Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 aug 2010 - Anul XV, nr. 197 (4488)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri

Lemnul din pădurile Sucevei, la mare cerere în construcţii şi la export

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Afacerile cu lemn din judeţul Suceava au cunoscut o revigorare uimitoare pe timp de criză, după cum o demonstrează ultima licitaţie de masă lemnoasă pe picior, organizată de Direcţia Silvică Suceava.

În primul rând, numărul comercianţilor înscrişi la licitaţie a fost surprinzător de mare – 240, în condiţiile în care aceasta a fost doar o licitaţie intermediară. Comparativ, la marea licitaţie de toamnă, în care au fost scoase la vânzare cele mai mari cantităţi de lemn care puteau fi recoltate în 2010, au fost prezenţi 270 de agenţi economici.

De asemeni, chiar dacă masa lemnoasă licitată este pe picior, adică lemnul din pădure, care trebuie tăiat, curăţat şi apoi scos la drumul auto, cererea a fost atât de mare încât preţurile medii de achiziţie s-au dublat faţă de cele de pornire.

“S-a vândut mult şi la preţuri mari. Din cei 133.145 de metri cubi de masă lemnoasă pe picior scoasă la licitaţie, au fost cumpăraţi 125.555 de metri cubi de masă lemnoasă, adică 95% din cantitatea pusă la vânzare. Dacă media preţului de pornire al lemnului scos la licitaţie era de 60,3 lei pe metrul cub, preţul mediu de achiziţie a ajuns la 117,6 lei pe metrul cub, adică aproape că s-a dublat. E un rezultat neaşteptat de bun, pentru că, până acum, diferenţa dintre preţul de pornire şi cel de achiziţie era cam de 40 – 50%”, a declarat directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Marius Răguşitu, care a fost şi preşedinte al comisiei de licitaţie.

Participanţii la licitaţie au cumpărat tot ce a însemnat lemn de răşinoase scos la vânzare, singurele parcele cu pădure exploatabilă rămase neadjudecate fiind cele cu lemn de fag.

Acest lucru se datorează faptului că pe piaţă este o cerere tot mai mare de lemn în construcţii, lemnul de răşinoase extras din pădurile Sucevei fiind foarte căutat la export, printre cei mai mari cumpărători fiind ţările arabe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lemnul din pădurile Sucevei, la mare cerere în construcţii şi la export.
 Vizualizări articol: 1411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Lemnul din pădurile Sucevei, la mare cerere în construcţii şi la export1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Triumfalism ieftin trimis de
(23 aug 2010, 14:24:36
Ma-s fi bucurat sa aflu, ca mobila si nu cheresteaua bruta are mare cutare la export.Asta ar aduce intradevar plus valoare, ar crea mult mai multe locuri de munca directe si indirecte.La Dornesti s-a construit acea imensa fabrica, care nu este altceva decat un gater super automatizat si care in scurt timp va inghiti si restul de padure care a mai ramas in jud.Suceava.Putina lume stie, ca tot la Dornesti,se va da in folosinta in scurt timp(cu "binecuvantarea" lui Flutur si Boc)o fabrica extrem de poluanta, care va produce cleiuri pe baza de form-aldeihide.Bine inteles austriecii au dat asigurari ca, procesul tehnologic este ecologic si ca populatia nu va avea de suferit.Daca este asa , de ce nici o tara cu pretentii de civilizatie,nu permite fabricarea acestui tip de clei pe teritoriul lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei