Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 aug 2010 - Anul XV, nr. 200 (4491)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Precizări

Declaraţiile pentru veniturile independente pot fi depuse şi zilele următoare fără a se aplica sancţiuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Declaraţiile pentru veniturile independente, altele decât cele din salarii, vor putea fi depuse la sediile Casei Judeţene de Pensii şi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava şi zilele următoare fără a se aplica sancţiuni. Afirmaţia aparţine directorilor celor două instituţii, Camelia Chitul, respectiv Aurelia Focşa, care au precizat că în condiţiile în care prevederile legale cu privire la depunerea acestor declaraţii sunt noi, iar termenul limită era până la data de 25 august, se va accepta depunerea fără penalităţi şi în zilele următoare.

De precizat că potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar fiscale, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care obţin venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, trebuie să plătească individual contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj, la cel al asigurărilor sociale de sănătate şi la bugetul pentru asigurările sociale. Pentru aceasta, persoanele care obţin venituri de natură profesională, altele decât salariile, trebuie să depună câte o declaraţie, o singură dată, la AJOFM Suceava, Casa de Pensii şi Casa de Asigurări de Sănătate, urmând să depună alte declaraţii doar în situaţia în care veniturile se modifică de la o lună la alta şi sunt sub cuantumul de sub cinci salarii medii brute.

 

Peste 200 de persoane s-au prezentat la AJOFM pentru a depune noile declaraţii

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Aurelia Focşa, a spus că până la expirarea termenului limită, respectiv 25 august, la sediul acestei instituţii din municipiul Suceava s-au prezentat 213 persoane care au depus declaraţii pentru veniturile de natură profesională. Focşa a spus că programul de lucru al AJOFM Suceava este zilnic, între orele 830 - 1630, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, în funcţie de numărul celor care se vor prezenta pentru depunerea declaraţiilor. Ea a mai precizat că formularul declaraţiei poate fi    accesat pe site-ul AJOFM, www.suceava.anofm.ro, sau poate fi găsit la sediul agenţiei. Directorul AJOFM Suceava a explicat că după completarea de către persoanele fizice a datelor personale, acestea vor trebui să precizeze venitul net realizat, astfel încât să poată fi stabilită baza de calcul a contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile în care cota contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit prevederilor legale, este de 0,5%. Baza de calcul a contribuţiei se determină prin însumarea veniturilor nete realizate, dar nu mai mult decât echivalentul a de 5 ori valoarea salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor pentru şomaj, care pentru anul 2010 a fost 1.836 de lei.

Contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată în baza declaraţiei avute în vedere, se achită în contul 28.2104.04.09, cod IBAN RO83TREZ59128210409XXXXX, deschis la Trezorerie pe seama Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 

Doar 86 de persoane au depus la sediul Casei de Pensii declaraţiile cu veniturile de natură profesională

La Casa Judeţeană de Pensii Suceava doar 86 de suceveni s-au prezentat pentru a depune declaraţii, iar alte 30 s-au prezentat pentru a declara că nu au realizat venituri pe luna iulie care intră sub incidenţa ordonanţei menţionate. Directorul acestei instituţii, Camelia Chitul, a spus că în cazul în care numărul persoanelor care depun declaraţii ca persoane fizice autorizate sau pentru drepturile de autor va fi mai mare în zilele următoare, numărul funcţionarilor care preiau aceste documente va fi suplimentat. Chitul a declarat că şi la Casa de Pensii declaraţiile pentru asigurările sociale vor putea fi depuse până la sfârşitul acestei săptămâni fără a se aplica amenzi sau penalităţi. Formularele pentru depunerea acestor documente se găsesc pe site-ul Casei Naţionale de Pensii, sau la sediul instituţiei din Suceava. Plata contribuţiilor se poate face atât la sediul instituţiei, cât şi în contul deschis la Trezorerie. 

În cursul zilei de ieri, la Casa de Pensii Suceava s-a deschis un ghişeu special (deservit de două persoane) pentru preluarea declaraţiilor de asigurare conform Ordonanţei 58/2010, astfel încât s-a evitat aglomerarea întâlnită la instituţii similare din ţară.

 

Doar contribuţiile la fondul de şomaj şi la cel al asigurărilor sociale vor fi plătite lunar

Potrivit noilor prevederi legale, doar contribuţiile la fondul de şomaj şi cel al asigurărilor sociale vor fi plătite lunar de către cei care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale. Astfel, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a precizat că modalitatea de declarare şi plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile de natură profesională este reglementată prin Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii. Ea a precizat că persoanele fizice autorizate vor plăti aceste contribuţii trimestrial, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru. Celelalte persoane care obţin venituri de natură profesională, inclusiv drepturile de autor, vor plăti anual, până la data de 25 ianuarie a anului următor celui pentru care se face plata.

De precizat că în momentul de faţă persoanele care depun declaraţiile privind veniturile de natură profesională trebuie să declare veniturile obţinute în cursul lunii iulie. Potrivit prevederilor legale, contribuţiile sunt următoarele: 10,5% la pensii, 0,5% şomaj şi 5,5% la sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Declaraţiile pentru veniturile independente pot fi depuse şi zilele următoare fără a se aplica sancţiuni.
 Vizualizări articol: 1248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Declaraţiile pentru veniturile independente pot fi depuse şi zilele următoare fără a se aplica sancţiuni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei