Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 apr 2011 - Anul XVI, nr. 77 (4675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Artist în uniformă

Jandarmul care a transformat cartonul în Titanic, locomotive şi avioane de luptă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Jandarm la serviciu, dedicat în totalitate artei modelismului în timpul liber. Acesta este plutonierul major Laurenţiu Sabie, unul dintre jandarmii care au avut o expoziţie personală la manifestările locale prilejuite de împlinirea a 161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei, desfăşurate ieri la poligonul de la Mihoveni.

Fără a minimaliza eforturile şi pasiunile colegilor săi expozanţi, plutonierul major Sabie a reuşit să atragă cel mai mult atenţia cu colecţia sa. Primele modele de locomotive, pe aburi, diesel sau electrice, un avion IAR 99 Şoim, avion românesc de antrenament, remorchere maritime româneşti, dar şi celebrul vas Titanic, realizate în miniatură, la scară destul de mare, din carton, toate au atras atenţia atât printre colegii jandarmului, dar mai ales printre vizitatorii de la manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei, în special elevi şi ziarişti.

 

Are o cameră plină cu vapoare, avioane şi locomotive

„Sunt pasionat de modelism de 30 de ani, de când eram un copil şi mă plimbam cu locomotiva, tatăl meu fiind mecanic”, îşi începe povestea Laurenţiu Sabie, aflat acum în pragul vârstei de 40 de ani.

Lucrările sale sunt realizate exclusiv pe suport din carton, iar ceea ce a adus la expoziţia de la poligonul de tragere de la Mihoveni reprezintă doar o mică parte a colecţiei sale. Are acasă zeci de locomotive, avioane sau vase realizate după sute de oră de muncă, o cameră din locuinţă fiind destinată exclusiv depozitării acestora.

„Sunt pasionat de toate componentele modelismului, aero, navo şi feroviar. Folosesc ca material cartonul, un mod de lucru mai expeditiv dar migălos. Toate  sunt după modele reale, la scară, după planuri şi schiţe, făcute la mână fără nici un fel de componente prefabricate”, ne-a prezentat pe scurt ce înseamnă pasiunea sa plutonierul major Laurenţiu Sabie.

Până acum a mai participat doar la o singură expoziţie, spunând că lucrează la aceste modele doar din mare pasiune, fără a dori neapărat o recunoaştere şi nicidecum atragerea de foloase financiare.

 

Jandarmi pasionaţi de numismatică, grafică şi sculptură  

În cadrul expoziţiei organizate de cadrele de jandarmi, publicul a mai putut vedea colecţia unui pasionat de numismatică şi o expoziţie de grafică. 

Maiorul Dimitrie Cristurean este un mare pasionat al numismaticii, strângând monede şi bancnote de mai bine de 30 de ani. În timp s-a axat pe monedele şi bancnotele care au circulat în Bucovina, atât de provenienţă românească, precum şi habsburgică şi rusească.

Al treilea expozant a fost plutonierul Sebastian Oliviu Constantin, pasionat de grafică şi sculptură. Acesta a expus desene cu motive istorice gravate pe placaj, desene grafice cu motive pascale şi sculptură în lemn.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jandarmul care a transformat cartonul în Titanic, locomotive şi avioane de luptă.
 Vizualizări articol: 1888 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Jandarmul care a transformat cartonul în Titanic, locomotive şi avioane de luptă4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DAR... trimis de
( 2 apr 2011, 11:25:08
DECE NU AI FILMAT SI CE A FACUT OMUL ASTA?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei