Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Volum de poezii bilingv român-francez, scris în Franţa de Carmen Veronica Steiciuc, lansat de Ziua Franţei

Un volum de poezii în ediţie bilingvă română-franceză, al poetei sucevene Carmen Veronica Steiciuc, scris în timpul rezidenţei literare la vila scriitoarei Marguerite Yourcenar, ce a fost prezentat la cea de a XII-a ediţie a Festivalului literar Par Monts et Par Mots, a fost lansat de Ziua Franţei.

Volumul "Vitrina cu dimineţi circulare / La vitrine aux matins circulaires", semnat de Carmen Veronica Steiciuc, cuprinde 47 de poeme de dragoste ce au fost scrise în timpul rezidenţei sale literare la Villa Mont Noir a scriitoarei Marguerite Yourcenar din Saint Jans Cappel - Franţa şi a fost tradus în limba franceză de Florina Liliana Mihalovici.

Poeta Carmen Veronica Steiciuc a declarat că volumul de poezii a apărut în acest an la Editura Paralela 45 şi a fost prezentat, la începutul lunii iunie, la cea de a XII a ediţie a Festivalului Literar "Par Monts et Par Mots" din Franţa, unde a semnat dedicaţii alături de nume importante ale scrisului feminin francez, precum Annie Ernaux, Régine Deforges, Amélie Nothomb sau Gisèle Halimi.

"Între paginile acestei cărţi, cititorul poate descoperi 47 de poeme de dragoste, ce par uneori desprinse dintr-un tablou suprarealist, în interiorul căruia cuvintele se iubesc la nesfârşit. Coperta cărţii este ea însăşi un poem. Este vorba despre o bicicletă pentru doi, dar cu o singură şa şi două ghidoane, aflată în imposibilitatea de a se deplasa, dar care are o pereche de aripi pentru a se desprinde şi a călători în orice direcţie… Dimineţile circulare care se pot imagina în roţile acestei biciclete ne dau indicii despre lumile fantasmatice spre care am putea să pornim în orice moment…", a spus Steiciuc.

Criticul literar Mircea Ghiţulescu aprecia în prefaţa acestui volum că "poemele ascund un jurnal liric scris în împrejurări excepţionale, cum ar fi rezidenţa literară de la Villa Mont Noir de Saint-Jans Cappel din Franţa, unde a locuit cândva Marguerite Yourcenar".

"Le citeşti şi nu-ţi mai doreşti altceva decât să primeşti o scrisoare de dragoste de la Carmen Veronica Steiciuc. De fapt, ai şi primit-o. În cele din urmă poeta va exclama asemenea lui Arthur Rimbaud «eu nu sunt eu», exprimând atâta concentrare de sine încât pare că sufletul se îndepărtează de trup şi se privesc unul pe altul cu ochii miraţi", mai afirma criticul literar Mircea Ghiţulescu.

La lansarea cărţii care s-a desfăşurat, ieri, la Suceava, de Ziua Franţei, la Librăria Cărtureşti, vor participa criticii literari Mircea A. Diaconu din Suceava şi Mircea Ghiţulescu din Bucureşti şi Dan Daia, asistent cultural la Centrul Cultural Francez din Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volum de poezii bilingv român-francez, scris în Franţa de Carmen Veronica Steiciuc, lansat de Ziua Franţei.
 Vizualizări articol: 1126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Volum de poezii bilingv român-francez, scris în Franţa de Carmen Veronica Steiciuc, lansat de Ziua Franţei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei