Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 aug 2010 - Anul XV, nr. 182 (4473)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Decizie finală

„Ion Petrişor”, organizatorul „Miss Piranda”, „Copilu” şi „Cuşu” rămân în arest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Greii grupării de traficanţi de ţigări de contrabandă au fost aduşi ieri, în cătuşe, la Palatul de Justiţie din Suceava. Paul Iova, alias „Ion Petrişor”, organizatorul concursului „Miss Piranda”, fiul acestuia, Fănel Iova, ambii din Bucureşti, precum şi George Tărâţă, zis „Cuşu”, din Vicovu de Jos, respectiv Constantin Nistor, zis „Copilu”, din Vicovu de Sus, au încercat să-i convingă pe judecătorii Curţii de Apel Suceava că pot fi cercetaţi în continuare în stare de libertate.

Boxa acuzaţilor a fost neîncăpătoare, şi asta pentru că în afara celor patru, poliţiştii de la arestul IPJ Suceava şi mascaţii au adus alte cinci persoane arestate sâmbătă dimineaţă în megadosarul de constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări aduse ilegal din Ucraina şi Moldova. Este vorba de Adrian Arcadie Isopescu şi Ioan Sorin Parasca, ambii din Vicovu de Sus, ex-soţii Mihaela Butnăraşu şi Ghiocel Liviu Zabavschi, ambii din Suceava, respectiv Titi Vasile Ieremciuc, din Bălcăuţi, toţi acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu 1.100.000 de euro prin vânzarea ilegală a 500.000 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina şi Moldova şi distribuite apoi pe piaţa neagră din România.

Avocaţii angajaţi de cei nouă au încercat să găsească toate portiţele posibile pentru a-şi scoate clienţii din spatele gratiilor, procesul întinzându-se pe aproape patru ore. Pledoariile şi argumentele avocaţilor nu i-au convins pe magistraţi că trebuie înlocuită măsura arestării preventive decât într-un singur caz, al Mihaelei Butnăraşu, celelalte persoane fiind menţinute în arest.

 

Paul Iova, zis„Ion Petrişor”, se teme să nu-i fie împuşcată soţia

Cu o sală plină cu rude şi cunoştinţe, arestaţii au părut destul de relaxaţi şi, cu puţine excepţii, au dorit să dea declaraţii în faţa completului de judecată. Paul Iova, zis „Ion Petrişor”, a avut o astfel de tentativă, numai că a cerut ca în sală să rămână doar ceilalţi arestaţi, familia sa şi avocaţii, pentru ca ceea ce va spune să nu-i afecteze familia.

„Nu vreau să-mi bată familia când pleacă acasă cu trenul. Mi-e frică să nu o împuşte sau s-o omoare pe soţia mea”, a declarat organizatorul „Miss Piranda”. Acesta a adăugat că îi este ruşine de familia sa şi de ceea ce a făcut, şi de aceea a dorit ca presa să plece din sală. Preşedinta completului de judecată l-a întrebat dacă îi este frică de ziarişti şi apoi l-a informat pe Paul Iova că nu există nici un text de lege prin care să declare şedinţa nepublică. În aceste condiţii, „Ion Petrişor” a anunţat că renunţă să mai dea vreo declaraţie.

În schimb, avocatul pe care bucureşteanul şi l-a ales, Vasile Tudor, le-a cerut magistraţilor să-l pună în libertate pe Paul Iova, considerând că acesta nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică.

„Dacă după data de 14 aprilie 2010, când este consemnat primul act material împotriva sa, procurorii nu au considerat că este un pericol public, de ce ar fi acum? Sunt nedumerit de această tehnică de anchetă, prin care o persoană care comite o infracţiune este lăsată în libertate şi nu se încearcă stoparea activităţii infracţionale de la bun început”, a opinat avocatul Vasile Tudor. Acesta a mai adus în discuţie şi criza actuală, şi a menţionat că de vreme ce statul român face economii prin reduceri salariale ar fi normal ca şi persoanele care nu au comis fapte grave, gen crime sau violuri, să fie cercetate şi judecate în libertate.

„De ce trebuie cheltuiţi o groază de bani pentru o persoană care nu a făcut altceva decât să cumpere şi să revândă ţigări. În plus, din punctul meu de vedere, tot dosarul se bazează pe interceptări telefonice ilegale, deoarece acestea s-au efectuat înainte de a fi începută urmărirea penală”, a mai spus Vasile Tudor.

 

Fiul lui „Ion Petrişor”, lăsat de izbelişte de avocat

Dacă Paul Iova a avut avocat ales, fiul său a fost lăsat de izbelişte de apărătorul ales. Pentru Fănel Iova s-a găsit o soluţie de compromis, avocatul Vasile Tudor fiind angajat ad-hoc. Vasile Tudor a menţinut apărarea formulată în favoarea lui „Ion Petrişor”, adăugând că se vorbeşte despre infracţiunea de complicitate la contrabandă, dar fără a exista autorul infracţiunii de contrabandă.

Fănel Iova a spus şi el câteva cuvinte înainte ca dosarul să rămână în pronunţare. „Vă rog să mă puneţi în libertate pentru că e pentru prima şi ultima dată când fac aşa ceva. Am acasă şi un copil minor în îngrijire şi vreau să plec acasă”, a spus fiul organizatorului concursului „Miss Piranda”.

 

„Copilu” ar fi cumpărat ţigări de la doi arestaţi

Chemat la bară, Constantin Nistor, zis „Copilu”, a fost reprezentant de avocatul Laurian Ostaficiuc. Acesta a menţionat că încadrarea juridică a faptei nu s-a făcut în mod corect şi clientul său nu a preconstituit nici un grup organizat pentru comiterea de infracţiuni. Ostaficiuc a arătat că o bună parte din acuzaţii sunt hilare.

„Se spune că în perioada februarie - mai 2010 a preluat ţigări de la Dănuţ Ursulean, zis <Blondu> şi de la Florin Lucain Ilaş, zis <Preaînaltul>, ori în luna mai cei doi erau în arestul Poliţiei Suceava. Cum ar fi putut cei doi să iasă din arest şi să-i vândă ţigări lui Nistor?”, s-a întrebat Laurian Ostaficiuc.

Avocatul lui „Copilu” a mai invocat şi faptul că telefoanele de pe care ar fi vorbit clientul său şi care au fost înregistrate de DIICOT Suceava nu-i aparţin, iar cartelele sim nu s-au găsit la domiciliul acestuia cu ocazia percheziţiilor. „Copilu” a refuzat să facă vreo declaraţie în faţa instanţei, mărginindu-se să-şi însuşească apărarea avocatului.

 

„Cuşu” şi „Copilu”, săraci lipiţi

Apărător şi al lui George Tărâţă, zis „Cuşu”, Laurian Ostaficiuc a explicat că anchetatorii nu au adus nici o dovadă a implicării în traficul cu ţigări.

„Nu există nici o fotografie cu <Cuşu> şi <Copilu> predând ţigări sau vreun colet care să ducă la această idee şi nici vreo fotografie cu cei doi primind bani. Amândoi au situaţii modeste, locuiesc în casele părinţilor şi circulă cu maşini din secolul trecut, înmatriculate în străinătate. Deci, apare întrebarea firească unde sunt banii mulţi câştigaţi de aceştia”, a spus Ostaficiuc. Acesta a mai menţionat că nu este specificată provenienţa ţigărilor de contrabandă, ci doar faptul că ar fi din ţările extracomunitare.

„Asta mă face să cred că nimeni dintre anchetatori nu a văzut acele ţigări”, a concluzionat Laurian Ostaficiuc.

În ultimul cuvânt, „Cuşu” a cerut să fie pus în libertate, considerând că nu reprezintă un pericol public. „Primele interceptări sunt din luna aprilie, iar despre mine se spune că am organizat grupul din luna februarie, şi nu ştiu cum s-a ajuns la această concluzie. Nu am nici un martor pe care l-aş putea influenţa, aşa că ce s-ar putea întâmpla dacă aş fi judecat în stare de libertate?”, i-a întrebat „Cuşu” pe judecători.

 

Ex-soţii Zabavschi, acelaşi avocat

Ex-soţii Ghiocel Liviu Zabavschi şi Mihaela Butnăraşu au avut acelaşi avocat, în persoana lui Flavius Maxim. Acesta a menţionat că încheierile de şedinţă prin care clienţii săi au fost arestaţi sunt identice, cu singura diferenţă la nume, motiv pentru care a cerut casarea şi trimiterea dosarelor spre rejudecare la Tribunalul Suceava.

„Nu se ştie nici care este poziţia celor doi clienţi ai mei în cadrul acestui aşa-zis grup infracţional organizat, care mai degrabă e dezorganizat. S-a vorbit că cei doi sunt colectori, depozitari şi transportatori de ţigări, dar Mihaela Butnăraşu nici măcar nu are permis de conducere”, a spus Flavius Maxim.

Avocatul a recunoscut că Ghiocel Liviu Zabavschi a fost prins cu un transport de ţigări, doar că pentru imprudenţa sa a plătit o sancţiune contravenţională.

„Cei doi nu au antecedente penale, iar Mihaela Butnăraşu are în grijă şi doi copii minori, care au rămas acum fără nici un sprijin. Mai mult, clienta mea este predispusă la un infarct din cauza problemelor medicale, iar menţinerea în arest ar constitui un risc”, a subliniat avocatul Maxim.

 

Ieremciuc reclamă că nu şi-a putut contacta avocatul

Vasile Titi Ieremciuc a invocat, prin intermediul avocatului Ionel Andrişan, că la Tribunalul Suceava nu i-a fost respectat dreptul la apărare.

„Numărul de telefon al avocatului ales de clientul meu era în dosar, dar instanţa de fond nu l-a sunat. Ca atare, considerăm că dreptul la apărare i-a fost încălcat”, a spus Andrişan. Avocatul lui Ieremciuc a mai explicat că în timpul percheziţiilor nu s-au găsit ţigări de contrabandă, dar nici telefonul despre care se afirmă că s-au derulat discuţiile telefonice interceptate de DIICOT Suceava.

 

Isopescu şi Parasca, legaţi de aceeaşi cătuşă şi acelaşi avocat

Un alt avocat care s-a luptat la bară pentru eliberarea a doi clienţi a fost Bogdan Călin. Acesta i-a reprezentat pe Adrian Arcadie Isopescu şi pe Ioan Sorin Parasca, arestaţi care, culmea ironiei, au ieşit din Palatul de Justiţie legaţi de aceeaşi cătuşă. Bogdan Călin a declarat în faţa instanţei că din punctul său de vedere nu se pune problema existenţei un grup organizat, atâta timp cât nu exista o ierarhie.

„La percheziţii nu s-a găsit nici un pachet de ţigări, iar pentru o parte din fapte nu există înregistrări telefonice. Nu sunt nici indicii că cei doi s-ar sustrage urmăririi penale sau că ar reprezenta un pericol public”, a declarat avocatul Călin.

 

Doar Mihaela Butnăraşu a fost pusă în libertate

Procurorul venit în instanţă din partea DIICOT Suceava, Lăcrămioara Jaba, a cerut respingerea tuturor recursurilor declarate de persoanele arestate, menţionând că prin faptele documentate se arată clar că există un pericol social concret vizavi de ordinea publică, cu referire la partea economică a acestui pericol. După ce a analizat argumentele avocaţilor şi ale Parchetului, completul de judecată a deliberat ieri după-amiază. A fost acceptat un singur recurs, cel al Mihaelei Butnăraşu, la care probabil a contat faptul că şi-a lăsat copiii pe la rude. Pentru toţi ceilalţi, magistraţii au decis că nu sunt motive de punere în libertate. Aşa se face că Paul Iova, Fănel Iova, Constantin Nistor „Copilu”, George Tărâţă „Cuşu”, Ghiocel Liviu Zabavschi, Vasile Titi Ieremciuc, Adrian Arcadie Isopescu şi Ioan Sorin Parasca rămân în continuare în arest. Celor opt li se adaugă Paul Roman şi Adrian Militaru, în cazul cărora s-a luat decizia de a fi menţinuţi în arest în cursul zilei de marţi.

 

Contre pe decizii CEDO

O practică des uzitată în instanţă în ultima perioadă a devenit trimiterea la diferite hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. Au uzitat de ea atât avocaţii persoanelor arestate, cât şi procurorul DIICOT Suceava, fiecare aducând în discuţie acele hotărâri care le erau favorabile. Deciziile CEDO au privit atât cazuri în care statul român s-a judecat cu anumite persoane, cât şi situaţii în care a fost vorba de un alt stat din Europa.

 

„Copilu” şi „Cuşu”, în aceeaşi celulă

Aduşi şi duşi de la instanţă împreună, „Copilu” şi „Cuşu” sunt colegi şi de celulă. Acest aspect a fost sesizat şi de avocatul celor doi. Laurian Ostaficiuc a considerat că în aceste condiţii „Copilu” şi „Cuşu” ar putea sta la fel de bine şi în libertate.

 

Alte trei persoane din dosar, în libertate

Tot ieri s-au judecat şi recursurile depuse de DIICOT Suceava vizavi de celelalte trei persoane cercetate în dosar şi pentru care Tribunalul Suceava a decis că pot fi cercetate în stare de libertate. Curtea de Apel Suceava a respins recursurile procurorilor şi a menţinut interdicţia de a nu părăsi ţara pentru rădăuţenii Mihai Ariton Bălţei şi Corneliu Constantin Simionovici. În cazul lui Relu Valentin Burlacu, din Botoşani, decizia de a nu se lua vreo măsură restrictivă a rămas în vigoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ion Petrişor”, organizatorul „Miss Piranda”, „Copilu” şi „Cuşu” rămân în arest.
 Vizualizări articol: 1872 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Ion Petrişor”, organizatorul „Miss Piranda”, „Copilu” şi „Cuşu” rămân în arest3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   F . f. periculosi trimis de
( 5 aug 2010, 11:12:14
povestea unul dintre ei ,cand mergeam la treaba in frontiere aceam la mine pistol si doua cutite

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei