Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2010 - Anul XV, nr. 230 (4521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Explicaţii

De ce sucevenii au apă rece la robinetele de apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

V-aţi săturat să daţi drumul la apă caldă şi să curgă apă rece minute în şir? Să staţi cel puţin un sfert de oră până când apa aşa-zis caldă să devină măcar călâie, să vă puteţi băga în cadă sau să faceţi rapid un duş? Să vă gândiţi îngroziţi că toată apa aia rece, care se pierde, o plătiţi drept apă caldă?

Pentru toţi cei care se regăsesc în rândurile de mai sus, ne-am deplasat zilele trecute să obţinem câteva răspunsuri de la directorul general al SC Termica SA Suceava, Constantin Plăcintă, care a acceptat să ne răspundă la întrebări.

 

„În contractele cu asociaţiile, temperatura la apă caldă este de 55 de grade”

Ţinând cont chiar şi de problemele şi limitările tehnice ale sistemului de termoficare din municipiul Suceava, cu conducte vechi şi peticite, şeful Termica consideră o anomalie să stai mai mult de 15 minute să se încălzească apa caldă şi e de părere că, în majoritatea cazurilor, e vorba de neglijenţa unora dintre subordonaţii săi, operatori la punctele termice, care trimit apa la consumatori la o temperatură mult mai mică decât ar trebui.

„În contractele cu asociaţiile, temperatura la apă caldă este de 55 de grade”, precizează Plăcintă, anunţând că va demara o serie de controale la punctele termice din oraş.

În municipiul Suceava, sunt în jur de 25.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare şi 46 de puncte termice mari.

Teoretic, susţine directorul SC Termica SA, probleme de acest gen nu ar trebui să existe la cele 16 puncte termice modernizate în ultimii ani, acolo unde există un circuit de recirculare a apei.

La restul celor 30 de puncte termice mari din oraş, problema ar fi tocmai lipsa acestui circuit de recirculare a apei, apă care, nefolosită, rămâne pe conductă şi se răceşte.

Problema cu apa rece curgând minute în şir pe robinetele de apă caldă poate fi explicată tehnic, susţine directorul, doar în anumite situaţii şi doar la primele ore ale dimineţii, explică Constantin Plăcintă.

Practic, dimineaţa, locatarii care deschid primii robinetele de apă caldă, „scurg” toată apa rece rămasă pe conductă peste noapte.

Totuşi, faptul că problema se repetă şi în timpul zilei, după-amiaza şi chiar seara, când consumul de apă este mult mai mare, este clar, în opinia directorului Plăcintă, „o greşeală a operatorului de la punctul termic”.

Paradoxal, pentru mulţi suceveni care aşteaptă acum pe ceas să se încălzească apa rece la robinetul de apă caldă, înainte de repararea şi înlocuirea multora dintre conductele vechi de termoficare era mai bine, iar apa caldă era... caldă, pentru că fisurile din conducte asigurau un aşa-zis sistem de recirculare naturală, în sensul că apa se scurgea în pământ, iar reţeaua era alimentată în continuare cu apă caldă de la punctul termic.

   

Cât plătim pe apa rece care curge la robinetul de apă caldă

Constantin Plăcintă explică faptul că apa rece, călâie, care curge la robinetul de apă caldă, până când aceasta se încălzeşte, nu este plătită la preţ de apă caldă, datorită gigacalorimetrelor montate la nivel de scări de bloc.

„Se face o medie între debitul apei şi temperatura ei. Mie, Termica, consumatorul îmi plăteşte numai cantitatea de căldură care e conţinută. Atunci când dumneavoastră aţi dat drumul la robinet şi aţi lăsat să curgă, dacă era rece, călâie, aţi plătit-o mai puţin decât apa caldă. E drept că apa aia nu vă trebuie, e o pierdere, dar asta e tot ce s-a putut face şi vă spun că sigur se plăteşte numai cantitatea de căldură efectiv intrată în bloc”, susţine directorul general al SC Termica SA.

Constantin Plăcintă consideră că restul punctelor termice vor fi modernizate în următorii cinci-şase ani, iar atunci problema apei reci care curge la robinetul de  apa caldă se va duce pe conductă.
 

 

Ce trebuie să faceţi dacă apa caldă e rece şi nu se mai încălzeşte

Directorul general al SC Termica SA a declarat, în urma discuţiei cu reporterii „Monitorului de Suceava”, că va demara o acţiune de control la punctele termice şi de verificare a modului în care îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu toţi operatorii din Suceava. 
Multe dintre punctele termice din oraş au fost automatizate, explică Plăcintă, iar un operator are acum în grijă patru-cinci astfel de puncte.

„El (n.r. - operatorul) trebuie să asigure punctul termic şi e posibil să fi omis din nu ştiu ce motiv, iar atunci a trimis apa nu foarte caldă. Bucla aia poate să mai sară de pe automat, mai rar, dar dacă omul a adormit, s-a dus pe undeva ori a tras o ţuică... Pe mine, ca director general, care trebuie să le asigur 20 de miliarde şi ceva pe lună salarii, mă ajutaţi ca entitate, dacă aceste lucruri se reclamă. Conform contractului colectiv de muncă, şi săpun pe mâini să se spele trebuie să le dau. Le dau materiale de reparaţii, le dau maşini de reparaţie, au staţii radio, au 16 puncte modernizate, deci tot ce le trebuie, n-ar avea motive. Cum eu trebuie să-mi fac job-ul, să şi-l facă şi el (n.r. - operatorul). Nu-mi convine să pierd consumatori. Reacţia este că se satură omul de CET şi pleacă la centrală termică”, a declarat Plăcintă.

El a precizat că sucevenii nemulţumiţi pot suna la dispecerat, la termoficare, la numărul 0230 520 924 sau la numărul de mobil 0735 530 590, iar dacă problema persistă, sunt rugaţi să se adreseze cu o plângere scrisă conducerii Termica.

 

Proprietarii a peste 700 de locuinţe s-au debranşat, în 2010, de la Termica 

De la an la an, proprietarii a sute de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare decid să se debranşeze de la Termica.

„În acest an am pierdut mult, vreo 700 şi ceva. Mie nu-mi convine, pierd consumatori. De-aţi şti cât stau de vorbă cu ei, cât efort se depune - de la a contracta cărbune, de la a-l descărca, măcina, arde, pe nişte instalaţii care au acuş 30 de ani şi tu (n.r. - operatorul de la centrală), care eşti la capătul unui lanţ întreg, îţi baţi joc de munca atâtor oameni”, a răbufnit directorul Plăcintă.

 

Directorul Termica se încălzeşte acasă cu centrală pe lemne

Constantin Plăcintă locuieşte la Tişăuţi şi, de aproape trei ani, a înlocuit centrala pe gaz cu cea pe lemne.

Întrebat ce ar face dacă ar locui la Suceava, la bloc, directorul general al Termica nu a ezitat: „Dacă aş locui în Suceava, aş sta la sistemul centralizat şi mi-aş monta un boiler de apă caldă, 200-300 de lei, pentru că poate stau la un punct termic nemodernizat şi vin noaptea şi vreau să mă spăl”.

  

Plăcintă: „Nu vă puneţi centrale termice!”

Directorul general al SC Termica SA îi sfătuieşte pe cei care au de gând să-şi pună centrale termice să nu o facă şi să rămână în continuare la sistemul centralizat de termoficare.

„Va creşte preţul la gaz şi automat costurile celor care au centrală. Mesajul meu este să aşteptaţi, mai suferiţi, mai sunaţi la Termica, mai dăm un om afară, că am dat destui pentru băutură, că dacă a luat unul un rachiu nu mai are el capul să mai dea apă... Modernizarea sistemului de termoficare se va finaliza în câţiva ani. Preţul la gaz aproape că se va dubla, sunt sigur, pe când noi încercăm să rezistăm. Eu vând acuma, în medie, la un apartament de 70 de metri pătraţi, cam 9,6 până la 9,8 gigacalorii pe an, până în 20 de milioane pe an, energie termică. Nu-i scump. E rentabil...”, e sfatul lui Constantin Plăcintă.

Acesta mai este de părere că, în timp, faptul că în multe blocuri sunt apartamente care racordate la sistemul centralizat, care cu centrale termice, va duce la deteriorarea imobilelor, din cauza diferenţelor de temperatură şi vor fi probleme în împărţirea energiei termice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce sucevenii au apă rece la robinetele de apă caldă.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
De ce sucevenii au apă rece la robinetele de apă caldă4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sigur trimis de
(30 sep 2010, 11:44:56
Dimineata pot sa las apa sa curga si 5 ore si tot nu curge calda.Abia daca atinge 15 de grade.Numai seara ma bucur de putina apa calda , nu fierbinte
2.   Bravo MONITORU! trimis de
(30 sep 2010, 11:46:24
Tin sa multumesc acestei redactii pentru faptul ca este aproape de suceveni si cel mai important le stie problemele! Este un articol bine venit mai ales ca eu personal acum stiu de ce cand ajung seara obosit de la servici nu am apa calda sa fac o baie. M-am saturat sa injur singur prin casa ca nu am apa calda , cate o data las 30-40 de min. deschis robinetul si tot nu se incalzeste apa si va spun ca se intampla des! Eh, de acum o sa stiu la ce numar sa sun ca sa nu mai injur singur, sper sa le vina mintea la cap acestor betivi care nu-si fac meseria. Si sper ca tot suceveanul care nu primeste apa calda sa sune si sa reclame sa scapam de incompetenta!
3.   ????????? trimis de
(30 sep 2010, 11:46:48
...daca se dubleaza pretul la gaz de ce se incearca construirea unei noi centrale pe gaz?????
4.   Felicitari pt articol! trimis de
(30 sep 2010, 12:09:05
Citesc si eu, in sfarsit, un articol bun! Nu stiu cine l-a scris, dar e bun!

Cat despre Nea Director Placinta ce sa zic ?! Zice el singur: ". . . până în 20 de milioane pe an, energie termică. Nu-i scump. E rentabil"
Pai e chiar foarte scump 20 mil pe an !! Pentru cei mai multi dintre noi 20 mil. inseamna 2 salarii intregi, la care se mai adauga apa rece, canal, energia electrica, gaz, gunoi, impozite etc.! Dupa parerea mea e foarte scump!

5.   Demisia !!! trimis de
(30 sep 2010, 13:13:48
" Mie, Termica, consumatorul îmi plăteşte numai cantitatea de căldură care e conţinută." - o p*** cand platesti apa calda platesti cat ai consumat pe apometru..faza cu gigacalorimetru e la caldura.
6.   Are dreptate EU trimis de
(30 sep 2010, 14:25:45
-Asa e , are dreptate EU_RADU !!! Daca dai drumul la apa si astepti sa se incalzeasca iti inregistreaza apometrul ca si cum ai consuma apa fierbinte, apoi o mai platesti o data la canalizare. Sa ne adunam cativa si sa-i reclamam la protectia consumatorului ca platim ceva de care nu beneficiem sau sa-i dam in judecata pentru furt din buzunarele noastre.
7.   Adevarat ! trimis de
(30 sep 2010, 15:50:23
Locuiesc pe Ana Ipatescu si dimineata, nu la prima ora ci pe la ora 9 , tot astept apa calda circa 10 minute. Daca nu am folosit apa calda in cursul zilei, la orice ora deschid robinetul de apa calda, tot rece curge multe minute, iar apometrul inregistreaza, inregistreaza ....... Noi toti, declaram la asociatie, cifrele inregistrate de apometru si platim consumul respectiv, nu cum spune , gresit, domnul director . Adevarat, nu ???
8.   Placinta trimis de
(30 sep 2010, 16:17:52
Domnule Placinta , scutiti-ne de comentariile dvs care sunt niste minciuni.Le dau dreptate tuturor celor care au scris. Ma aflu in situatia lor.....adica : astept ZECI de minute sa curga la robinet APA CALDA....noroc pe mine ca exista si GEYSER .
Anul urmator voi fi foarte incantata sa scap de toate neplacerile acestea pe care ni le oferiti , si sa trec la centrala pe gaz. Nu mai incercati sa descurajati lumea sa faca acest lucru....este praf in ochi.
Sa mai zic si de vecinii mei care fura de rup la apometre .Pe langa apa ce o consum , pe langa CANAL, mai platesc si cate vreo 20 de lei ,ceea ce FURA IDIO..I astia.
9.   ... trimis de
(30 sep 2010, 17:00:52
Cum se face, ca NICIODATA nu reusesc sa "NIMERESC" acea mult visata "apa calda", mai devreme de 15 minute de la deschiderea robinetului (acesta fiind un caz fericit). Apa fierbinte (peste 40 grade C) e destul de rara, uneori chiar inexistenta.
Zona METRO
10.   Ar trebui sa va spalati dar,stiu,e prea scumpa igi trimis de
(30 sep 2010, 17:13:22
Intr-adevar articolul e bun,atinge o problema serioasa cu care se confrunta multa lume.Si eu ma lupt cu aceasta problema asa ca voi avea ceva de spus.
Ceea ce spune "dom' derector" e fals.Tot ce inregistreaza apometrul de apa calda,chiar daca curge ulei de masline pe teava aia, este inregistrat ca apa calda si este platita la pret de apa calda.Povestea cu gigacalorimetrele ramane doar o poveste pt ametiti care cred tot ce citesc.Cred ca toti cei care au o problema cu apa rece platita la pret de apa calda ar trebui sa mearga la OPC (Oficiul pentru protectia consumatorului).In fond ,multa lume plateste pentru un serviciu care este taxat ca efectuat si in realitate primesc alt produs (inferior) la un pret mult mai mare.
Astept cu interes ziua in care primarul prelipcan lungu si colegul de partid,inaripatul efemer flutur,vor pune de-un CET al lor si vor "jongla" cu preturile cum vor dori.Ziua aceea nu este departe si atunci sa vedem.
11.   Si bune si rele trimis de
(30 sep 2010, 21:45:00
din fericire acum locuiesc in obcini, iar punctul termic de care apartin e modernizat. pot spune ca situatia s-a imbunatatit considerabil fata de anii trecuti, cand asteptam minute in sir apa calda la robinet, iar dimineata nici nu imi puneam problema sa fac un dus cu apa calda. de toamna trecuta insa, odata cu modernizarea asta (si cu sapaturile, noroiul si gropile din fata blocului) totul s-a schimbat. chiar daca vin noaptea la 4 de la o nunta si vreau sa fac un dus in maxim 1 minut - 2 am apa calda la robinet. asa ca sa speram ca vor termina o data modernizarile astea sa ne putem bucura cu totii de acest confort minim.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei