Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2010 - Anul XV, nr. 230 (4521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Datornici peste noapte

Zeci de mii de suceveni, obligaţi să plătească impozite majorate cu până la 300%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eşti proprietarul unui garaj sau al unui chioşc? Deja ai de plătit cu 65% mai mult la impozit pentru a doua clădire. Dacă le ai pe ambele, deja, pentru una dintre ele ai de plătit cu 150% mai mult la impozit, iar dacă cumva, între timp ai mai cumpărat şi o locuinţă sau ai construit o casă, deja trebuie să plăteşti cu 300% mai mult la impozit.

 

Un singur cuvânt schimbat, zeci de mii de suceveni afectaţi

Sucevenii care au, pe lângă locuinţa iniţială, un garaj, un chioşc în Bazar sau pe stradă, iar din economiile făcute au mai cumpărat un apartament, deja au de plătit, în ordinea dobândirii lor, cu 65%, 150%, respectiv 300% mai mult la impozitele şi taxele locale.

Aşa se face că, la o garsonieră, care apare înregistrată ca a treia clădire deţinută pe lângă locuinţă, un sucevean va avea de plătit un impozit de aproximativ 240 de lei pe an, deşi până acum plătea doar 80 de lei pe an.

Această situaţie absurdă a apărut ca urmare a modificării legii 571/2003, a Codului Fiscal, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 59/2010, care, pe lângă majorarea impozitelor, modifică complet baza de impozitare, înlocuind cuvântul “locuinţă” cu “clădire”.

Astfel, dacă până la jumătatea anului, legea prevedea impozite mai mari cu 15% pentru prima locuinţă în afara celei de domiciliu, cu 50% pentru a doua locuinţă şi cu 75% pentru a treia locuinţă în afara celei de domiciliu, în ordonanţa de Guvern şi în normele de aplicare a acesteia, cuvântul locuinţă a fost eliminat, fiind înlocuit cu cel de clădire, care include orice construcţie, fie ea un chioşc de 3 mp, garaj, cabinet medical individual, casă de vacanţă, sau un alt apartament.

Practic, zeci de mii de suceveni sunt deja datori la primăriile pe raza cărora au construcţiile, cu diferenţe de impozit de 65 - 300%, fără ca ei să ştie că sunt vizaţi de modificările aduse legii.

 

10.000 de suceveni, datori cu impozite majorate între 65 şi 300%

Numai în municipiul Suceava sunt aproape 10.000 de persoane care trebuie deja să vină să plătească impozite majorate cu 65 - 300%, doar pentru că sunt proprietari de garaje, au chioşcuri în Bazar, în pieţe sau spaţii comerciale în diverse zone ale municipiului, pentru că au cabinete medicale individuale sau au în proprietate şi alte apartamente sau case, pe lângă locuinţa de domiciliu.

Conform noilor norme de aplicare a Codului Fiscal, ei au de plătit un impozit cu 65% mai mare pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% mai mult pentru a doua clădire şi cu 300% mai mult pentru a treia clădire şi următoarele, în afara celei de la adresa de domiciliu.

Astăzi expiră termenul până la care beneficiau de o reducere de 10% la achitarea integrală a diferenţelor de impozit apărute ca urmare a modificării legii. Cei care plătesc aceste diferenţe de impozit după data de 30 septembrie nu mai beneficiază de nici o bonificaţie, dar nici nu sunt penalizaţi, dacă plătesc până la 31 decembrie 2010. În schimb, după data limită, vor avea de plătit şi penalităţi, care le vor umfla şi mai mult obligaţiile fiscale.

Conform evidenţelor Primăriei Suceava, sunt aproape 3.800 de suceveni care mai au o locuinţă pe lângă cea de domiciliu. De asemeni, 617 suceveni au două locuinţe pe lângă cea de domiciliu, 174 de suceveni au trei locuinţe pe lângă cea de domiciliu şi 280 de persoane au patru locuinţe pe lângă cea de domiciliu.

Lor li se adaugă aproape 5.000 de proprietari de garaje, precum şi aproape 2.000 de proprietari de chioşcuri (în Bazar, Piaţa Mare, Piaţa Mică sau pe stradă) şi sute de medici care au cabinete individuale.

Majorările de impozit se aplică în ordinea dobândirii clădirilor, încât, miile de suceveni care au cel puţin o locuinţă pe lângă cea de domiciliu s-ar putea trezi că au de plătit impozite cu 300% mai mari pentru ea, dacă mai întâi au cumpărat sau au construit un garaj şi un chioşc. Sunt exceptate de la aceste majorări de preţ garajele construite în aceeaşi curte cu locuinţa de domiciliu şi locuinţele obţinute prin succesiune legală (moştenire).

Conform legii, contribuabilii au obligaţia să completeze şi să depună o declaraţie specială de impunere la compartimentele de specialitate ale autorităţii administrative locale pe raza cărora au domiciliul precum şi la cele pe raza cărora se află celelalte clădiri. Administraţiile locale sunt obligate să îşi comunice reciproc dacă un contribuabil cu domiciliul în Suceava mai are o casă de vacanţă în zona de munte, de exemplu la Vatra Dornei, sau chiar şi în alt judeţ, încât, teoretic, nu s-ar putea eschiva de la plata acestor impozite majorate.

 

Proprietarii de garaje şi de chioşcuri habar nu au că sunt deja datori

Majoritatea sucevenilor care intră sub incidenţa acestor modificări ale Codului Fiscal habar nu au că sunt deja datori cu diferenţa de impozit pe jumătate de an şi că dacă nu plătesc până la 31 decembrie, li se vor calcula şi penalităţi.

Proprietarilor de garaje nici prin gând nu le-a trecut că apar ca restanţieri la plata impozitelor, convinşi că legea se aplică doar pentru locuinţele deţinute în afara celei de domiciliu. La un garaj de 24 de metri pătraţi în zona A, anterior modificării legii, impozitul era de 28 de lei pe an, iar dacă este singura clădire deţinută în afara celei de domiciliu, impozitul creşte la 42 de lei.

Printre puţinii suceveni care au aflat de această modificare este preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, dr. Ioan Costea, care a convocat marţi seară o şedinţă de Colegiu pe această temă, pentru a-şi informa colegii de această problemă, care le afectează activitatea medicală şi veniturile.

“Aproape toţi dentiştii au pe lângă locuinţă şi un cabinet, pentru care deja trebuie să plătească impozite majorate. Sunt bani pe care trebuie să îi dăm în plus şi care nu ni se deduc”, a spus Ioan Costea, care e convins că toţi colegii săi sunt nemulţumiţi de obligaţiile fiscale care li se impun în plus.

Majorarea impozitelor, dar mai ales lărgirea bazei de impozitare, prin înlocuirea “locuinţelor” cu “clădiri” în legile adoptate de Guvern, vor declanşa o undă de şoc în toate administraţiile locale din ţară, care se vor confrunta cu nemulţumirea milioanelor de români afectaţi de aceste decizii care le bagă forţat mâna în buzunare şi îi uşurează de banii de care au atâta nevoie în aceste vremuri de criză.

 

Chioşcul din Bazar, echivalent cu o vilă, după noua lege

Nici bazariştii sau ceilalţi proprietari de chioşcuri şi spaţii comerciale nu ştiu că chichineaţa pe care o deţin e privită la fel ca şi o vilă de noua lege, încât, chiar dacă diferenţa de impozit pe chioşc e doar de 7-8 lei pe an, altfel stă situaţia dacă ulterior deţinerii lui au mai cumpărat un apartament, pentru că pe el deja au de plătit un impozit majorat cu 150%.

Faptul că acum şi chioşcurile din Bazar sunt considerate echivalente cu un apartament sau o vilă în ochii legii, ducând la impozitarea cu până la 300% a altor locuinţe dobândite ulterior, nu era cunoscut nici de reprezentantul bazariştilor în Consiliul Local Suceava, Corneliu Mândrilă.

“Nu am auzit de aşa ceva. Am să cer lămuriri în şedinţa de Consiliu Local de joi”, a declarat acesta, surprins.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mii de suceveni, obligaţi să plătească impozite majorate cu până la 300%.
 Vizualizări articol: 2258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Zeci de mii de suceveni, obligaţi să plătească impozite majorate cu până la 300%3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Saracie crunta! trimis de
(30 sep 2010, 12:39:56
Dupa cum am inteles eu se va impozita toate anexele unei gospodari ( bucataria de vara , sopron de lemne , grajd pentru animale , sopron pentru fan , depozit muraturi (beci) , afumatoare ) etc . Daca lucrurile stau asa atunci fiecare proprietar va avea de platit sume importante si nu stiu daca va avea de unde . Dar ma gandesc ca se vor impozita cladirile care sunt in afara curti in care locuieste un proprietar ,altfel ar fi un dezastru . Pe de alta parte sunt persoane care detin mai multe apartamente sau chiar vile si este normal sa fie impozitati mai mult fata de cei care detin numai o locuinta . Acum daca ne referim la cabinete medicale eu socot ca si acestea trebuie sa fie impozitate insa in limite normale . Tot odata trebuie recunoscu faptul ca situatia actuala a facut ca guvernanti sa caute or ce mijloc de a strange bani ,desi de multe ori poate nu este cel mai bun mijloc. Sper ca se vor da lamuriri mai clare in privinta acestui impozit pentru linistea noastra .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei