Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 nov 2010 - Anul XV, nr. 265 (4556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

2010, an de vârf în apariţia de noi cazuri HIV/SIDA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul mare de pacienţi noi cu HIV/SIDA provoacă îngrijorare în rândul specialiştilor suceveni. Şefa secţiei Boli infecţioase din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Corina Stănescu, a declarat, ieri, că de la începutul acestui an au fost luaţi în evidenţă nu mai puţin de 14 pacienţi noi, ceea ce înseamnă mult în condiţiile în care mijloacele de protecţie sunt la îndemâna tuturor. Dintre cei 14, trei sunt copii cu mame seropozitive, printre ei fiind şi un bebeluş de trei luni şi asta deşi naşterea prin cezariană şi interzicerea alăptării diminuează la minimum riscul de contaminare a copilului. Pentru ca aceste măsuri să fie luate, însă, mama trebuie să ştie că este contaminată şi să anunţe medicul.

În ceea ce-i priveşte pe adulţi, indiferent de vârstă, toţi s-au contaminat pe cale sexuală, prin relaţii întâmplătoare, fără să-şi ia măsuri de protecţie.

Dr. Stănescu a arătat că persoanele seropozitive luate în evidenţă sunt foarte bine instruite în privinţa drepturilor şi obligaţiilor pe care le au, inclusiv obligaţia de a declara partenerului că sunt purtătoare ale virusului HIV.

„Problema este în cealaltă parte, la lipsa de educaţie sexuală, cu repercusiuni extrem de îngrijorătoare. Tinerii nu sunt educaţi pe această temă nici în familie, nici în şcoală. Învaţă orice de pe internet, numai să-şi protejeze sănătatea cu banalul prezervativ nu învaţă”, a spus dr. Stănescu.

Medicul a explicat că în cazul unor boli precum SIDA, hepatita B, hepatita C, sifilisul, principala vină în cazul contaminării o poartă ignoranţa şi lipsa de grijă faţă de propria sănătate.

 

Cuplurile cu HIV/SIDA care îşi doresc copii sunt încurajate în acest sens

Viaţa continuă, însă, şi după de pacientul află cumplitul diagnostic. Medicaţia şi respectarea cu stricteţe a tratamentului, împreună cu consilierea psihologică au crescut rata supravieţuirii, faţă de primii ani după 1990, la 20-25 de ani. Printre „veteranii” cu HIV/SIDA înregistraţi la Suceava se află şi un tânăr care face tratament de 10 ani, după prima schemă recomandată, ceea ce arată că a urmat cu mare rigoare toate indicaţiile.

„Pacienţii sunt strict dependenţi de tratament. Întreruperea şi reluarea terapiei se face după teste lungi şi costisitoare, care se fac doar în clinici. Nu este uşor, medicamentele se iau cu pumnul, la ore fixe şi au reacţii secundare greu de suportat, dar sunt pacienţi care respectă întocmai ce li se spune şi pot trăi încă 20-25 de ani”, a afirmat medicul.

În toţi anii de când s-a ocupat de această categorie de pacienţi, dr. Stănescu a fost impresionată de cazurile în care a întâlnit oameni sănătoşi care, în deplină cunoştinţă de cauză, au optat să rămână alături de partenerul bolnav şi să aibă grijă de acesta. Au fost şi situaţii în care astfel de relaţii au dus la căsătorie, iar cei doi parteneri au fost încurajaţi de medic să aibă şi copii, dacă şi i-au dorit.

„Rata de supravieţuire a crescut, nu mai intră în discuţie naşterea unor orfani. Mi se pare admirabilă această capacitate de a spera mereu că lucrurile vor merge bine şi de a refuza, până la urmă, realitatea. Nu ştiu de unde le vine această putere”, a spus medicul.

În judeţul Suceava sunt în evidenţă 175 de oameni contaminaţi cu HIV/SIDA, dintre care 140 în tratament. Cei mai mulţi provin din loturile de copii contaminaţi în spitale în 1989, iar circa trei pacienţi se pierd în fiecare an. Tot an de an se mai descoperă cazuri dintre cei contaminaţi în urmă cu 20 de ani, de obicei întâmplător, după ce se prezintă la medic cu alte afecţiuni, aşa numitele „infecţii oportuniste” specifice organismelor cu imunitatea scăzută. Costul lunar al tratamentului unui pacient cu HIV/SIDA este între 500 şi 3.000 de euro şi deocamdată este suportat integral de stat. Prezenţa virusului se poate detecta prin teste rapide, efectuate gratuit la DSP şi se confirmă ulterior prin analize mai laborioase. Pentru femeile gravide testele rapide sunt obligatorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 2010, an de vârf în apariţia de noi cazuri HIV/SIDA.
 Vizualizări articol: 1396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
2010, an de vârf în apariţia de noi cazuri HIV/SIDA5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei