Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2010 - Anul XV, nr. 230 (4521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pe lângă lege

Dumitru Duduman, urmărit penal şi pentru evaziune fiscală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru Dumitru Duduman, fostul director general al SC MES SA Suceava, se anunţă vremuri tot mai tulburi. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au confirmat începerea urmăririi penale faţă de Duduman pentru infracţiunea de evaziune fiscală. Pentru aceeaşi faptă, alături de fostul director al SC MES SA, procurorii au început urmărirea penală şi împotriva Luciei Pavel, fost director economic al societăţii.

„În calitate de manageri la o societate comercială din Suceava au dispus reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă pentru perioada aprilie 2007 - februarie 2009 în sumă de 680.903 lei, respectiv nu au calculat, reţinut şi virat impozit pe dobânda în suma de 2.000 de lei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.

Din suma calculată drept prejudiciu, anchetatorii au reuşit să recupereze 2.000 de lei.

Contactat telefonic, Dumitru Duduman a declarat că nu i s-a adus la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală împotriva sa. „Toate operaţiunile pe care le-am derulat s-au făcut în ton cu legislaţia, cu aprobarea Consiliului de Administraţie. Cei de la Poliţie au fost la noi, le-am pus actele solicitate la dispoziţie, iar dacă suntem acuzaţi de ceva anume ne vom apăra cu documentele pe care le avem”, a precizat Dumitru Duduman.

 

Un alt dosar, cu un prejudiciu de 6,6 milioane de lei

Acesta este al doilea dosar în care procurorii au început urmărirea penală împotriva fostului director general al SC MES SA Suceava. Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, l-a pus sub acuzare pe Dumitru Duduman pentru un şir de întreg de infracţiuni, care s-au soldat cu prejudicierea bugetului de stat cu aproximativ 6,6 milioane de lei. În acest dosar, Duduman este cercetat pentru infracţiunile de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni. Alături de fostul director general al SC MES SA Suceava, procurorii l-au pus sub acuzare şi pe Cezar Ţugui, fost executor judecătoresc, pentru infracţiunile de evaziune fiscală, abuz în serviciu, fals intelectual şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni. De asemenea, mai sunt cercetaţi Andrei Duduman, fiul directorului SC MES SA Suceava, pentru spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, Liliana Vasilisa Daniliuc, jurista SC MES SA, pentru complicitate la evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, respectiv Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, sub acuzaţia de complicitate la spălare de bani.

 

Afacerea MES, o nebunie financiară

Faptele pentru care procurorii DNA Suceava s-au sesizat datează de la sfârşitul lui 2007, începutul lui 2008. Pe 7 noiembrie 2007, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a decis să instituie sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale societăţii conduse de Dumitru Duduman, deoarece MES Suceava nu a respectat un grafic de reeşalonare a datoriilor stabilit cu Direcţia Muncii. Facilităţile de care beneficia SC MES SA au fost anulate, iar inspectorii fiscali au calculat datorii, incluzând şi penalităţile aferente, de circa 6,6 milioane de lei (66 de miliarde de lei vechi). Pentru aceste debite, DGFP Suceava a încheiat actele privind sechestrul asigurator pe toată averea SC MES SA. De comun acord cu executorul Cezar Ţugui, directorul SC MES SA a încheiat un alt act de sechestru pe care l-a înregistrat la Cartea Funciară. Fără să ţină cont de prevederile legale, potrivit cărora executorul fiscal, respectiv DGFP Suceava, era singurul în măsură să se ocupe de acţiunile de executare silită, Ţugui şi Duduman şi-au continuat jongleriile financiare.

Pe 31 martie 2008, Biroul Executorului Judecătoresc Cezar Ţugui a organizat un simulacru de licitaţie pentru bunurile imobile la care singurii participanţi au fost SC Machines Wood&Metal (MWM) SRL Suceava, firmă deţinută de Dumitru Duduman, fiul acestuia Andrei Duduman şi un fost şofer al lui Dumitru Duduman. MWM a adjudecat totul la preţul de pornire, de 11,05 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi) fără TVA, asta deşi evaluarea comandată de DGFP Suceava pentru aceste bunuri imobile arăta că acestea puteau fi vândute cu 18 milioane de lei (180 de miliarde de lei vechi). Actul de adjudecare al licitaţiei din 31 martie 2008 a constituit titlu de proprietate pentru MWM, care s-a înscris la Cartea Funciară, iar executorul Cezar Ţugui a acceptat ca plata să se facă după 90 de zile. Practic, prin această vânzare fantomă, datoriile pe care SC MES SA Suceava le avea faţă de SC MWM SRL s-au stins. Nu şi în opinia executorului judecătoresc Cezar Ţugui şi a lui Dumitru Duduman. Aşa se face că Ţugui organizează noi licitaţii pentru înstrăinarea bunurilor mobile, chiar dacă Dumitru Duduman îl anunţase că DGFP Suceava avea instituit sechestru pe acestea. La licitaţiile organizate în zilele de 15 şi 27 mai 2008, tot ce mai rămăsese din averea SC MES SA Suceava, adică bunurile mobile, a fost vândut către SC MWM SRL şi SC Ady Logistics SRL, o altă societate controlată de Andrei Duduman. În aceste condiţii, licitaţia pe care DGFP Suceava trebuia s-o organizeze pe 5 iunie 2008 a fost anulată, deşi mai multe firme importante şi-au anunţat intenţia de a participa.

Licitaţiile au fost anulate în instanţă, iar întreaga DGFP Suceava a sesizat Parchetul, fiind demarate cercetări într-unul dintre cele mai ample cazuri de spălări de bani din judeţ, cercetări care sunt aproape de finalizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Duduman, urmărit penal şi pentru evaziune fiscală.
 Vizualizări articol: 1727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Dumitru Duduman, urmărit penal şi pentru evaziune fiscală4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LA PUSCARIE trimis de
(30 sep 2010, 13:43:08
La mititica sa-l vedem pe escrocul de Duduman!Sa putrezesti acolo marlane!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei