Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 sep 2010 - Anul XV, nr. 225 (4516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Diferenţe enorme între comune în atragerea de fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Banii europeni acordaţi pentru dezvoltarea agriculturii sunt absorbiţi foarte diferit la nivelul judeţului, o statistică referitoare la cea mai accesată măsură din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală arătând că în unele comune există zeci de proiecte aprobate, iar în altele doar un proiect sau chiar nici unul.

Măsura 141 din cadrul PNDR prevede acordarea unui ajutor nerambursabil din partea UE de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani de zile, în contul fermelor de semisubzistenţă. Aceşti bani pot fi obţinuţi destul de uşor de un gospodar care cultivă o suprafaţă importantă de teren şi mai are şi câteva animale, dovadă faptul că în cele două sesiuni de proiecte organizate până acum (unul la începutul lui 2009 şi altul la debutul lui 2010) s-au adunat 620 de beneficiari din judeţul Suceava. Aceştia au proiecte aprobate şi au primit deja şi prima tranşă de bani.

 

Unii primari s-au implicat mult, alţii deloc   

Conform unei situaţii întocmite de Camera Agricolă Judeţeană, instituţia care oferă consultanţă pentru accesarea acestei măsuri, cele mai multe proiecte aprobate sunt în comuna Stulpicani, 60, după care urmează Fântânele, cu 44 proiecte aprobate, Horodniceni-29 şi Udeşti-23. La polul opus găsim foarte multe comune cu un singur beneficiar. Este vorba de Voitinel, Stroieşti, Moldova Suliţa, Bilca, Capu Câmpului, Frătăuţii Vechi, Frumosu şi Mitocu Dragomirnei, în timp ce în comuna Burla nu există nici măcar un singur proiect aprobat.

Conducerea Camerei Agricole spune că şi în localităţile cu foarte puţine proiecte există potenţial pentru ca măcar zece-douăzeci de agricultori să poată primi acest spijin financiar, însă slaba informare a agricultorilor şi lipsa susţinerii au privat micii fermieri de un sprijin financiar important.

„Noi am organizat şedinţe cu şefii administraţiilor publice locale, i-am rugat să comunice potenţialilor beneficiari despre acest program şi să pregătească oameni în primării, care să le ofere acestora tot spijinul de care au nevoie, inclusiv în întocmirea proiectelor. Unii au înţeles şi s-au implicat la maximum, alţii însă din păcate nu au făcut nimic”, ne-a declarat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene.

 

4,5 milioane de euro, în următorii cinci ani, în Stulpicani

El a spus că din estimările specialiştilor instituţiei rezultă că în judeţ pot fi cel puţin 2.000 de beneficiari ai măsurii 141.

„Gândiţi-vă că într-o comună precum Stulpicani, pentru cele 60 de proiecte, vor intra, în cinci ani, 4,5 milioane de euro. Nu este o sumă deloc de neglijat. Conducea primăriei a acordat tot spijinul oamenilor interesaţi şi pentru asta merită felicitată şi trebuie luată ca exemplu”, a mai precizat Viorel Marinache.  

 

O nouă sesiune de proiecte, de la mijlocul lui octombrie

Directorul Camerei Agricole a mai anunţat că de la mijlocul lunii viitoare şi până pe 30 noiembrie se va desfăşura a treia sesiune de proiecte pentru micii fermieri care vor să primească sprijinul financiar de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani, de la UE. La nivel naţional, pentru acest program este alocată suma de 150 de milioane de euro, dublă faţă de celelalte sesiuni, astfel că se aşteaptă un număr mare de beneficiari din judeţ.

Pentru a avea proiecte eligibile pentru măsura 141, beneficiarii trebuie să aibă o fermă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică (UDE). De exemplu, pentru o vacă cu lapte se acordă 0,26 UDE-uri, pentru cultivarea unui hectar de cartofi 1,74 UDE-uri, în timp ce pentru un porc se acordă 0,26 UDE-uri.

Aşadar, cine cultivă, de exemplu, două hectare de cartof poate depune un proiect eligibil pentru această măsură, în timp ce un crescător de bovine are nevoie de o fermă de minimum opt vaci.

Cei mai mulţi dintre cei 620 de beneficiari existenţi deja în judeţ au devenit eligibili prin ferme mixte, cultivând suprafeţe de teren şi crescând şi câteva animale,

Toate persoanele interesate de accesarea acestor bani pot solicita informaţii şi consultanţă de la Camera Agricolă Judeţeană, cu sediul în aceeaşi clădire în care se află şi Direcţia Agricolă Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diferenţe enorme între comune în atragerea de fonduri europene.
 Vizualizări articol: 1839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Diferenţe enorme între comune în atragerea de fonduri europene4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei