Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2011 - Anul XVI, nr. 49 (4647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pentru bani europeni

Peste 57.000 de ţărani pot depune, de astăzi, cereri pentru subvenţiile pe teren

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

 

Începând de astăzi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava demarează campania de primire a cererilor de plată pentru subvenţiile europene pe suprafaţă de teren, peste 57.000 de potenţiali beneficiari primind deja acasă înştiinţări cu privire la data şi ora la care trebuie să se prezinte la unul dintre centrele locale APIA, pentru a solicita ajutorul financiar.   

Din acest an, cererile se depun doar online, fiecare potenţial beneficiar primind în înştiinţare un cont de utilizator şi o parolă de acces. Pentru că este primul an de depunere a cererilor în acest format, iar mulţi dintre cei vizaţi nu ştiu să folosească un calculator, cererile vor fi depuse cu ajutorul personalului specializat APIA.

„Este foarte important ca oamenii să se prezinte la centrele noastre în ziua şi la ora trecute în înştiinţare, dacă se prezintă în ultimele zile riscând să piardă foarte mult timp la cozi”, a declarat Angela Coroleuca, directorul executiv al APIA Suceava. Ea a arătat că au fost trimise deja 57.861 de înştiinţări către beneficiarii de subvenţii pe teren din anii precedenţi. În privinţa celorlalţi cultivatori care nu au mai depus cereri, dar vor să o facă în acest an, ei se pot prezenta la cel mai apropiat centru APIA.

Instituţia are deschise centre locale în Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret, Botoşana şi Vicovu de Sus.

O situaţia aparte este cea a marilor fermieri, care solicită subvenţii pentru mai mult de 50 de hectare de teren, care pot solicita ajutorul bănesc doar prin intermediul Centrului Judeţean APIA.

 

Banii europeni ajung la cei care lucrează terenul, nu la proprietari

Pot solicita subvenţii, ţăranii care cultivă cel puţin un hectar de teren agricol, format din parcele cu o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole sau viticole, suprafaţa minimă a parcelei poată să fie şi de 0,1 hectare.

Foarte important de precizat este faptul că, dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care îl lucrează.

 

Valoarea subvenţiei, în jur de 80 de euro la hectar 

Cererile pentru subvenţiile aferente anului 2011 se depun în intervalul 1 martie - 16 mai 2011. După această dată mai există o scurtă perioadă de prelungire, însă pentru fiecare zi de întârziere după data de 16 mai se vor aplica penalităţi de 1% din valoarea subvenţiei. Data de 11 iunie va însemna finele campaniei de depunere a cererilor.

Pentru Campania 2011, România beneficiază de o alocaţie financiară de 907 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS), valoarea subvenţiei la hectar urmând a fi stabilită în funcţie de numărul de beneficiari. Pentru anul trecut, de exemplu, valoarea subvenţiei a fost stabilită la 80,36 de euro pe hectar.

 

Subvenţiile pentru 2010, achitate în procent de 85%

Referitor la subvenţiile pe teren aferente anului 2010, directorul APIA Suceava a arătat că s-a reuşit deja efectuarea de plăţi către aproximativ 85% dintre cei  56.874 de cultivatori de teren cu cereri eligibile, suma autorizată la plată depăşind 49 de milioane de lei. 

„În zilele următoare vor fi autorizaţi la plată şi restul fermierilor, mare parte dintre aceştia aflându-se deja pe fluxul de autorizare”, a arătat Angela Coroleuca.

În anii anteriori, campania de depunere a cererilor începea fără ca banii pentru anul precedent să fie încă viraţi, fapt care stârnea nemulţumiri şi o stare de neîncredere printre cultivatorii de teren.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 57.000 de ţărani pot depune, de astăzi, cereri pentru subvenţiile pe teren.
 Vizualizări articol: 2109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 57.000 de ţărani pot depune, de astăzi, cereri pentru subvenţiile pe teren5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei