI "cu cine vor ei .. fară să mai ceară voie României ...se inţelege cu cine vor..ei unirea .Cred că până la urmă şi guvernului nostru o să-i vină mintea la cap si o să lase baltă chestia cu regionalizarea că a stârnit deja un val mare de nemultumiri in rândurile cetăţenilor.Să se ocupe măcar in al 12- lea ceas de adevăratele probleme ale românilor si să nu
" mai umble cu cioara vopsită '...deorece cetăţenii de azi nu mai inghit uşor gogoşi politice de orice fel ..Doar au văzut -politicienii- si auzit ce val de nemulţumiri sunt acum in rândurile românilor...din cauza regionalizării..să nu păţească ce a păţit PNTCD..cândva...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei