Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 dec 2010 - Anul XV, nr. 290 (4581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertisment

Cazuri de trichineloză şi risc maxim pentru cei care cumpără carne neverificată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care vor achiziţiona în următoarea perioadă carne pentru sărbători sunt avertizaţi să nu cumpere decât marfă din puncte autorizate sanitar-veterinar, în caz contrar existând un risc ridicat să consume carne infestată cu trichină şi să-şi pună vieţile în pericol.

Anunţul a fost făcut de doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a arătat că s-au înregistrat două recente cazuri de animale infestate cu trichină. Este vorba de un mistreţ vânat pe fondul de vânătoare din satul Botoş, comuna Ciocăneşti, şi de un cal care ajunsese la un abator, pentru sacrificare.

„În al doilea caz situaţia este mai delicată, verificăm tot lotul din care a făcut parte respectivul animal. După cum ştim, la noi în judeţ se mai comercializează ilegal carne de cal, de obicei în amestec cu alte feluri de carne, astfel că atrag atenţia celor care sunt amatori de carne ieftină, din portbagaj, de la comercianţi de ocazie, că îşi riscă viaţa”, a spus Dulgheru.

Pentru a nu risca să consume carne infestată, oamenii sunt sfătuiţi să se aprovizioneze doar din unităţile avizate sanitar-veterinar şi, chiar şi aşa, să solicite examenul trichineloscopic al animalului sacrificat. Aceste aspecte vor fi verificate în teren şi de inspectorii sanitar-veterinari, care au în următoarea perioadă un grafic de controale foarte încărcat, ce urmăreşte verificarea riguroasă a tuturor unităţilor din judeţ.

De asemenea, crescătorii care îşi sacrifică porcii în gospodării sunt sfătuiţi să nu consume carnea până când nu fac un examen trichineloscopic, medicii veterinari urmând a lucra şi sâmbăta, pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor.    

Pe de altă parte, având în vedere antecedentele din anii precedenţi, şeful DSVSA a transmis un avertisment şi către proprietarii de pensiuni şi restaurante. Aceştia sunt obligaţi să pună pe mesele clienţilor doar carne provenită de la animale sacrificate în abator, „tradiţia” sacrificării porcului în dosul pensiunii fiind total interzisă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazuri de trichineloză şi risc maxim pentru cei care cumpără carne neverificată.
 Vizualizări articol: 914 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cazuri de trichineloză şi risc maxim pentru cei care cumpără carne neverificată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oda bucuriei romaniei trimis de
( 9 dec 2010, 21:39:27
cu porcu am inteles, dar cu calul ce-ati avut?
deobicei nu cumpar salam dar sa mi se spuna ca totusi se face din carne de cal, atunci imi curat intestinele instantaneu.
P.S.: la preturile practicate nu se merita
2.   Un ultim mesaj trimis de
( 9 dec 2010, 21:43:26
cei de la pensiuni trebuie sa cumpere porcu de la abator?
nu il poate verifica de trichineloza?
sau trebuie pus pe masa de sarbatori numai pastravul afumat in cetina inregistrat ca marca inregistarata (scuzati cacoforegistratura) in al nostru judet de "frunce"?
3.   Felceri ? trimis de
(11 dec 2010, 20:08:05
Am taiat porcul,m-am deplasat la DSVSA Suceava in zona pietei din centru ptr analiza.Scarbita ptr deranjul pe care l-am provocat la ora 15 si 8 min,doftoreaza cu "stetoscop",pardon microscop m-a trimis la plimbare 30 minute iar la revenire am achitat 7 lei fara sa primesc un buletin de analiza stampilat.Am primit chitanta si urarea pofta buna ! Probabil asa procedeaza cu toti clientii.In cazul in care,dupa asazisa analiza fara un buletin inmanat solicitantului, in care sa certifice lipsa trichinelozei,consumatorul carnii se imbolnaveste,doamna "doftoreaza" spune...i-am spus ca are trichina "nea Gica",el nu si nu...batman,batman !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei