Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 nov 2010 - Anul XV, nr. 260 (4551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Se întâmplă din nou

Sucevenii se tem să se vaccineze contra gripei cu serul oferit gratuit de stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Campania de vaccinare gratuită contra gripei, derulată de Ministerul Sănătăţii prin cabinetele medicilor de familie şi spitale, pare să fi debutat cu stângul la Suceava, unde populaţia se arată reticentă vizavi de administrarea serului, din cauză că acesta conţine pentru sezonul actual şi tulpina virală AH1N1, în jurul căreia anul trecut s-au învârtit numeroase teorii controversate.

Reprezentantul medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a declarat ieri că primele semnale cu privire la campania de imunizare, care a debutat în această săptămână, sunt negative, pacienţii fiind speriaţi de faptul că, pentru sezonul 2010-2011, responsabilii de la Bucureşti au pregătit un vaccin comun pentru gripa sezonieră şi cea pandemică, virusul AH1N1.

„Există o tendinţă de a refuza acest vaccin. Lumea a auzit că s-a introdus acea tulpină de virus porcin”, a spus medicul.

 

Medicii: „Vaccinul este sigur”

Irina Badrajan a ţinut să reamintească populaţiei că, anul trecut, scandalul care s-a declanşat pe marginea acestui subiect a vizat soluţia în care era dizolvat vaccinul şi nu virusul gripal porcin propriu-zis. „Acea tulpină AH1N1 a fost inclusă în toate vaccinurile de până acum, numai că a existat o anumită variaţie, cu acea suşă care s-a dezvoltat combinat şi a plecat din Mexic”, a explicat reprezentantul medicilor de familie suceveni.

Irina Badrajan a asigurat populaţia că serul pus la dispoziţie de stat, pentru vaccinarea populaţiei care face parte din categoriile de risc, cum ar fi bolnavii cronici, nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Ea a subliniat că vaccinul este sigur şi eficace şi reprezintă singura măsură specifică de protecţie individuală şi de sănătate publică. În cazul în care populaţia nu va accepta serul, numărul de îmbolnăviri va continua să crească, iar apariţia de forme severe, care pot duce chiar şi la decese, este inevitabilă, a mai spus medicul. Cele mai expuse sunt persoanele cu boli cronice sau cu predispoziţie la boli cardiovasculare, boli pulmonare sau de nutriţie.

 

Campania de anul trecut, un eşec

Din cauza informaţiilor contradictorii care au circulat prin toate mijloacele de informare, îndeosebi internet, în sezonul trecut, în judeţ au rămas neutilizate peste 15.600 de doze de Cantgrip, vaccinul contra gripei pandemice pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii. Serul nu a putut fi injectat din cauza reticenţei oamenilor la imunizare şi a expirat în depozite, pe 17 septembrie 2010. Deşi acţiunea de imunizare împotriva gripei pandemice din sezonul trecut s-a dovedit un fiasco, responsabilii din sănătatea suceveană şi-au exprimat speranţa că noua campanie de vaccinare, care a debutat în această săptămână, va avea mai mult succes.

Anul trecut, unul dintre subiectele care au stârnit discuţii în contradictoriu a fost prezenţa în vaccinul Cantgrip a substanţei numiteTiomersal, un conservant despre care s-a spus că ar fi letal, mai toxic decât mercurul însuşi. Şi asta, în ciuda faptului că medicii au fost fermi, arătând cănu există dovezi ştiinţifice privind problemele de siguranţă ale utilizării vaccinurilor ce conţin o anumită concentraţie de Tiomersal, iar beneficiile depăşesc orice risc teoretic de toxicitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii se tem să se vaccineze contra gripei cu serul oferit gratuit de stat.
 Vizualizări articol: 1007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii se tem să se vaccineze contra gripei cu serul oferit gratuit de stat5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei