Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 aug 2010 - Anul XV, nr. 182 (4473)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate

În nouă ani, numărul pacienţilor de la Urgenţă s-a triplat, numărul medicilor urgentişti a scăzut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul pacienţilor care ajung la Urgenţele Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava s-a triplat în cei nouă ani de când funcţionează Unitatea de Primire a Urgenţelor şi asta în timp ce numărul medicilor urgentişti a scăzut. Şeful UPU, dr. Liviu Cîrlan, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că deşi secţia este dotată cu tot ceea ce este necesar pentru a face faţă unei catastrofe sau unui accident colectiv, personalul este aproape epuizat, deoarece în cei nouă ani a crescut doar numărul pacienţilor.

La UPU sunt doar cinci medici urgentişti şi doi medici de familie care lucrează aici în weekend. În ultimii ani, din secţie au plecat trei doctori şi nu au venit decât doi. Numărul mare de pacienţi a făcut ca lună de lună Spitalul de Urgenţă să depăşească cu 300-400 de pacienţi numărul prezentărilor contractate cu Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce face ca asistenţa medicală şi tratamentul să fie asigurate de aceiaşi bani pentru un număr mai mare de bolnavi. Conform legislaţiei, ceea ce este peste contract CAS nu decontează, ceea ce face şi mai dificilă situaţia spitalului.

Directorul medical, dr. Doina Ganea Motan, a accentuat, în aceeaşi conferinţă de presă, că la UPU se prezintă, în medie, cam 200 de pacienţi pe zi, dar sunt şi zile cu 260 de bolnavi, îndeosebi în weekend, când medicii de familie nu-şi consultă  pacienţii, iar ambulatoriile de specialitate sunt închise. Într-un an, prin spitalul sucevean trec peste 60.000 de pacienţi, ceea ce reprezintă un număr foarte mare.

 

Dr. Motan: „Cu aceiaşi bani, tratăm un număr tot mai mare de pacienţi”

Chiar şi aşa, medicamentele şi materialele sanitare sunt asigurate, potrivit directorului medical, şi accidental şi pe durate foarte scurte, de ordinul orelor, se înregistrează goluri de aprovizionare.

„Din păcate, nu spitalul judeţean poate influenţa situaţia prezentărilor, ci Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Asigurărilor de Sănătate, care în perspectivă ar putea să ne ajute prin implicarea într-un mod mai responsabil a medicilor de familie şi înfiinţarea unor centre de permanenţă în principalele cartiere ale municipiului Suceava. În weekend, în special, când nu există asistenţă medicală primară şi nici de specialitate în cabinetele medicale individuale, se ajunge la o aglomerare pe care cei cinci medici urgentişti şi cei doi medici de familie o monitorizează cu foarte mare dificultate. Prezentarea cazurilor care nu sunt urgenţe reale îngreunează foarte mult activitatea”, a arătat dr. Motan. Ea a mai spus că, având în vedere condiţiile în care se lucrează, 90 la sută dintre nemulţumirile pacienţilor sunt nejustificate.

Directorul medical al spitalului a mai spus că prezentul contract cu CAS este subdimensionat, „judecat la valori istorice” şi că, oricât de corecţi ar încerca medicii să fie, tot depăşesc numărul internărilor, faţă de cel prevăzut. „Cu aceiaşi bani, tratăm un număr tot mai mare de pacienţi”, a spus dr. Motan.

Din bugetul mediu de 55 de miliarde de lei vechi lunar, circa 40 de miliarde de lei vechi- 73 la sută- reprezintă salariile, iar 27 la sută toate bunurile şi serviciile. De aici, 6,9 miliarde de lei vechi se duc pe medicamente, 1,4 miliarde pe materiale sanitare, 1,7 miliarde pe analize medicale, 0,7 miliarde la spălătorie, apoi pe alimente, utilităţi şi alte cheltuieli. „Procentul de 21 la sută pentru medicamente şi materiale sanitare reprezintă o situaţie fericită faţă de alte spitale”, a punctat dr. Motan.

Atât directorul medical, cât şi şeful de la Urgenţe fac apel la suceveni să înţeleagă situaţia şi statutul de spital de urgenţă al Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” şi le solicită să respecte circuitul normal- medic de familie şi medic specialist în ambulatoriu, să vină la spital doar dacă este cu adevărat vorba despre o urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În nouă ani, numărul pacienţilor de la Urgenţă s-a triplat, numărul medicilor urgentişti a scăzut.
 Vizualizări articol: 912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În nouă ani, numărul pacienţilor de la Urgenţă s-a triplat, numărul medicilor urgentişti a scăzut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei