Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 aug 2010 - Anul XV, nr. 204 (4495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din septembrie

Spitalul de Urgenţă oferă locuinţă medicilor de urgentişti care vin să profeseze la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii cu specializare în medicina de urgenţă sau rezidenţi în ani terminali care vin să profeseze la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava vor primi şi locuinţă în apropierea spitalului, cu chirie foarte mică, de tipul celei sociale. În acest fel, conducerea spitalului speră să atragă medicii din această specialitate la Suceava, deoarece cei care sunt acum în spital nu mai fac faţă avalanşei de pacienţi care vin zilnic.

Managerul Vasile Rîmbu a declarat, ieri, că la jumătatea lunii septembrie vor veni la Suceava ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi secretarul de stat Raed Arafat pentru a găsi soluţii la această problemă gravă a spitalului.

„Am făcut nenumărate intervenţii la DSP şi la CAS, să rezolve problema asistenţei medicale primare. Cu centre de permanenţă în fiecare cartier din oraş, cu medici de familie, să se facă un triaj, mai ales în weekend, şi să se dirijeze la spital doar urgenţele adevărate. Personalul din Unitatea de Primire a Urgenţelor este sufocat, pur şi simplu sunt toţi epuizaţi. Noi încercăm să le dăm tot sprijinul, dar sunt prea puţini faţă de numărul mare de prezentări. Medicul de urgenţă este cel mai bine pregătit, este deasupra specialistului şi lucrează la foc automat, dar nu în ritmul ăsta”, a spus Rîmbu.

Problema urgenţelor de noapte şi de weekend este acută şi la pediatrie. Din cauza lipsei de fonduri, în cele două secţii de pediatrie a rămas o singură linie de gardă. Astfel, între orele 20.00-8.00 şi în weekend un singur medic asigură asistenţa medicală atât copiilor internaţi, cât şi celor care vin la urgenţă. Medicul pediatru Cecilia Petre a arătat că, pe cele două niveluri ale spitalului ocupate de Pediatrie, 70-75 de paturi din 90 sunt în permanenţă ocupate. În fiecare noapte, sunt cel puţin 30 de solicitări în Urgenţă, iar în weekend aproximativ 100.

„Cel mai mult ne temem de cazurile de malpraxis. Într-o noapte, pe la 1.30, aveam un caz grav în Urgenţă, iar pe secţie o mamă avea nevoie urgentă de medic pentru copilul ei, de asemenea un caz grav. Cum procedezi?”, se întreabă medicul.

 

Urgenţele pentru copii vor fi asigurate noaptea şi în weekend în UPU, la fel ca pentru adulţi

În cazul pediatriei situaţia este foarte delicată, în special noaptea şi în weekend. Pe de o parte, părinţii copiilor, mai ales ai bebeluşilor, intră foarte uşor în panică dacă se întâmplă ceva celui mic, iar pe de altă parte manifestările de boală ale copiilor sunt mult mai dramatice şi cu evoluţie mai rapidă. Exact în aceste perioade, însă, medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate nu sunt abordabili, astfel că simple consultaţii, pentru bubiţe, tuse sau roşu în gât sunt acordate de medicii din spital, chiar dacă asta nu este treaba lor.

„Suntem şase pediatri, dar gărzile de weekend sunt infernale: 24 de ore, un singur om la 70-75 de copii internaţi, plus cei care vin în Urgenţă. Şi după o astfel de gardă luni rămâi în continuare la serviciu”, a spus dr. Petre.

Informat asupra situaţiei, managerul Vasile Rîmbu a decis să soluţioneze provizoriu situaţia prin instituirea unei linii de gardă pediatrie în UPU.

„De luni până vineri, de dimineaţă până seara la ora 20.00 sunt doi medici care asigură urgenţele pediatrice în UPU. Vom extinde sistemul şi pe noapte şi în weekend, cu medici din spital şi din afara spitalului. Până ne vor veni urgentişti suplimentar - dacă vor veni - e singurul lucru pe care îl putem face”, a spus Rîmbu.

 

Din cauza numărului mare de pacienţi, timpul de aşteptare în UPU poate ajunge la patru ore

Deocamdată, medicii din UPU fac cu greu faţă numărului din ce în ce mai mare de pacienţi, obligaţi de sistem să acorde consultaţii uzuale, în loc să rezolve urgenţele reale.

La medicii de familie şi la specialişti, cu număr de consultaţii limitat, programările ajung până în octombrie şi chiar noiembrie, aşa că sucevenii cu probleme de sănătate şi fără bani de cabinete particulare vin în singurul loc unde numărul de pacienţi consultaţi pe zi nu este restricţionat: UPU.

Ieri dimineaţă, în patru ore fuseseră 95 de pacienţi, printre care un accident rutier cu patru victime, câteva agresiuni şi afecţiuni cronice agravate. Aşa se ajunge ca un pensionar cu hipertensiune şi cardiopatie ischiemică, programat în ambulatoriu la medicul specialist peste două luni, să aştepte două-trei ore până când unul dintre cei doi medici de la UPU să îl poată consulta şi să-i dea un medicament care să-i alunge durerea.

În intervalul 28-29 august, la UPU au venit 159 de pacienţi, dintre care 24 au necesitat internare. 34 dintre ei au venit cu ambulanţa, 125 cu mijloace proprii. Pe 29-30 august au fost 166 de prezentări, dintre care 55 pacienţi aduşi cu ambulanţa, iar pe 27-28 august, 206 prezentări, dintre care 61 internări. Prin urmare, doar în weekend, peste 500 de pacienţi au fost văzuţi de medicii din Urgenţă. Circa o sută au fost copii până în 17 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgenţă oferă locuinţă medicilor de urgentişti care vin să profeseze la Suceava.
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Spitalul de Urgenţă oferă locuinţă medicilor de urgentişti care vin să profeseze la Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei