Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 dec 2010 - Anul XV, nr. 290 (4581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect nebunesc

Doi munţi uniţi şi un baraj înalt de 70 de metri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Valea Bistriţei ar putea suferi o modificare radicală şi ireversibilă dacă o mega-structură gândită de conducerea Hidroelectrica va prinde contur. Este vorba de o centrală hidrotehnică de mari dimensiuni, practic cea mai mare construcţie de acest gen din judeţul Suceava, ale cărei costuri sunt estimate la un miliard de euro. Comparabil, va fi o structură asemănătoare cu barajul de la Bicaz, a cărui înălţime atinge 127 de metri. În acest caz, proiectul prevede o construcţie de beton care va uni doi munţi, cu o înălţime de aproximativ 70 de metri. Amplasamentul viitoarei hidrocentrale ar urma să fie în cea mai mare parte pe raza teritorială a oraşului Broşteni, dar va afecta parţial şi suprafeţe din judeţul Neamţ.

Bazinul în care se va aduna apa necesară funcţionării hidrocentralei va ocupa o suprafaţă de aproximativ 200 de hectare. Asta presupune inundarea de păşuni şi păduri, dar şi strămutarea unor familii care au case în zona respectivă. Alimentarea cu apă ar urma să se realizeze din sursele locale, precum şi din râul Bistriţa. Pentru a capta râul va fi nevoie însă de un tunel cu o lungime de circa 15 km, care va prelua parţial sau total apele Bistriţei în zona Dorna Arini. Acest tunel se preconizează să aibă un diametru de cinci metri, ceea ce va însemna că Valea Bistriţei, aşa cum o ştim acum, va deveni o amintire.

De altfel, un studiu de impact asupra mediului înconjurător nu s-a realizat încă, dar este cert că se va produce o modelare esenţială a întregii zone.

 

Flutur: „Un proiect megalomanic”

Deocamdată, cei de la Hidroelectrica şi-au prezentat proiectul conducerii administraţiei judeţene şi primarilor care au legătură directă cu acest mega-proiect, fără a prezenta detalii. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, s-a declarat împotriva iniţiativei.

„Este un proiect megalomanic şi nu sunt de acord cu el. Ar fi vorba despre devierea râului Bistriţa, ceea ce ar însemna distrugerea celei mai frumoase zone a judeţului. Cei de la Hidroelectrica nu au prezentat detalii despre ce doresc să facă, dar autorităţile judeţene nici nu iau în calcul aşa ceva”, a declarat Flutur.

 

Un proiect din 1986, aproape de aplicare în 2011

Acesta nu este singurul proiect hidrotehnic care vizează Valea Bistriţei. Dacă cel de la Broşteni este doar la stadiul de intenţie, hidrocentrala de la Crucea, ce-i drept de dimensiuni mult mai mici, este aproape de materializare. Proiectul a fost finalizat în 1986, dar din lipsa banilor s-a renunţat la idee. Între timp, a fost repus pe tapet, iar lucrările ar urma să fie realizate de firma suceveană Muha.

Potrivit proiectului, hidrocentrala va fi ridicată la Crucea, iar undeva la Sunători, în comuna Dorna Arini, se va ridica un baraj de protecţie. Investiţia se ridică la aproximativ 60 de milioane de euro, iar banii provin din finanţări europene.

Debutul lucrărilor ar fi anul viitor, dar totul depinde de obţinerea autorizaţiilor necesare, inclusiv cele de mediu. Şi în acest caz se impune construcţia unui tunel, cu o lungime de circa 10 km, care să alimenteze hidrocentrala de la Crucea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi munţi uniţi şi un baraj înalt de 70 de metri.
 Vizualizări articol: 1005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.87/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 15 voturi
Doi munţi uniţi şi un baraj înalt de 70 de metri3.9515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jale trimis de
(10 dec 2010, 05:34:26
nu stiu cu ce ne incalzeste pe noi , cetateanul de rand,curentul tot cel mai scump din europa il platim, o afacere buna pt ei

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei