Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2010 - Anul XV, nr. 230 (4521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din luna mai

Medicii suceveni acordă tot mai puţine concedii medicale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Restricţiile impuse doctorilor în acordarea concediilor medicale, odată cu intrarea în vigoare, din 17 mai, a noilor norme, şi-au atins scopul, acela de a reduce cât mai mult posibil numărul persoanelor cărora li se eliberează astfel de documente. După modificările legislative din primăvară, prin care Ministerul Sănătăţii a înăsprit condiţiile de acordare a concediilor medicale, cu scopul de a scădea numărul celor care fraudează sistemul, medicii de familie, cei din ambulatoriul de specialitate şi din spitale au eliberat tot mai puţine documente de acest tip.

 

Numărul de concedii medicale eliberate în luna august, mai mic cu 26% faţă de aprilie

Din mai, numărul concediilor medicale acordate pacienţilor a scăzut în mod constant, arată evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, instituţie care controlează corectitudinea doctorilor în eliberarea acestor documente. În timp ce măsurile Ministerului Sănătăţii dau roade, doctorii din judeţ spun că se tem şi preferă să nu mai elibereze concedii medicale nici dacă este vorba de probleme reale de sănătate, care ar justifica eliberarea lor. Şi asta, deoarece sancţiunile pe care le riscă acum sunt foarte mari, chiar dacă eroarea este una minoră, legată de un simplu viciu de completare.

Potrivit unui raport dat publicităţii, ieri, de CAS Suceava, după modificările legislative din mai, numărul concediilor medicale eliberate de medicii de familie, cei din ambulatoriul de specialitate şi din spitale a scăzut constant în fiecare lună, respectiv de la 3.638 certificate în aprilie, 3.251 în mai, 2.911 în iunie, 2.763 în iulie, la 2.695 certificate în luna august a.c., înregistrându-se astfel o diminuare cu 26% a numărului de certificate medicale eliberate în luna august comparativ cu luna aprilie a.c.. 

 

Din mai până în august, 24 de medici au fost sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate

De asemenea, conform datelor transmise de Casa de Asigurări de Sănătate, s-a înregistrat o scădere a numărului de certificate medicale eliberate în ultimele luni comparativ cu perioada similară a anului trecut (de exemplu, în luna august 2009 au fost eliberate 4.349 de certificate medicale, în timp ce în luna august 2010 s-a înregistrat o diminuare de 38% faţă de perioada similară a anului trecut).

În perioada 18 mai – 31 august 2010, reprezentanţii CAS Suceava au efectuat controale la 110 doctori din judeţ, care au încheiate convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical. Cu ocazia verificărilor, au fost sancţionaţi 24 de medici, dintre care 16 cu avertisment şi opt cu amenzi, se mai arată în raportul Casei de Asigurări de Sănătate. 

De menţionat că amenzile contravenţionale au fost în valoare de 5.000 de lei fiecare şi au fost aplicate pentru „eliberarea de certificate de concediu medical fără respectarea prevederilor legale în vigoare”.

 

„S-au dat sancţiuni pentru erori care nu erau de fond, ci de completare, cum ar fi notarea greşită a unui cod”

Ieri, dr. Irina Badrajan a explicat că cel puţin medicii de familie, pe care îi reprezintă, se tem de sancţiunile mari pe care le riscă şi sunt reţinuţi atunci când vine vorba de eliberarea certificatelor de concediu medical, chiar şi în condiţiile în care acordarea acestor documente se justifică. „Au început să se teamă. Primesc telefoane de la colegii din teritoriu, care îmi spun că omul e într-adevăr bolnav şi ar trebui să-i dea concediu medical dar le este frică să facă acest lucru. Şi asta, pentru că s-au dat sancţiuni pentru erori care nu erau de fond, ci de completare, cum ar fi notarea greşită a unui cod, lipsa adeverinţei sau a declaraţiei pe proprie răspundere pe care trebuie să o dea pacientul. Aş înţelege să se pedepsească eliberarea abuzivă, adică dacă se constată că omul nu era bolnav, însă acestea sunt lucruri rezolvabile. Chestiunea a băgat aşa o spaimă în doctori, că nu mai vor să dea concedii nici dacă se justifică. Eu le-am spus că suntem medici şi vrem binele pacientului, însă s-a trecut în partea cealaltă, se fac abuzuri în sens invers”, a spus Irina Badrajan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii suceveni acordă tot mai puţine concedii medicale.
 Vizualizări articol: 1164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Medicii suceveni acordă tot mai puţine concedii medicale3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei