Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2010 - Anul XV, nr. 230 (4521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Cronica religioasă

Fragmente din moaştele Sf. Ciprian şi ale Sf. Mare Muceniţe Marina, aduse la biserica din curtea Spitalului Vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului Vechi - Suceava au fost aduse fragmente din moaştele Sf. Ciprian şi Sf. Mare Muceniţe Marina. O delegaţie din Atena, de la Mitropolia Neo Heraklionşi Philadelphia Atena, a adus, conform documentelor, pe 28 mai, fragmente din moaştele Sf. Ciprian (protector contra duşmanilor, farmecelor, răului) şi pe 2 septembrie, fragmente din moaştele Sfintei Mare Muceniţe Marina (vindecătoare de boli).

Aceste moaşte completează racla cu 72 de sfinte moaşte, care se află în biserica din curtea spitalului vechi din Suceava.

Vineri, 1 octombrie, în ajunul Zilei Sf. Ciprian (2 octombrie), între orele 18:00 – 21:00, în Biserica „Sf. Nicolae” se va oficia slujba de priveghere a Sfântului Ciprian. Sâmbătă, 2 octombrie, se va oficia Slujba Sfântului Ciprian. Tot sâmbătă, se cinsteşte şi Sfânta Iustina, ale cărei moaşte se află în biserica de la spital.

 

Dezleagă blestemele şi farmecele

Preotul Constantin Diaconaşu, de la Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului Vechi, ne-a spus că „rugăciunile către Sf. Ciprian ocrotesc şi vindecă. Creştinii care cer ajutorul Sf. Ciprian, şi care vin să se închine la racla care păstrează fragmente din moaştele Sfântului Ciprian, alături de alte 71 de moaşte de sfinţi, primesc ajutor. Rugăciunile sincere, din toată inima, către Sfântul Ciprian, vindecă boli trupeşti şi sufleteşti dar, mai ales, dezleagă blestemele şi farmecele. Rugăciunea Sfântului Ciprian este foarte puternică. În biserică, o să citim şi Acatistul Sf. Ciprian. Sfânta Mare Muceniţă Marina este chemată în ajutor mai ales în cazurile de eliberare din stăpânirea demonilor”.

 

Sfântul Ciprian, 2 octombrie

Sfântul Ciprian era din Antiohia Siriei în vremea împăratului Deciu (către 250), de bun neam şi bogat, filozof şi vrăjitor cumplit. Şi a fost câştigat la credinţa cea întru Hristos de către Iustina fecioara şi creştina, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat, fiind şi ea din Antiohia. Căci un bărbat oarecare elin, numit Aglaid, de dragostea frumuseţii ei rănindu-se şi neajungându-şi scopul a venit la Ciprian; iar acesta de trei ori trimiţând demonii către tânăra, n-a izbutit nimic.

Deci, după ce a cunoscut că meşteşugul său este neputincios, s-a botezat şi, arzând vrăjitoreştile sale cărţi, a crezut în Domnul. Apoi a fost făcut episcop şi pe mulţi povăţuindu-i la credinţa lui Hristos, a fost prins împreună cu Iustina de către stăpânitorul Damascului, şi strunjindu-li-se coastele au fost băgaţi în cazan de fier; şi fiind trimişi la Nicomidia li s-au tăiat capetele. Iar marele Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, nu pe altul, ci pe acesta îl numea iubit Fecioarei. Şi se săvârşeşte soborul lor la locul muceniciei, care se afla de acea parte, la locaşurile lui Solomon. (www.calendar-ortodox.ro)

 

 

Sf. Mare Muceniţă Marina

Această sfântă era din Antiohia Pisidiei, fiind fiica una născută a unui Edisie, popa idolesc. Şi după ce a murit mama ei, a dat-o tatăl său pe seama unei femei; făcându-se ea de 12 ani, se ruga să înveţe credinţa creştinilor, şi a învăţat-o de la creştinii ce erau din acel sat. Iar când a fost ca de 15 ani, a poftit să săvârşească lupta muceniciei. Dacă a aflat de aceasta, ighemonul Olimvirie a trimis de a prins-o şi a băgat-o în temniţă. Peste puţine zile, scoţând-o, a adus-o la judecata sa şi, văzând-o, s-a spăimântat cu totul de frumuseţile ei. Si, întrebând-o de unde este şi cum îi este numele, ea zise: "Marina mă cheamă, născută şi crescută în Pisidia; şi cred în numele Domnului meu". De aceea, nevrând ea a se lepăda de Hristos, a poruncit şi a fost bătută cu toiege fără milă, până s-a roşit pământul de sângele ei; apoi au băgat-o în temniţă. Şi s-a făcut cutremur mare, încât se cutremura temniţa, şi iată a ieşit dintr-o parte a temniţei un balaur şuierând tare, şi târându-se, părea că vărsa foc împrejurul sfintei. De aceea, speriindu-se ea foarte şi îngrozindu-se, ruga pe Dumnezeu. Atunci acel groaznic balaur s-a prefăcut arătându-se în chip de câine negru; iar sfânta, luându-l de păr şi găsind un ciocan, l-a bătut pe cap şi peste spinare până l-a slăbit. După aceasta, fiind adusă sfânta la a doua cercetare şi rămânând tare în credinţa lui Hristos, a fost supusă la multe chinuri pe care răbdându-le, ighemonul cu mânie i-a tăiat capul. (www.calendar-ortodox.ro)

 

 

Nădejdea în Maica Domnului

Părintele Constantin Diaconaşu ne-a reamintit că în biserică se află o raclă cu 72 de moaşte de Sfinţi, printre care: Sf. Ap. Andrei al românilor, din Sf. Ana, Sf. Arhidiacon Ştefan, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Trei Ierarhi, Sf. Haralambie, Sf. Pantelimon, Sf. Dimitrie, Sf. Gheorghe, Sf. Alexandru, şi recent aduse de la Atena, Sf. Ciprian şi Sfânta Marina. În biserică se află şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este de mare folos celor care cred în puterea Fecioarei Maria, ca mijlocitoare în faţa lui Dumnezeu şi a fiului ei, Iisus Hristos.

Biserica din curtea Spitalului Vechi are rolul de alinare a durerilor celor aflaţi în suferinţă, pe un pat de spital, dar nu numai.

Biserica are două hramuri, în ziua de „Sf. Nicolae” şi în ziua de „Izvorul Tămăduirii”. Nu este întâmplătoare această alegere, pentru că Maica Domnului este mijlocitoarea noastră, a tuturor spre Dumnezeu şi ea poate fi numită ca „izvor al tămăduirii” pentru noi cei păcătoşi. Cei care îşi pun nădejdea în Ea nu se poate să nu reuşească.

 

„Acoperământul Maicii Domnului”

Pentru că vineri este 1 octombrie – „Acoperământul Maicii Domnului”, în biserica în care slujeşte părintele Diaconaşu, vor avea loc slujbe dedicate acestei sărbători. Astăzi, la ora 18:00, va avea loc slujba de priveghere, iar mâine, începând cu ora 7:00, Sfânta Liturghie. Aceasta sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii "Maica Domnului" din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911).
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care aleargă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite, de încercări, de suferinţe.

 

Rugăciune

„Prea Curată Stăpână, pururea Fecioară, în vremea necazului nostru acoperă-ne pe noi cu acoperământul aripilor Tale, iar în vremea neputinţelor şi a bătrâneţilor noastre, fii mijlocitoare nouă, către Fiul tău şi Dumnezeul nostru. Să nu biruie răutăţile lumii anii vieţii noastre, iar sfârşitul să nu ne găsească cumva în afara acoperământului Tău cel sfinţit”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fragmente din moaştele Sf. Ciprian şi ale Sf. Mare Muceniţe Marina, aduse la biserica din curtea Spitalului Vechi.
 Vizualizări articol: 3076 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Fragmente din moaştele Sf. Ciprian şi ale Sf. Mare Muceniţe Marina, aduse la biserica din curtea Spitalului Vechi4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   MULTUMIRI trimis de
(30 sep 2010, 16:24:35
Multumim parintelui Diaconasu ca exista! Indemn pe toata lumea sa mearga la biserica din curtea spitalului vechi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei