Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 nov 2010 - Anul XV, nr. 260 (4551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În ciuda crizei

Lucrările la Catedrala „Naşterea Domnului” Suceava au înaintat vizibil în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Lucrările la Catedrala „Naşterea Domnului” Suceava au înaintat vizibil în acest an, în ciuda crizei financiare. Primăria Suceava a aprobat şi a acordat cinci miliarde de lei vechi pentru ridicarea acestui edificiu religios al municipiului.

Cu aceşti bani, dar şi cu bani din donaţii de la credincioşi, s-au continuat lucrările de construcţie la catedrală. În acest an, la Catedrala „Naşterea Domnului” s-au cheltuit circa 10 miliarde de lei vechi, din care cinci miliarde de lei vechi au fost daţi de Primăria Suceava, alte două miliarde de lei vechi din sponsorizări şi bani de la credincioşi, diferenţa de trei miliarde de lei vechi fiind încă neacoperită (restanţe la facturi materiale, plată muncitori).

 

Munca la turlele catedralei, cât pentru trei, patru biserici

Echipa de muncitori din comuna Boroaia care lucrează la catedrală şi care este specializată în construirea de biserici a realizat, din primăvară şi până în prezent, peste 5.000 de metri pătraţi de finisaje (tencuieli) interioare şi exterioare. Pentru a descrie cât de mult s-a lucrat până acum, doar la finisaje, părintele Petru Argatu, parohul catedralei, ne-a spus că 5.000 de mp înseamnă circa trei biserici de dimensiuni normale.

„Putem spune că aceşti muncitori foarte pricepuţi, cu simţul răspunderii, ar fi putut termina trei, patru biserici cât au lucrat aici, la catedrală, până acum”, ne-a explicat părintele Argatu.

El a completat că tot în acest an s-au făcut şi şarpantele la turla centrală, şi s-a continuat cu şarpantele la turlele laterale. De asemenea, s-a finalizat şarpanta care acoperă catedrala. În prezent se lucrează la acoperirea acestei şarpante cu tablă de cupru. 

 

Tablă garantată pentru cel puţin o sută de ani

Preotul Argatu ne-a spus că este cumpărată, deja, tablă pentru acoperiş, de cea mai bună calitate, circa 3.500 de metri pătraţi, dar ar mai fi nevoie de încă 1.500 de mp. Tabla este de cupru, adusă din Germania, de la Firma KME, cu puritate de 99,9% şi grosime de 0,55 milimetri, ce este garantată pentru cel puţin o sută de ani.

Muncitorii au montat, în această vară, tablă pe turla centrală şi pe cele laterale. Învelirea acoperişurilor cu tablă s-a făcut prin dublu falţ, după tehnologie germană. După cum am aflat de la cei care „modelează” acest material rezistent, tabla se lucrează în dublu falţ „pentru a arăta bine, pentru a rezista în timp şi pentru a face faţă intemperiilor de orice fel”. Este o tehnică la care muncitorii folosesc utilaje performante, aduse din străinătate, este vorba de o maşină electrică de profilat tablă de acoperiş. La turla principală s-au pus şi geamurile cu tâmplărie PVC. Este vorba de opt ferestre mari, cu o înălţime de 10 metri fiecare, şi alte opt ferestre dreptunghiulare (4 m/1,8 m).

 

Geamuri cu senzori

De la părintele Petru Argatu am aflat că toate geamurile din catedrală vor fi conectate, la final, la un sistem automatizat. Geamurile vor avea senzori de închidere automată în caz de vânt, ploaie sau fum.

A fost montată şi scara de incendiu, de inox, formată din mai multe module, care îmbinate între ele au ajuns să aibă circa 40 de metri înălţime. Foarte mult material lemnos, răşinoase, a fost folosit pentru schele. Acestea au fost făcute cu balustrade, din doi în doi metri, pentru ca muncitorii să nu fie puşi în pericol în timp ce lucrează la înălţime.

 

Iscusinţă, pasiune, muncă asiduă

Tencuiala la catedrală se face după metode clasice, dar cu materiale de cea mai bună calitate. Munca este asiduă. Muncitorii lucrează zi lumină, cu multă iscusinţă şi pasiune. Doar la un metru pătrat de tencuială de interior, muncitorii trebuie să respecte cu stricteţe mai multe operaţiuni: pregătirea peretelui, pentru că acesta trebuie dat cu şpriţ (ciment, nisip, apă, var), încărcarea pereţilor (grunduire), apoi „fresca neagră”, adică o compoziţie de nisip, amestecat cu var şi câlţ (fuior), care va rămâne după haşurare ca suport pentru pictură.

La tencuiala exterioară, se pregăteşte peretele, se dă cu şpriţ, se încarcă peretele, se grunduieşte, se drişcuieşte, adică se pune un strat subţire format din nisip foarte fin, bine cernut, amestecat cu var, ciment şi apă. Următoarea etapă pentru tencuiala exterioară este aplicarea amorsei, iar tencuiala decorativă se face cu praf de marmură. „Am optat pentru o tencuială decorativă pe bază de marmură, pentru că are câteva proprietăţi importante: nu permite infiltrarea apei, este elastică, nu se fisurează în cazul unor intemperii, este rezistentă în timp”, a completat preotul Petru Argatu.

 

„A înţeles că fără un sprijin financiar consistent nu putem înainta lucrările la catedrală”

„Mulţumim foarte mult Primăriei Suceava, în special primarului Ion Lungu, care a înţeles că fără un sprijin financiar consistent nu putem înainta lucrările la catedrală, şi ne-a acordat cele cinci miliarde de lei vechi în acest an. Zilele trecute, domnul primar a venit şi a văzut lucrările care s-au făcut la catedrală, atât la exterior, cât şi în interior. Atâta timp cât vremea ne va permite, nu va da îngheţul, încă se va lucra la tencuială, la şarpante, dar şi la schele”, ne-a mai spus părintele Argatu.

Parohul catedralei, preotul Petru Argatu, este sprijinit în permanenţă de arhitectul Doru Olaş, proiectanţii de structură Luca Lucuşor şi Mihai Jitariuc şi dirigintele de şantier Mariana Oniciuc, pentru că toţi aceştia îşi aduc aportul la ridicarea catedralei. Părintele se bucură de un sprijin permanent din partea Consiliului Parohial, dar şi al credincioşilor care vin în fiecare duminică la biserică.

Chiar dacă mai sunt necesari mulţi bani până la finalizarea celui mai important edificiu religios din Suceava, Catedrala „Naşterea Domnului”, ceea ce s-a reuşit până acum este cu adevărat deosebit.

Fiecare lumânare cumpărată, carte de rugăciune de la magazinul cu obiecte religioase din curtea catedralei, fiecare acatist pe care credincioşii îl dau la biserică înseamnă un pas înainte în efortul comun de a duce la bun sfârşit această construcţie, care va dăinui în timp.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările la Catedrala „Naşterea Domnului” Suceava au înaintat vizibil în acest an.
 Vizualizări articol: 1668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 17 voturi
Lucrările la Catedrala „Naşterea Domnului” Suceava au înaintat vizibil în acest an3.8517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Blabla trimis de
( 4 nov 2010, 12:30:57
Catedrale d-astea ne trebuie noua! Da-o in masa de industrie, cui ii trebuie?
Hotii naibii.
2.   Religia=marele razboaie trimis de
( 4 nov 2010, 13:36:23
....cit timp sint persoane ce cred in ghicitoare,cafele,vraji,mesaje cu cistiguri si tot felul de prostii o sa se construiasca si mai multe biserici,dar pe mine personal m a deranjeaza ca se subventioneaza cu banii nostri si nu cum afara ca se subventioneaza singure si nu vine cu dijma de doua ori pe an pt a aduna bani pt.........etc
3.   Kitch trimis de
( 4 nov 2010, 14:06:54
kitch si grandomanie
4.   Semneaza ca primarul pu........... trimis de
( 4 nov 2010, 14:12:39
Saraca biserica, ea nu isi poate asigura banii pentru constrauctia Catedralei, ca doar nu ea va primi padurile Bucovinei, nu preotii si calugarii se plimba in Suv-uri Mercedes!!! Le plang de mila. Cui a cerut voie Lungu sa transfere 5 miliarde de lei? Sunt banii lui? Daca erau ai lui nu trebuia decat sa ceara voie nevestei lui. Asa din cate stiu el trebuie sa ceara voie cetatenilor acestui oras. Tare este el darnic din banii altora. In rest cand este intrebat de bani pt spital si scoli spune ca nu sunt bani. Il trec si printre ctitori, banuiesc,nu? A dat bani din buzunar, dobitocul?
4.1  RE: Semneaza ca primarul pu........... trimis de
( 4 nov 2010, 14:21:41
Bravo, asa e !
"În acest an, la Catedrala „Naşterea Domnului” s-au cheltuit circa 10 miliarde de lei vechi, din care cinci miliarde de lei vechi au fost daţi de Primăria Suceava, alte două miliarde de lei vechi din sponsorizări şi bani de la credincioşi, diferenţa de trei miliarde de lei vechi fiind încă neacoperită (restanţe la facturi materiale, plată muncitori)"
Arhiepiscopia cati bani a dat ? ZERO !
Nici nu ma mira ! La inundatiile din acest an, bugetarii ( stiti care, cei cu 25 % ) au donat pe baza de tabel ( ??? ) bani pentru persoanele afectate. N-am auzit de vreun leu donat de bisericile din localitatile afectate !!!
La iarna se vor inchide scoli care n-au bani sa se incalzeasca. Copiii vor veni la catedrala sa se roage, probabil !
5.   Nu este corect trimis de
( 4 nov 2010, 17:21:09
Eu nu platesc taxe in Romania ,respectiv Suceava dar mi se pare foarte normal ca cei care platesc tot felul de taxe orasului Suceava sa fie intrebati daca sunt de acord cu o anumita suma de bani care se investeste pentru orasul Suceava. Sunt banii lor ,Primaria Suceava exista prin ei ,dar oamenii nu sunt obisnuiti sa-si ceara drepturile si sa se administreze dupa un criteriu ales de marea majoritate. Nu vreau sa contazic pe nimeni ,si eu sunt un simplu ortotox prin nastere dar din punctul meu de vedere Biserica nu ar trebui sa fie o institutie depindibila de administratia locala. Biserica trebuie sa de-a ,nu sa ia din banii contribualiilor.
6.   Atentie trimis de
( 4 nov 2010, 18:07:42
radu mamii, radule
ia dă tu amenzile ,
la toate bisericile
că uite cum arată schelele!
sau ţi-e frică de bărboşi
de bărboşi burtoşi, piloşi
care-l stiu pe fluturaş
cel mai mahăr din oraş
şi care-ar putea să-ţi ia
dreptul de a profesa!
si mai lasa-ne pe noi
astia mici, c-un om, cu doi
sa facem un ban,sau doi
cu o schelă sau c-o scară
aranjată pe-afara
fără vreo protectie clară
şi mai fă-te că nu vezi
sa producem mai multzi verzi
să putem da şi la stat..
da! la ăsta care ne-a-ngropat
si-ncet ne-a transformat din sc-uri in pf-uri
fără bani în portofeluri
7.   :) trimis de
( 4 nov 2010, 20:29:50
catedrala e frumoasa. iar aia care comenteaza (probabil-s prosti si sectanti) nu au vazut in viata lor de ex cum arata mitropolia de la iasi .
7.1  RE: :) trimis de
( 4 nov 2010, 21:28:59
i ai omis pe atei.mda!se gasesc tot felul de oameni care n au facut nik pt altii....nu a pomenit nimeni din comentatorii de mai sus de activitatile filantropice ale arhiepiscopiei sucevei(azile de batrani,orfelinate,casele zidite pt sinistrati etc) nici de faptul ca intretinerea si restaurarea tuturor monumentelor din judet costa enorm....dar asta e!tine de educatia primita de la parinti.de obicei cine vb mult nu face nimic pt comunitatea in care traieste.....daca ma insel astept sa fiu contrazis(nu vb de taxe si impozite platite la zi).saracii domnitori nu mai faceau nici o cocioaba dak trebuiau sa se ia dupa greutatile vremurilor
7.2  RE: :) trimis de
( 5 nov 2010, 07:37:46
@EXPLOIT si @VAN_EXCEL: in primul rand invatati limba romana. Mai ales VAN_EXCEL. Apoi, voi chiar aveti senzatia ca doar "sectantii" va comenteaza investitiile facute pe nesimtite? Iti gasesc in jumatate de zi, sute de suceveni ortodocsi care nu sunt de acord cu mamutul vostru construit din banii tuturor. Apropo: stii ca si banii "sectantilor" s-au dus acolo? Cei proveniti din taxe si impozite. Nu ar fi fost omeneste si legal ca oamenii sa fie intrebati daca sunt de acord? Pe de alta parte e si normal sa investeasca BoR atata. Dupa ce termina, aduc vreun genunchi putrezit (cica "moaste") si vin fraierii cu sutele sa le pupe si sa cotizeze. Isi scot investitia in 2 zile de "procesiune". In al treilea rand, dragilor "adevarati crestini", interesati-va mai exact care sunt secte si care sunt culte cu aceleasi drepturi ca si BoR. Nu mai fiti incuiati la minte si indoctrinati ca pe timpul securitatii ca toate cultele in afara de BoR sunt secte. Multi inculti sunt. Si nici nu pot sa taca...
8.   Prostimea infloreste trimis de
( 5 nov 2010, 02:09:23
mai ortodoxilor, talharilor, nu vedeti ca va curg mucii la nas de saracie? Catedrale va trebuie? Nu vedeti ca n-aveti spitale bune, scoli, drumuri? bani de la primarie imprumutati? Lasa ca eu am sa vin pe acasa si am sa daram un parete sau sparg niste geamuri. Apoi m-oi caca la usa catedralei! Proasta natiune e romanul. Mi-e rusine sa ma identific ca un roman acum...Blastamata natie, Amin nene!
9.   Tampenie ortodoxa trimis de
( 6 nov 2010, 13:08:58
Daca astfel cred unii ca se mantuiesc construind ptr "derbedeii" de popi catedrale,halal popor de "credinciosi" ! Un astfel de "turn Babel" este descris in BIBLIE ca a fost distrus de mania lui Dumnezeu incurcandu-le vorbirea.La romanii ce se considera credinciosi,astfel se procedeaza,fala ,trufia,lauda,minciuna,hotia,i se gasesc la noi credinciosii ortodocsi din belsug.Cat despre aceasta biserica gigant,este o pierdere de bani,timp si risipa de energie,cumulata cu afacerile unor popi pusi pe capatuila.Niciodata,dar absolut niciodata Dumnezeu nu a spus ca trebuie sa inaltam palate de aur,argint sau bronz ptr a fi mantuiti.Biblia spune astfel :"unde se vor aduna doi sau trei si vor vorbi in numele LUI,Dumnezeu ii asculta".Domnul a propavaduit Biblia,in casele oamenilor,in camp,in pustiu,oriunde pe pamant,nu a cerut palate sau caterdale.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei