Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 apr 2011 - Anul XVI, nr. 95 (4693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Probleme în agricultură

Însămânţările de primăvară, întârziate de frig şi de ploaie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de însămânţări de primăvară este întârziată în judeţul Suceava, vremea rece şi mai ales ploile amânând semănarea culturilor. Conform evidenţelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava, în această perioadă în judeţ ar urma să fie cultivate mai bine de 110.000 de hectare de teren, asta după ce 70.641 de hectare au fost însămânţate cu culturi de toamnă.

După cum a precizat inginerul Vasile Tofan, specialist din cadrul DADR Suceava, cartoful, care ar urma să fie cultivat în acest an pe 21.200 de hectare, a fost plantat doar pe 25% din suprafaţă, zilele la rând cu ploaie şi temperaturile scăzute, care nu au uscat terenul, ţinându-i în loc pe agricultori.

În cazul altor culturi şi mai timpurii, gen orzoaică, ovăz, rapiţă de primăvară, legume bulboase şi rădăcinoase, s-a reuşit o însămânţare de aproximativ 60%, aiciîntârzierea fiind deja mare.  

Alte culturi mai târzii, porumb, soia şi fasolea, nu s-au însămânţat aproape deloc din cauza temperaturilor mult prea scăzute.

„Aceste culturi se seamănă când temperatura din sol ajunge până la 8-10 grade, ceea ce nu prea a fost cazul”, a arătat specialistul Direcţiei Agricole.

El a mai opinat că situaţia nu este încă foarte gravă, fiind esenţial ca imediat după sărbătorile de Paşti vremea să fie favorabilă, iar oamenii să poată să se apuce intens de lucru. În caz contrar, unele culturi riscă să nu aibă timp să se dezvolte. 

 

Preţuri mai bune pentru culturile agricole

În acest an este de aşteptat ca interesul pentru agricultură să fie mai mare decât în anii precedenţi. Asta pentru că toate culturile principale, cartof, porumb sau grâu, au avut un preţ mult mai bun faţă de anii precedenţi, fapt explicat prin producţia slabă din cauza inundaţiilor ce au lovit regiuni întinse din ţară în vara anului 2010. Cartoful, de exemplu, a ajuns până la un preţ de 2 lei kilogramul, la poarta producătorului din judeţ, în timp ce grâul până la un leu, cu precizarea că acum nu prea se mai găseşte pe piaţă.

Inginerul Vasile Tofan a ţinut însă să precizeze că mai există şi alte culturi mai puţin cunoscute, dar care dau un randament bun şi în Suceava.

Culturile de soia şi de rapiţă se vând la preţuri foarte bune, de altfel suprafeţele cultivate crescând semnificativ în ultimul an.

Cât priveşte grâul cultivat în toamna anului trecut, pe o suprafaţă de 18.600 de hectare, starea sa de vegetaţie este în general bună. Excepţie face aproximativ 10% din suprafaţă, semănată târziu, la începutul lunii noiembrie, unde densitatea spicului este mică, dar unde, explică specialistul DADR, producţia poate fi parţial salvată prin aplicarea de îngrăşăminte. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Însămânţările de primăvară, întârziate de frig şi de ploaie.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Însămânţările de primăvară, întârziate de frig şi de ploaie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei