Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici negre

Cancerul a ucis 91 de suceveni, în primele cinci luni ale anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Incidenţa cancerului în rândul sucevenilor se află în continuă creştere, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, potrivit căreia şi mortalitatea prin această afecţiune se menţine la cote ridicate.

Conform datelor contabilizate de această instituţie, în perioada ianuarie-mai a.c., numărul persoanelor afectate de cumplita maladie a crescut cu 542 faţă de 2009, în acelaşi interval.

Cifrele înregistrate în primele cinci luni ale lui 2010 indică 8.471 de suceveni diagnosticaţi cu tumori maligne, comparativ cu 7.929, în 2009, în aceeaşi perioadă. Potrivit statisticilor DSP, în intervalul ianuarie - mai a.c., au decedat din cauza cancerului 91 persoane, dintre care zece la spital, iar restul la domiciliu, anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul deceselor fiind de 112, din care 17 în spital.

 

Tumorile traheii şi ale bronhiilor au făcut cele mai multe victime

Ca urmare a tumorilor maligne localizate la nivelul stomacului, în primele cinci luni ale lui 2010 au murit 12 persoane, faţă de 17 în perioada similară a anului trecut, în timp ce cancerul traheii şi bronhiilor a ucis alte 17 persoane, la fel ca şi în 2009, în perioada de referinţă.

Tot în primele cinci luni ale lui 2010, cancerul mamar a omorât trei femei, faţă de patru anul trecut, în aceeaşi perioadă, iar cel de col uterin alte trei, la fel ca şi în 2009, în perioada similară.

Şi asta, în timp ce în intervalul ianuarie – mai 2010, cancerul de prostată a determinat decesul a şapte suceveni, faţă de cinci în 2009, în aceeaşi perioadă, după cum arată datele oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

 

Din 2011, Institut Oncologic la Iaşi, care va prelua şi cazurile din Suceava

Cu toate că reprezentanţii administraţiei locale promiteau că în această primăvară la Iaşi se va inaugura mult aşteptatul Institut Regional de Oncologie, se pare că finalizarea acestuia se lasă aşteptată, urmând ca, cel mai probabil, institutul să fie deschis de anul viitor.

Proiectul privind realizarea Institutului Regional de Oncologie de la Iaşi a fost demarat încă din anul 1995, dar, din cauza lipsei de fonduri, acesta a fost suspendat. În 2010, proiectul a necesitat alocarea, de la bugetul de stat, a sumei de 45 milioane de lei, urmând ca unitatea să fie a treia de acest gen din ţară, după Bucureşti şi Cluj.

Institutul Regional de Oncologie Iaşi se va întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare, urmărindu-se ca nivelul capacităţii de paturi pentru persoanele spitalizate să fie de minimum 300. Referitor la spaţiul destinat camerelor operatorii, medicii vor avea la dispoziţie un număr de 11 săli de operaţie, unde vor efectua, la standarde europene, operaţiile chirurgicale solicitate.

Valoarea totală a investiţiei privind realizarea Institutului Regional de Oncologie Iaşi se ridică la suma de 27 milioane de euro, bani alocaţi de la bugetul de stat. Prin inaugurarea acestuia se aşteaptă să se rarefieze solicitările către celelalte două unităţi similare, din Bucureşti şi Cluj, noul institut preluând cazurile din zona Iaşi şi din toate judeţele Moldovei, inclusiv Suceava.

Noul institut, care va deservi atât populaţia adultă, cât şi copiii, va beneficia de circuite funcţionale adecvate şi aparatură performantă şi va putea dezvolta şi activităţi de cercetare ştiinţifică, prin desfăşurarea unor programe eficiente de screening şi prin dezvoltarea şi implementarea unui registru de cancer.
Secţiile noului spital vor fi organizate, restructurate şi dimensionate astfel încât să ofere populaţiei din Iaşi şi din împrejurimi accesul la servicii complete, eficiente şi de calitate pentru toate cazurile oncologice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cancerul a ucis 91 de suceveni, în primele cinci luni ale anului.
 Vizualizări articol: 1294 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cancerul a ucis 91 de suceveni, în primele cinci luni ale anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei