Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 apr 2011 - Anul XVI, nr. 77 (4675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Proceduri greoaie

Începe judecata asasinului care le-a împuşcat în cap pe soţia şi fiica valutistului din Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Dosarul dublului asasinat de la Siret, în urma căruia soţia şi fiica unui valutist din localitate au fost împuşcate în stil mafiot, va ajunge săptămâna viitoare pe masa procurorilor din Cernăuţi, aceştia urmând să înceapă procedurile de judecată a principalului suspect în acest caz, Leonid Zaporozhets (51 de ani).

Tribunalul Suceava a admis, ieri, cererea de transfer de procedură în materie penală, dosarul urmând să fie preluat, prin Parchetul General, de către autorităţile ucrainene.

Deşi anchetatorii suceveni au ştiut la scurt timp de la comiterea terifiantelor crime de la Siret cine este principalul lor suspect, procedurile au fost extrem de greoaie, dat fiind faptul că Zaporozhets părăsise deja România, iar Ucraina nu îşi extrădează cetăţenii.

Practic, procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au cerut comisii rogatorii de audiere a suspectului lor şi a mai multor martori, au strâns probe şi au pregătit tot dosarul pentru judecată.

O altă etapă importantă, care a durat câteva luni, a fost aceea de traducere a întregului dosar din română în ucraineană, pentru acest lucru anchetatorii suceveni apelând la un traducător autorizat.

Odată ajuns dosarul la procurorii din Cernăuţi, Zaporozhets va fi pus oficial sub acuzare în ţara lui pentru moartea Ralucăi (6 ani) şi a lui Carmen (39 de ani) Hriţcu, mamă şi fiică găsite împuşcate în cap în propriul apartament din Siret.

 

Nici oficialii ucraineni nu ştiu dacă Zaporozhets mai e după gratii

Ucraineanul a fost arestat pe data de 11 martie 2010, la Cernăuţi, pentru deţinere de droguri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, însă nimeni dintre anchetatorii suceveni nu mai ştie dacă acesta se mai află şi în prezent în spatele gratiilor.

Nici măcar şeful Biroului de presă al Miliţiei Cernăuţi, Viaceslav Habailo, prezent acum două săptămâni la Suceava, pentru lansarea unui proiect, nu ne-a putut spune dacă Leonid Zaporozhets mai e sau nu arestat.

Întrebat, în conferinţă de presă, oficialul ucrainean a declarat că se va interesa imediat cum se va întoarce la Cernăuţi şi, în maxim două zile, va trimite pe adresa de email a Monitorului de Suceava dacă Leonid Zaporozhets se află în libertate sau este arestat. Răspunsul oficialului nu a mai ajuns.

„Sper să nu-i mai dea drumul niciodată, să-l ţină închis câte zile o avea. Să nu mai păţească şi alţii tragedia prin care am trecut eu”, a mărturisit ieri, resemnat, Vasile Hriţcu, valutistul ale cărui soţie şi fiică au fost executate în stil mafiot.

 

Îl căuta o ţară întreagă, iar el era cazat la un hotel din Burdujeni

Leonid Zaporozhets a stat prima oară faţă în faţă, în aceeaşi încăpere, cu procurorii criminalişti de la Suceava, la începutul lunii aprilie 2010, când a fost audiat prin comisie rogatorie.

Ucraineanul s-a jurat că nu a fost la Siret în ziua crimei (n.r. -17 februarie 2010), deşi oamenii legii au găsit ADN-ul său pe tubul unui cartuş găsit în apartamentul familiei Hriţcu.

Anchetatorii au identificat chiar şi locaţia din Siret, în care, cu o noapte înainte, a dormit principalul lor suspect.

Cu toate acestea, ucraineanul nega cu vehemenţă că ar fi fost în Siret, în acea zi fatidică.

Două zile mai târziu, pe 19 februarie 2010, avea să fie găsit de poliţişti într-un hotel din cartierul sucevean Burdujeni, însă, neştiind că au pus mâna pe cel mai căutat criminal al momentului, aceştia l-au extrădat ucrainenilor, acuzându-l doar de trecere frauduloasă a frontierei.

Norocul anchetatorilor români a fost acela că înainte de a-l expedia conaţionalilor săi l-au amprentat, fotografiat şi, cel mai important, i-au luat mostre ADN.

Câteva zile mai târziu, aveau să vină de la Bucureşti şi rezultatele probelor ADN recoltate de pe unul dintre tuburile de cartuş găsite în ziua crimelor, în apartamentul familiei Hriţcu, lângă cadavrele mamei şi fetiţei sale.

Erau identice cu profilul genetic al lui Leonid Zaporozhets.

 

Scenariul execuţiei în stil mafiot de la Siret

Din datele de anchetă, Leonid Zaporozhets a intrat fraudulos în România, cu o zi-două înaintea crimei.

Nu era singur, ci însoţit de alţi ucraineni, cu toţii implicaţi în traficul cu ţigări de contrabandă.

Zaporozhets şi conaţionalii săi au venit la Siret, acolo unde îşi desfăşurau mare parte din afacerile ilegale.

Aflând că valutistul Vasile Hriţcu, soţul, respectiv tatăl victimelor, ţine sume mari de bani în casă şi că multe dintre schimburile de valută se fac în apartamentul acestuia, Zaporozhets s-a decis să-l jefuiască.

Înarmat cu o armă artizanală, care nu a fost găsită nici în ziua de astăzi, ucraineanul a descins în imobilul de pe strada „Laţcu Vodă”, nr. 16 B.

În acel moment, în apartamentul familiei Hriţcu, de la etajul I, se aflau doar Carmen, soţia valutistului, şi fiica lor cea mică, Raluca.

“M-a sunat soţia înainte şi mi-a spus că sunt două persoane… cât îi una, cât îi alta (n.r.-cât e cursul la valută), dar, zicea ea, nu mă înţeleg cu ele. Când am întrebat cât vroiau să ia, pac, s-a închis brusc”, mărturisea Vasile Hriţcu, care în acele momente era cu fiul său la o policlinică privată din Suceava.

Grăbindu-se să intre la medic, nu a dat prea multă importanţă incidentului, bănuind că s-a descărcat telefonul soţiei.

A revenit, ulterior, cu un telefon, însă nu i-a mai răspuns. A sunat şi fiul său, însă, la fel. Nu răspundea.

“Când am venit acasă, am sunat la interfon. Nu răspunde, dă telefon. Nu răspunde. Băiatul: <Tată s-a întâmplat ceva. Sună la vecina>. Am intrat repede, două trepte şi m-am uitat în sus… spre apartamentul meu… era uşa întredeschisă, se vedea lumina din hol”, povestea cu lacrimi în ochi bărbatul.

În hol a dat peste cadavrul soţiei sale, care era lângă aspiratorul pornit. A crezut, iniţial, că femeii i se făcuse rău, de la hipertensiune, însă imediat a văzut rănile de la cap şi tuburile de cartuş goale.

“Băiatul a luat-o înainte. Striga Raluca, Raluca… <Tată, şi Raluca e moartă>… A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Am luat-o şi eu în braţe, era ca o păpuşă… rece era. Eu cred că fetiţa s-a întors şi i-a văzut…”, continuă terifianta mărturisire a valutistului.

 

Omorâte pentru 14.000 de euro şi 2.000 de dolari SUA

Carmen Hriţcu făcea curat în apartament în momentul în care asasinul i-a intrat în casă, iar acesta a dat drumul la aspirator pentru a acoperi zgomotele împuşcăturilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de unul dintre poliţiştii care au ajuns primii la faţa locului, femeia a fost lovită înainte de a fi executată, având ochiul stâng vânăt.

Trupul neînsufleţit al Ralucăi, fetiţa de şase ani, zăcea în sufragerie, încăpere în care a fost găsită şi o pernă prin care, de la numai câţiva centimetri de cap, a fost tras glonţul care i-a pătruns direct în tâmplă. 
Micuţa, povestesc rudele, se uita în acele momente cumplite la desene animate, televizorul fiind găsit deschis, pe un program pentru copii.

„Dublul omor a fost comis în scop de jaf, ştiindu-se că victimele deţin la domiciliu sume mari de bani”, anunţau mai marii Poliţiei Române, precizând  că din apartamentul familiei Hriţcu a fost sustrasă suma de 14.000 de euro şi 2.000 de dolari americani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Începe judecata asasinului care le-a împuşcat în cap pe soţia şi fiica valutistului din Siret.
 Vizualizări articol: 7031 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Începe judecata asasinului care le-a împuşcat în cap pe soţia şi fiica valutistului din Siret5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
( 2 apr 2011, 13:41:12
asemenea personaje ar trebui executate in chinuri
1.1  RE: .... trimis de
( 2 apr 2011, 15:34:08
Degeaba ii executi,  ☭  nu revin la viata. In plus s-ar putea ca moartea sa nu fie ceva prea negru pentru astfel de oameni. Eu as propune bataie zilnica, la limita  ☭ , cu program regulat plus inchisoare pe viata. Cred ca ar fi mai corect asa.
2.   Altceva trimis de
( 2 apr 2011, 16:45:08
Ar trebui sa fie schingiuiti timp de ani de zile, cate o unghie scoasa , cate un ac in ochi, cate ceva omorat incet incet in cele mai mari chinuri de pe pamantul asta!!!!
3.   Normalitate trimis de
( 2 apr 2011, 17:16:54
Eu cred in NORMALITATE , asasinul sa-si primeasca pedeapsa maxima (sa ucizi cu singe rece un copil de 6 ani , nu poate fi justificat de nimik) , iar pe de alta parte si soltul are mare parte de vina , atit timp cit tii valuta in casa , faci schimb de valuta la tine in casa , trebuia sa te gindeste la asa ceva , Daca imi aduc aminte in Siret s-a mai intimplat ca un valutist sa fie atacat la ei in casa . Viorel. Asa ca atunci cind te joci cu focul te mai si arzi .
4.   Legi aspre...nu idioate trimis de
( 2 apr 2011, 21:57:38
Am auzit de multe ori si nu-mi venea sa cred ...cica inchisoare pe viata ...dar criminalii ieseau din puscarie dupa 7-8 - 12 ani...beneficiind de anumite reduceri ..pt buna purtare la zdup ,de faptul ca 1 an de puscarie e socotit 8 luni (sau ceva asemanator ). SI asa"bestia" revenea in cotidian destul de repede- si nu-i corect .A LUAT O VIATA SAU DOUA ...in cazul de fata ..cum sa mai faci concesii.Mi-a placut de un parlamentar odata care chiar a propus o lege prin care criminalii pentru care exista dovezi clare( inregistrari video, martori ,- te executa in public ) ...sa fie intradevar incarcerati pe viata, asta insemnand sa stea la inchisoare cel putin 25 ani fara reducere de nici macar o zi ....
5.   Complicele.. trimis de
( 3 apr 2011, 12:55:25
Daca erau 2 persoane..Complicele criminalului ce s-a intamplat cu el, s-a evaporat? Si el ar trebui sa ia aceeasi pedeapsa daca a stiut la ce s-a dus..Auzi la ei, Ucraina nu extradeaza, are si noroc criminalul, ajungea Zaporozhets la Botosani... nu mai apuca el eliberarea...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei