Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2011 - Anul XVI, nr. 49 (4647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proteste inedite

Studenţii suceveni trimit la Ministerul Educaţiei un pachet cu zacuscă şi slănină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Studenţii suceveni, alături de studenţi ai altor universităţi din ţară, se pregătesc de o formă mai puţin obişnuită de protest şi vor trimite Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) un colet cu zacuscă, murături, slănină şi salam. Scopul acţiunii lor inedite este acela de a arăta reprezentanţilor ministerului condiţia socială a studentului şi cum este să primeşti pachet cu mâncare de la mama, de la tata.

Pachetul va fi trimis direct la Ministerul Educaţiei şi este doar una dintre formele de protest pe care studenţii suceveni le pregătesc în această perioadă.

Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava se pregătesc de proteste, alături de studenţii din celelalte centre universitare din ţară. Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS) a transmis, prin preşedintele Oana Poraicu, că „susţine Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi va protesta în săptămâna 28 februarie – 6 martie 2011, ajungând până în faţa MECTS, la Bucureşti”. Disputa dintre studenţi şi Ministerul Educaţiei a pornit de la noua Lege a Educaţiei. Ministerul consideră că prevederile Legii Educaţiei Naţionale sunt cât se poate de clare şi le cere studenţilor să o citească. ANOSR a semnalat de foarte mult timp o problemă majoră din noua Lege a Educaţiei, şi anume lipsa celor 25%, aparţinând studenţilor, din decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere. De asemenea, lipsa celor 25% în Consiliul de Administraţie.

 

Protestele studenţeşti au debutat de ieri

După o consultare cu studenţii din întreaga ţară, programul manifestărilor a început propriu-zis de ieri, când studenţii universităţii sucevene, alături de cei din întreaga ţară, au fost în grevă japoneză şi au purtat la mână banderole albe pe care a fost scris mesajul „Protestatari”.

„Marţi (n.r. - azi), vom trece la scoaterea cearceafurilor pe geam, balcon în semn de protest şi pentru a arăta solidaritatea dintre studenţi. Miercuri, vom pune un cearceaf pe universitate, cămin sau cantină cu mesajele <Vrem 25%. Drepturile studenţilor nu sunt negociabile!>şi <Eşti incapabil să votezi! Semnat Ministru>”,  spun studenţii.

Joi, organizaţiile vor face coletul pentru minister. „Pachetul va fi trimis direct la MECTS”, se menţionează în programul protestelor, ce vor continua vineri, cu anunţarea deplasării la Bucureşti, iar luni, 7 martie, va avea loc un protest în faţa MECTS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii suceveni trimit la Ministerul Educaţiei un pachet cu zacuscă şi slănină.
 Vizualizări articol: 966 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Studenţii suceveni trimit la Ministerul Educaţiei un pachet cu zacuscă şi slănină5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lol trimis de
( 1 mar 2011, 11:19:44
Daca nu era ANOSR care sa le trimita afise, sa le trimita comunicatele de presa si sa le trimita mesaje cu ce anume sa faca, cei din ASUS nu faceau nimic. Nu sunt altceva decat niste oi care actioneaza la comanda ANOSR. Pe 14 decembrie Legea Educatiei a fost Promulgata si Guvernul Boc si-a asumat raspunderea. Ei de ce protesteaza acum? Pentru ca stiu ca nu pot schimba nimic, legea fiind aprobata. Nu ramane altceva de facut de cat sa poarte niste banderole cu "protestant" prin universitate. Cateva oi albe care actioneaza la comanda, printre mii de oi negre care nu fac nimic. Sa traiti bine fraierilor !
2.   Raspunsul la intrebari trimis de
( 2 mar 2011, 17:47:24
Dupa cum scrie in noua lege, puterea decizionala a studentilor in alegerea rectorului si in consiliul de administratie scade dramatic (de la 25% la aprox 5% in unele universitati din tara). ANOSR impreuna cu majoritatea liderilor organizatiilor membre am venit chiar cu o solutie pe termen scurt, aceea ca MECTS sa introduca in metodologiile secundare un articol care ne va garanta prezenta in procent de 25%, articol care are rol de a completa prevederea din Lege.
In acest sens, ANOSR a ridicat problema la ultima intalnire avuta la MECTS, a transmis pozitia oficiala impreuna cu propunerea de solutionare iar, pentru ca pana atunci nu avusesem niciun raspuns oficial, am organizat in cadrul FOSR (Forumul Organizatiilor Studentesti din Romania) o forma de protest inedita prin care noi, ca reprezentanti ai studentilor, ne-am exprimat fata de incalcarea drepturilor noastre.
Drept urmare, MECTS a transmis un raspuns oficial:  ☭ ://www.edu.
In primul rand, tonul utilizat in acel comunicat de presa este absolut jignitor la adresa noastra, a reprezentantilor studentilor. Desi la ultima intalnire ANOSR a fost recunoscut ca partener de dialog al MECTS, cu prima ocazie cand avem o pozitie critica suntem numiti : ‘niste studenti protestatari’. Este inadmisibila pozitionarea MECTS fata de ANOSR si modul in care ne trateaza PUBLIC. Citind acel comunicat de presa putem sa analizam ‘intentia’ MECTS de a ne rezolva problema.
De asemenea, la FOSR, s-a hotarat ca sa urmam o strategie de protest comuna, pentru a evidentia unitatea, si de a avea un impact major.
Ceea ce am facut luni, si marti si vom continua toata saptamana, este aproape identic cu restul centrelor universitare din tara, urmand sa ne intalnim luni, 7 martie, in fata Ministerului la Bucuresti, intr-o greva pe termen nedeterminat.
Sper ca ti-am raspuns la intrebari, si daca inca mai intrebari, te rog sa ne contactezi. Oana Poraicu, Presedinte ASUS
3.   Shure trimis de
( 2 mar 2011, 23:58:58
A doua săptămână- se vor face proteste locale! Se va începe

Luni- 28 februarie cu o grevă japoneză cu banderole pe care vom scrie PROTESTATARI.

Marti vom trece la scoaterea cearceafurilor pe geam, balcon în semn de protest și pt a arăta solidaritatea dintre studenți.

Miercuri – Vom pune un cearceaf pe universitate/cămin sau cantină cu msg-ul “VREM 25% . Drepturile studenților NU sunt negociabile!; și cu ”Esti incapabil să votezi! Semnat Ministru`”

Joi- Organizațiile vor face un colet/ pachețel pentru Minister în care vor pune: zacuscă, murături, slănină, salam și tot ce vor considera ele de cuviință, cu scopul de a arăta Ministerului condiția socială a studentului din România și cum este să primești pachet cu mâncare de la mama, de la tata, lucru neexperimentat de acesta. Pachetul va fi trimis direct la MECTS.

Vineri – studenții îți vor anunța venirea la București

Luni – 7 martie – Protest în față la MECTS

Nu mi-ai zis nimic nou. Stiam deja. Mersi oricum

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei