Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 apr 2011 - Anul XVI, nr. 77 (4675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie irevocabilă

Preţul unic al apei în judeţ, pus în pericol de anularea majorării tarifului la Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O decizie a Curţii de Apel Suceava, care anulează o hotărâre a Consiliului Local Rădăuţi, ar putea avea efecte majore la nivelul întregului judeţ.

Mai exact, decizia prin care preţul unic al serviciilor de apă şi canalizare furnizate de ACET va fi aplicat şi în Rădăuţi a fost anulată, printr-o sentinţă irevocabilă. În acest fel se creează un precedent periculos pentru toate localităţile care au aprobat preţul unic pentru serviciile operatorului regional ACET. Mai mult, punerea în aplicare a deciziei instanţelor de judecată ar putea bloca accesarea a 120 de milioane de euro, bani pe care operatorul regional ACET vrea să-i atragă pentru modernizarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare din judeţ.

 

Scumpirea cu 60% a apei şi canalizării, anulată de instanţe

La jumătatea anului trecut, în data de 17 iunie, Consiliul Local Rădăuţi a aprobat tariful unic de furnizare a serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare de către operatorul ACET SA Suceava.

Drept urmare, tarifele plătite de rădăuţeni pentru apă şi canalizare au fost majorate de la 1 iulie 2010 cu 60%. Mai exact, preţul apei reci a fost majorat de la 1,7 lei pe metrul cub la 2,65 lei (fără TVA), iar tariful pentru canal s-a majorat de la 1,02 lei pe metrul cub la 1,39 lei (fără TVA). 

Prin decizia irevocabilă a Curţii de Apel Suceava, în data de 21 martie 2011, respectiva hotărâre a Consiliului Local Rădăuţi a fost anulată, ca urmare a unei acţiuni iniţiate în Justiţie de un consilier local din Rădăuţi, Tiberiu Maerean.

Decizia instanţelor de judecată i-au surprins pe cei de la ACET.

“Trebuie să vedem implicaţiile juridice ale acestei decizii neaşteptate. Din fericire, proiectul de obţinere a 120 de milioane de euro, în care adoptarea unui tarif unic la nivelul întregului judeţ este o condiţie necesară, a fost depus deja la Bruxelles. Nu cred că această decizie a instanţelor schimbă cu ceva situaţia actuală, cu atât mai mult cu cât delegatul municipiului Rădăuţi, desemnat de Consiliul Local în Asociaţia pentru Alimentarea cu Apă, Canalizări şi Salubrizări în judeţul Suceava, a fost printre cei care au stabilit acest tarif unic. Decizia ulterioară a Consiliului Local, atacată în instanţă, a fost mai mult un fel de luare la cunoştinţă”, a declarat directorul ACET, Ştefan Groza.

O poziţie asemănătoare a luat-o şi secretarul Primăriei Rădăuţi, Haralambie Herghiligiu, care spune că decizia Curţii de Apel nu are cum să fie aplicată.

“Nu avem cum aplica decizia de anulare a hotărârii Consiliului Local. Există încă modalităţi de atac ale acestei decizii şi le vom urma pe toate. Acea hotărâre întărea o decizie anterioară, luată atunci când un reprezentant al municipiului Rădăuţi a fost desemnat în Asociaţia Apei, care acţionează la nivel de judeţ. Decizia de stabilire a unui tarif unic a fost luată acolo. Pentru a anula preţurile actuale ale apei şi canalizării în Rădăuţi, ar trebui anulată şi desemnarea unui reprezentant al nostru în acea asociaţie, dar şi decizia luată de asociaţie, de a impune un preţ unic pe judeţ”, a spus Haralambie Herghiligiu.

Impunerea tarifului unic pe judeţ pentru serviciile de apă şi canalizare a avut efecte diferite de la un oraş la altul, pentru că, dacă la Rădăuţi aceste servicii s-au scumpit cu 60%, la Suceava cu 10%, în alte localităţi, precum Siret sau Solca, aceste servicii s-au ieftinit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul unic al apei în judeţ, pus în pericol de anularea majorării tarifului la Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Preţul unic al apei în judeţ, pus în pericol de anularea majorării tarifului la Rădăuţi3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei