Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 nov 2010 - Anul XV, nr. 265 (4556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile ar putea fi obligate să dea explicaţii clienţilor, în scris, privind termenii din contracte

Miercuri, 10 Noiembrie 2010 (20:15:22)

Băncile ar putea fi obligate să dea explicaţii clienţilor, în scris, privind termenii din contractele de credit, înainte de semnarea acestora, dacă beneficiarii cer lămuriri în acest sens.

Membrii Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor au aprobat miercuri de principiu un amendament la OUG 50, prin care clienţii vor putea solicita, în perioada anterioară semnării contractului de credit, explicaţii legate de termenii neclari, discuţiile pe această temă urmând să continue joi.

Respectivul amendament a fost propus în formă iniţială de deputatul social-democrat Mugurel Surupăceanu.

"Contractele de credit trebuie să conţină informaţii complete, clare şi uşor de înţeles, în limba română, care să nu inducă în eroare consumatorii. Aceste informaţii vor fi detaliate sau explicate suplimentar de către bancă, la cererea expresă a consumatorului, în cadrul contractului de credit sub forma unei note explicative, după acceptarea comună a conţinutului acestui", potrivit amendamentului propus de Surupăceanu.

Ulterior, discuţiile dintre deputaţi s-au axat asupra reformulării respectivului amendament, în sensul introducerii unei menţiuni prin care să se precizeze că cererea şi explicaţiile ar trebui ataşate contractului de credit, fie printr-o anexă, fie printr-un act adiţional la contract.

În cadrul dezbaterii, bancherii s-au opus introducerii unui astfel de amendament, susţinând că, pe de o parte, acest lucru ar antrena costuri suplimenare pentru bănci şi, pe de altă parte, că ar putea determina blocaje în momentul acordării creditului ca urmare a timpului îndelungat pentru explicarea termenilor specifici.

La finalul şedinţei, deputaţii au votat de principiu introducerea unui astfel de amendament, prin care consumatorii vor putea cere băncilor explicaţii faţă de termenii neclari, care să fie ulterior consemnate într-un document, însă nu au stabilit şi formularea exactă a acestuia.

Discuţia asupra formulării exacte urmează să continue joi, de la ora 10, când se va relua şedinţa.

Discuţiile din cadrul comisiei de buget finanţe s-au axat miercuri pe forma precontractelor şi a contractelor, deputaţii urmând să discute joi restul amendamentelor propuse, privind, printre altele, costurile şi dobânzile.

La dezbateri au mai participat, printre alţii, preşedintele ARB, Radu Gheţea, vicepreşedintele ANPC Samuel Calotă şi preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile ar putea fi obligate să dea explicaţii clienţilor, în scris, privind termenii din contracte.
 Vizualizări articol: 722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile ar putea fi obligate să dea explicaţii clienţilor, în scris, privind termenii din contracte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei