Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 ian 2011 - Anul XVI, nr. 22 (4620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Liber la investiţii

Bugetul Sucevei, aprobat cu zeci de amendamente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiectele de dezvoltare a municipiului Suceava, alocarea de fonduri pentru susţinerea activităţilor culturale, sportive, subvenţionarea transportului public local şi o mulţime de alte activităţi care sunt finanţate de la bugetul local pot intra în linie dreaptă, odată cu aprobarea bugetului Sucevei pentru 2011, în şedinţa de Consiliu Local de ieri.

Proiectul de buget întocmit de primarul Ion Lungu a fost aprobat cu unanimitate de voturi, de cei 20 de consilieri locali prezenţi la şedinţă, dar nu înainte de dezbateri care au durat aproape două ore, timp în care au fost propuse zeci de amendamente.

 

Buget al dezvoltării, dar de maximă austeritate

Şeful municipalităţii sucevene a prezentat proiectul de buget aleşilor locali care trebuie să îşi dea girul pentru punerea sa în aplicare, evidenţiind părţile sale bune – fonduri consistente alocate dezvoltării oraşului, dar şi pe cele mai rele – fonduri foarte mici pentru funcţionarea sistemului administrativ, inclusiv a unităţilor de învăţământ, care vor trebui să facă restricţii semnificative la cheltuieli materiale.

“Este un buget care s-a născut foarte greu, mai ales că de anul acesta s-a modificat metodologia de alcătuire a bugetului, astfel încât acesta este împărţit în cinci bugete distincte, în două mari categorii – buget de funcţionare şi buget de dezvoltare. Schimbări au intervenit din două în două zile, chiar şi acum, cu 10 minute înainte de şedinţă ne-au venit precizări de la Ministerul de Finanţe.

Astfel, bugetului local al municipiului Suceava, de 224.064.585 lei - venituri şi 243.123.080 lei cheltuieli, i se mai adaugă celelalte bugete: bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local, bugetul instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, bugetul împrumuturilor externe şi bugetul fondurilor externe nerambursabile. Bugetul general consolidat al municipiului Suceava, care include toate bugetele menţionate, este de 230.834.176 lei la venituri şi 266.192.456 la cheltuieli”, a precizat Ion Lungu, la începutul discuţiilor despre buget.

Din bugetul local, peste 25% din fonduri au fost alocate pentru Transporturi (inclusiv reparaţii stradale), în vreme ce pentru Învăţământ au fost prevăzute aproape 24% din fonduri.

La Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică  au fost alocate 13,68% din fonduri, la combustibil şi energie 10,24%, în vreme ce la Cultură, recreare şi religie au fost repartizate 6,09% din fonduri.

 

Restricţii maxime la cheltuieli materiale şi utilităţi

Cheltuielile de funcţionare ale autorităţilor executive, adică ale Primăriei Suceava şi unităţilor subordonate, sunt de numai 3,20%, fiind caracterizate de Ion Lungu drept un buget de “maximă austeritate cu cheltuielile materiale, care sunt doar la 75% din cele făcute anul trecut”.

“Trebuie să găsim soluţii să reducem cheltuielile materiale. Vom face acţiuni punctuale atât în primărie, în unităţile subordonate, dar mai ales în şcoli, unde cei de acolo nu şi-au impus deloc restricţii. De exemplu, la Şcoala 5 se învaţă în două clădiri, deşi într-una nu sunt decât vreo două clase. Trebuie făcut astfel încât să înveţe toţi copiii într-o singură clădire.

Toţi avem datoria să facem o analiză riguroasă a cheltuielilor la şcoli, unde se merge pe principiul consumului fără limite, pentru că plăteşte primăria”, a concluzionat Lungu, precizând că prioritate la repartizarea banilor le-au avut proiectele de investiţii.

 

Amendamente de zeci de miliarde de lei vechi

În ciuda stricteţii cu care s-a făcut repartizarea fondurilor limitate între capitolele bugetare, consilierii locali au ţinut să aibă şi ei un aport la buget, venind cu propuneri care vizează strict aria lor de activitate sau zonele lor de interes.

Astfel, cele mai multe propuneri de suplimentare de fonduri au fost făcute pentru unităţile de învăţământ la care aceştia fac parte din Consiliul de Administraţie. În vreme ce unii consilieri locali au cerut diminuarea banilor alocaţi activităţilor sportive, în special fotbalului, pentru a fi crescute sumele alocate unităţilor de învăţământ, alţii au solicitat fonduri suplimentare pentru activităţile sportive de care s-au interesat în mod direct de-a lungul mandatului lor de ales local.

“Dacă învăţământul are 24% din buget, cultura şi sportul au doar 1%. Să mai luăm de acolo ar însemna să le ucidem cu totul”, a spus Lungu, care nu a fost de acord cu reducerea sumelor alocate sporturilor în proiectul de buget.

Fonduri suplimentare – 400.000 de lei, au fost solicitate de Virginel Iordache şi Costel Tătăranu pentru Secţia de Reumatologie şi Imagistică, pe lângă cei 1.000.000 de lei alocaţi Spitalului Judeţean şi Serviciul de Ambulanţă în proiectul iniţial.

Amendamentele propuse, de zeci de miliarde de lei vechi, au fost discutate, în final fiind acceptate de toţi amendamente de 1,65 de milioane de lei, banii fiind luaţi din fondul de rezervă şi de la Transporturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul Sucevei, aprobat cu zeci de amendamente.
 Vizualizări articol: 1553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bugetul Sucevei, aprobat cu zeci de amendamente5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(28 ian 2011, 11:14:32
Mi’ar fi plăcut , barem , dacă s-ar pricepe
Să lege 2 vorbe ( chiar şi amăgitoare)
Dar când gura o deschide şi’ncepe
Mă întreb : de ce nu tace , oare ?

Omu’ se exprimă aşa cum gândeşte
Lungule , îi mitraliezi pe toţi cu scuipat
Limba română în cap ţi se rătăceşte
Nu mai deschide gura ! ( termină de mestecat )

Ne’ai schilodit bugetul , ne’ai amputat prezentul
Ne’ai ascuns infrastructura printre gropi
Ştii c’ai dato’n bară , no fă pe ,, indiferentul ’’
Donează’ne o cruce , plăteşte’ne doi popi
DA , trăim bine ! ( poţi să ne îngropi )

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei