Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 nov 2010 - Anul XV, nr. 265 (4556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facilitate

Clădirile neterminate pot fi intabulate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clădirile aflate în construcţie vor putea fi intabulate înainte de a fi finalizate. Directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Romică Andreica, a declarat că, potrivit prevederilor unei Ordonanţe de Urgenţă de modificare a Legii nr. 7/1996 a cadastrului, există posibilitatea înscrierii construcţiilor, pe stadii de execuţie, acest lucru dând posibilitatea proprietarilor să tranzacţioneze sau să  ipotecheze chiar şi clădirile aflate în curs de executare.

„Se ştie că există mii de construcţii abandonate, mai ales din cauza lipsei de fonduri pentru a le continua. Astfel, aceste construcţii  nefinalizate se vor putea ipoteca sau vinde. Este o măsură care ar putea dezvolta piaţa imobiliară, dar şi o măsură extrem de benefică în procesul de absorbţie de fonduri europene, căci proprietarul se poate  împrumuta în  bancă pe baza unei ipoteci făcute pe o construcţie  neterminată, în vederea cofinanţării”, a declarat Romică Andreica.

 

Clădirile construite fără autorizaţie înainte de 2001, intabulate doar dacă sunt înscrise în registrul agricol

El a mai adăugat că, potrivit noilor prevederi legale, se creează  premisele intabulării construcţiilor ridicate până în anul 2001 şi care nu au autorizaţie de construire. Romică Andreica a spus că acest lucru se face în vederea introducerii clădirilor în circuitul civil prin înscrierea în cartea funciară, în baza certificatului emis de primar prin care se atestă faptul că imobilul este înregistrat în registrul agricol, precum şi în evidenţele fiscale. Şeful OJCPI a mai adăugat că prin această reglementare, persoanele care au astfel de construcţii vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra clădirilor ridicate pe terenul lor, fără a mai promova acţiuni în instanţele de judecată.

„Consider că este o măsură extrem de benefică pentru cetăţeni prin faptul că se va reduce numărul de procese, dar şi prin faptul că proprietarii vor putea să vândă sau să doneze construcţiile ridicate fără autorizaţie înainte de 2001. Nu există localitate în România care să nu aibă pe teritoriul ei asemenea  construcţii care au fost ridicate fără autorizaţii. Trebuie făcută o regulă în acest sens şi prezenta OUG reglementează această situaţie”, a spus Andreica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clădirile neterminate pot fi intabulate.
 Vizualizări articol: 1939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Clădirile neterminate pot fi intabulate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei