Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 apr 2011 - Anul XVI, nr. 77 (4675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conştientizare

Acţiune de informare, de Ziua Internaţională a Autismului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia de Sprijinire a Persoanelor cu Autism (A.S.P.A.) din Suceava desfăşoară, în aceste zile, o acţiune de informare cu privire la modul de recunoaştere a afecţiunii şi paşii ce trebuie urmaţi ulterior diagnosticării persoanelor cu autism, prin distribuirea a 2.000 de broşuri sucevenilor.

Astăzi, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, circa 20 de părinţi din Suceava, cu copii diagnosticaţi cu Tulburări din Spectrul Autismului (TSA), au ales să-şi sărbătorească micuţii, în mod discret, la un spaţiu de joacă din municipiul Suceava.

 

Împreună, de ziua lor

„Noi am invitat şi părinţi din alte localităţi, dar este mai greu cu deplasarea, fiind şi sâmbătă, oamenii au ales să stea în familie. Pentru copiii cu autism care vor fi aduşi de părinţi la centrul de joacă, am pregătit şi un tort. La nivel mondial, în serile de 1 şi 2 aprilie, clădiri emblematice ale marilor oraşe din întreaga lume vor fi iluminate în albastru, ca o declaraţie de solidaritate, înţelegere, compasiune şi speranţă. Am trimis şi noi o solicitare în acest sens, la Primăria Suceava, la Prefectură, dar nu am primit nici un răspuns. Poate că am făcut solicitarea prea târziu...”, ne-a spus Sorin Lazarovici, preşedintele A.S.P.A. Suceava.

 

În Suceava, circa 25 de copii cu autism

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (2 aprilie) reprezintă un prilej pentru părinţii cu copii cu autism să amintească opiniei publice că există persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului (TSA) şi să aducă în prim plan problemele cu care se confruntă aceste persoane (diagnosticarea deficitară şi tardivă a copiilor din cauza neinformării părinţilor şi a personalului din învăţământul preşcolar cu privire la caracteristicile bolii, nediagnosticarea adulţilor, sau încadrarea lor în rândul persoanelor care suferă de schizofrenie şi gravele erori ce derivă de aici, nerespectarea legislaţiei privind accesul la educaţie prin excluziune, nerespectarea legislaţiei privind accesul la servicii sociale şi medicale prin marginalizare şi prin lipsa personalului pregătit să comunice cu aceste persoane). Statisticile internaţionale arată că unul din 110 copii suferă de autism, ceea ce dă proporţii epidemice acestei tulburări. În România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism. În municipiul Suceava sunt circa 25 de copii cu autism, iar în judeţ sunt circa 90 de copii diagnosticaţi cu autism.

 

Terapia, un lux pentru autişti

Sorin Lazarovici ne-a mai spus că părinţii copiilor cu autism nu au sprijin de nicăieri. Terapiile pe care le fac copiii sunt foarte costisitoare, ajungând la circa 3.000 – 4.000 de lei lunar, motiv pentru puţini părinţi şi le permit. Dacă, măcar, nu ar fi nevoiţi să plătească CAS-ul lunar, pentru că, oricum, nu beneficiază de nici un serviciu din partea statului, a explicat, Sorin Lazarovici, părinţii copiilor cu TSA s-ar descurca mai uşor, ar putea face mai mult pentru copiii lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acţiune de informare, de Ziua Internaţională a Autismului.
 Vizualizări articol: 1775 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Acţiune de informare, de Ziua Internaţională a Autismului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei